Wie treffen Ajax, FC Twente en AZ nog in de strijd om plek drie?

door Bart Veenstra 244

Bron Ajax Showtime

Wie treffen Ajax, FC Twente en AZ nog in de strijd om plek drie?

door Bart Veenstra 244

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax maakt na een zeer teleurstellende start van het seizoen nog altijd kans op plaats drie. Die plek geeft aan het einde van het seizoen recht op een ticket voor de voorronde van de Champions League en deelname aan dat toernooi lijkt belangrijker dan ooit. Immers, vanwege de nieuwe opzet van het toernooi, stijgt het prijzengeld.

Wanneer een Nederlandse club nu meedoet, levert dat die club - alleen al vanwege het meedoen aan het toernooi - zo'n 40 tot 45 miljoen euro op. Met de nieuwe opzet zou dat geldbedrag weleens kunnen stijgen naar zo'n 70 miljoen euro. Waar clubs nu zes groepswedstrijden spelen, zijn alle deelnemende clubs straks verzekerd van liefst acht wedstrijden.

Reden genoeg voor Ajax - maar ook voor FC Twente en AZ - om in de resterende veertien duels alles op alles te zetten om minimaal derde te worden. Op dit moment is FC Twente - gezien de ranglijst - de favoriet voor plek drie. De club uit Enschede staat op dit moment op 41 punten, terwijl achtervolgers AZ en Ajax beide op 35 punten staan.

Stand Eredivisie (plekken drie tot en met vijf)

3. FC Twente 20 - 41 (39-21)
4. AZ  20 - 35 (40-21)
5. Ajax  20 - 35 (47-36)

Het is wellicht nog wat vroeg, omdat er nog veertien wedstrijden te spelen zijn. Toch is het interessant om een blik te werpen op het resterende programma van Ajax en zijn concurrenten. De vraag is nu vooral: hoeveel zware wedstrijden hebben Ajax, FC Twente en AZ nog? En zijn die wedstrijden thuis of buitenshuis? En is het misschien voor Ajax een nadeel om nog Europees te spelen, terwijl AZ en FC Twente zich volledig kunnen focussen op de competitie? En welke wedstrijden in de Eredivisie volgen voor en na een mogelijke Europese wedstrijd van Ajax?

Wie treffen Ajax, FC Twente en AZ nog?

Ajax lijkt tot de interlandperiode in maart misschien wel het lastigste programma te hebben. De Amsterdammers gaan nog op bezoek bij sc Heerenveen, AZ en Sparta, terwijl het ook te maken heeft met de Europese verlichtingen. Juist daar komen FC Twente en AZ nu goed weg. Zij spelen geen Europees voetbal meer en kunnen zich zodoende volledig focussen op de competitie. Tot de interlandperiode lijkt vooral FC Twente een op papier 'makkelijk' schema te hebben, al gaat men in de laatste speelronde voor de interlandperiode nog wel op bezoek bij PSV.

Na de interlandperiode speelt Ajax op papier nog twee heel lastige wedstrijden. Zo gaat het nog op bezoek bij Feyenoord, terwijl het FC Twente ontvangt in de Johan Cruijff ArenA. Dat kun je zien als een zware wedstrijd, maar in dit geval is het wellicht gunstig voor Ajax. In een directe ontmoeting kan Ajax de concurrent pijn doen. Richting het einde van het seizoen kent Ajax op papier nog vier 'makkelijke' wedstrijden, terwijl FC Twente en AZ elkaar juist nog treffen in Alkmaar.

Kort samengevat: qua toppers gaat Ajax nog op bezoek bij AZ en Feyenoord, terwijl het thuis speelt tegen FC Twente. De club uit Enschede op zijn beurt speelt nog op bezoek bij PSV, Ajax en AZ. De Alkmaarders tot slot spelen nog thuis tegen Ajax en FC Twente, terwijl AZ ook nog op bezoek gaat bij PSV.

Zie hieronder het speelschema van Ajax, FC Twente en AZ

Datum Schema Ajax Schema FC Twente Schema AZ
10-02/11-02 sc Heerenveen (uit) Excelsior (uit) Almere City (uit)
15-02 FK Bodø/Glimt (thuis)  - -
17-02/18-02 NEC (thuis) FC Utrecht (thuis) Fortuna Sittard (uit)
22-02 FK Bodø/Glimt (uit) - -
25-02 AZ (uit) Go Ahead (thuis) Ajax (thuis)
02-03/03-03 FC Utrecht (thuis) Vitesse (uit) Sparta (uit)
07-03 Mogelijk ECL - -
09-03/10-03 Fortuna Sittard (thuis) Sparta (thuis) Excelsior (thuis)
14-03 Mogelijk ECL - -
17-03 Sparta (uit) PSV (uit) Volendam (uit)
30-03/31-03 PEC Zwolle (uit) Heracles (thuis) Vitesse (thuis)
03-03/04-04 Go Ahead (thuis) sc Heerenveen (uit) Heracles (uit)
06-04/07-04 Feyenoord (uit) Fortuna (thuis) PSV (uit)
11-04 Mogelijk ECL - -
13-04/14-04 FC Twente (thuis) Ajax (uit) RKC (thuis)
18-04 Mogelijk ECL - -
24-04/28-04 Excelsior (thuis) Almere City (thuis) NEC (uit)
02-05 Mogelijk ECL - -
05-05 FC Volendam (uit) AZ (uit) FC Twente (thuis)
09-05 Mogelijk ECL - -
12-05 Almere City (thuis) FC Volendam (thuis) Go Ahead (uit)
19-05 Vitesse (uit) PEC Zwolle (uit) FC Utrecht (thuis)
29-05 Mogelijk ECL - -

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.