Wervelend Ajax pakt koppositie dankzij ruime zege op FC Groningen

door Gino Haverkamp 4651

Ajax heeft ruimschoots weten te winnen van FC Groningen. Al vroeg kwamen de Amsterdammers op voorsprong, al deden de bezoekers nog wat terug in de tiende minuut. Daarna was het over met het verzet en eindigde de ploeg van Alfred Schreuder uiteindelijk op 6-1. Steven Bergwijn en Antony waren de grote uitblinkers, met Bergwijn als hattrickheld. Ook Kenneth Taylor en Steven Berghuis scoorden een doelpunt.

De thuisploeg begon wervelend aan de wedstrijd. Na vier minuten spelen was het namelijk al raak toen Devyne Rensch de achterlijn opzocht en voorgaf op Bergwijn, die de tijd kreeg om aan te nemen en van dichtbij de bal het doel in te rossen.

Waar in het begin geen vuiltje aan de lucht leek voor de equipe van Schreuder, werd dat zo teniet gedaan toen de tegenstander in de tiende minuut gelijkmaakte. Ajax speelde een aanval niet goed uit, waarna de Groningers toesloegen op de counter. Een simpele kapbeweging van Cyril Ngonge zorgde er vervolgens voor dat Owen Wijndal en Remko Pasveer kansloos waren.

Na een korte drinkpauze werd het duel in de 28e minuut hervat en Ajax was duidelijk het scherpst. Antony, al een paar keer gevaarlijk geweest, krijgt de ruimte om vanaf rechts naar binnen te snijden. Die ruimte had hij beter niet kunnen krijgen vanuit Gronings perspectief, want de Braziliaan haalde vervolgens keihard uit vanaf een meter of twintig. Doelman Michael Verrips kon de bal alleen maar de verre hoek inkijken.

Waar Antony schitterde vanaf rechts, deed Bergwijn dat op links. Als verrassing wisselden beiden van flank na de 2-1, waardoor de Braziliaan wat minder toe kwam aan individuele acties. Wel was hij op slag van rust op een andere manier van waarde. Zijn snaarstrakke voorzet werd namelijk beloond met een goal. Uitgerekend Bergwijn kopte daar namelijk uit raak. Na de 3-1 wisselden de twee weer van kant.

Door de drinkpauze was het aantal minuten blessuretijd wat hoger. De spelers speelden nog zes minuten door, maar echt een kans viel niet meer.

Bergwijn bekroont eerste competitieduel in ArenA met hattrick

De tweede helft begon wat voortkabbelend. Echt grote kansen vielen er niet, maar het was ook niet zo dat Ajax de weg naar voren niet wilde vinden. Het stuitte simpelweg op een ietwat scherpere verdediging van FC Groningen.

Die verdediging stortte in de 57e minuut echter elkaar. Bergwijn kreeg de bal op links aangespeeld, zocht zijn tegenstander op en net wanneer hij wilde happen, kapte de miljoenenaankoop naar binnen om vervolgens loeihard uit te halen: 4-1.

Tien minuten later viel de 5-1, op een typische Ajax-manier. Jurriën Timber met de inspeelbal op Brobbey, die vervolgens breed legt op Taylor. De middenvelder faalde niet, één-op-één met doelman Verrips.

Direct daarna mocht de jonge Ajacied het veld verlaten, want Schreuder vond het tijd voor frisse krachten. Taylor, Brobbey en uitblinker Bergwijn verlieten het veld en Davy Klaassen, Steven Berghuis en Lorenzo Lucca kwamen de lijnen binnen. Voor laatstgenoemde werd het ook gelijk zijn officiële debuut in Ajax 1.

Na die wissels behield Ajax zijn gevaar, maar was de scherpte verdwenen. Lucca kreeg een tweetal kansen, waaronder één die achteraf buitenspel bleek, maar zijn vizier stond nog niet helemaal op scherp.

In de laatste minuten van de wedstrijden viel er nog een doelpunt, zij het wat fortuinlijk. Verdediger Isak Määtä leek de bal op het achterhoofd te krijgen, maar de VAR zag daar iets anders in. Scheidsrechter Bas Nijhuis ging er in mee en gaf een penalty wegens hands. Berghuis benutte die.

Verder viel Perr Schuurs nog in voor Rensch, die kramp had. De Limburger speelde hoogstwaarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax, een wedstrijd die met 6-1 werd gewonnen. Daardoor mogen de Amsterdammers zich, wegens het doelsaldo, koploper van de Eredivisie noemen.

FT | Ajax - FC Groningen (6-1)