Wat zijn de scenario's voor Ajax met het oog op Europees voetbal?

door Bart Veenstra 235

Bron Ajax Showtime

Wat zijn de scenario's voor Ajax met het oog op Europees voetbal?

door Bart Veenstra 235

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax wacht nog enkele spannende weken in de strijd om het best mogelijke Europese ticket. De Amsterdamse club heeft de ambitie om ieder jaar uit te komen in de Champions League, al zijn de kansen op een ticket voor het miljardenbal na de 3-0 nederlaag bij PSV flink geslonken. Wat zijn de scenario's voor Ajax met het oog op Europees voetbal in het restant van dit seizoen?

Ondanks de nederlaag in Eindhoven maakt Ajax nog altijd kans op de tweede plek in de Eredivisie. De achterstand op PSV bedraagt drie punten en met nog vier wedstrijden te gaan is het niet ondenkbaar dat Ajax dat gat nog weet goed te maken. Positief voor Ajax is dat het doelsaldo van de Eindhovenaren, ook na de 3-0 nederlaag, nog altijd in het voordeel van de Amsterdamse club is. Het meest simpele scenario voor Ajax zou zijn: tweede worden en de derde voorronde van de Champions League ingaan.

Voor Ajax gaat ook veel afhangen van aankomende zondag, wanneer het in Rotterdam de finale van de TOTO KNVB Beker speelt tegen PSV. Ongeacht de eindpositionering van Ajax in de Eredivisie levert het winnen van de bekerfinale een ticket op voor de play-offs voor de Europa League. Wel is het uiteraard zo dat Ajax bij een tweede plaats plus bekerwinst 'gewoon' de derde voorronde van de Champions League in zal gaan.

Hoe staat Ajax er op dit moment voor in de Eredivisie?

Voordat we naar de mogelijke scenario's gaan kijken, kijken we eerst naar de huidige stand in de Eredivisie. Koploper Feyenoord is inmiddels ver uit het zicht en daardoor alleen nog in theorie in te halen door Ajax. De strijd om plek twee lijkt er op dit moment vooral een tussen PSV, Ajax en AZ. De nummers vijf en zes, Sparta Rotterdam en FC Twente, lijken een te grote achterstand te hebben om Ajax nog in te halen.

1. Feyenoord 30 - 73 (73-28)
2. PSV 30 - 65 (81-35)
3. Ajax 30 - 62 (79-32)
4. AZ 30 - 60 (59-32)
5. Sparta Rotterdam 30 - 53 (50-33)
6. FC Twente 30 - 52 (51-26)

Wat zijn de mogelijke scenario's voor Ajax met het oog op Europees voetbal?

Er zijn richting het einde van het seizoen meerdere scenario's denkbaar voor Ajax. De club kan in de Eredivisie - realistisch gezien - op de tweede, derde of vierde plek eindigen. Daarnaast hangt er ook het een en ander af van het wel of niet winnen van de beker. Hieronder volgen de meest realistische scenario's op een rijtje:

Ajax eindigt de competitie als nummer twee, wint bekerfinale:

In dit geval gaat Ajax de derde voorronde van de Champions League in. De nummer drie - PSV of AZ - van de Eredivisie krijgt het play-off-ticket voor de Europa League.

Ajax eindigt de competitie als nummer twee, verliest de bekerfinale:

In dit geval gaat Ajax de derde voorronde van de Champions League in. PSV krijgt in dat geval, ongeacht de derde of vierde positie in de Eredivisie, de play-offs van de Europa League in.

Ajax eindigt de competitie als nummer drie of vier, wint de bekerfinale:

In dit geval gaat Ajax de play-offs van de Europa League in.

Ajax eindigt de competitie als nummer drie achter PSV, verliest de bekerfinale:

Ook in dit geval gaat Ajax de play-offs van de Europa League in, omdat PSV als nummer twee de derde voorronde van de Champions League ingaat. In dat geval schuift het ticket voor de play-offs van de Europa League door naar de nummer drie van de competitie.

Ajax eindigt de competitie als nummer drie achter AZ, verliest de bekerfinale:

Als AZ tweede wordt, Ajax derde en PSV de bekerfinale wint, dan speelt Ajax in de derde voorronde van de Conference League.

Ajax eindigt de competitie als nummer vier, verliest de bekerfinale

In dat geval zal Ajax het eveneens moeten doen met een plek in de derde voorronde van de Conference League.

Wat is het resterende programma van PSV, Ajax en AZ?

In de laatste vier wedstrijden van het seizoen spelen PSV, Ajax en AZ allen nog twee thuiswedstrijden en twee uitduels. Ajax speelt in de Johan Cruijff ArenA nog tegen AZ en FC Utrecht, terwijl het nog op bezoek gaat bij FC Groningen en FC Twente. PSV, op dit moment de grootste concurrent om plek twee, wacht nog uitduels bij Sparta Rotterdam en AZ, terwijl het in eigen huis speelt tegen Fortuna Sittard en sc Heerenveen.

AZ gaat logischerwijs op bezoek bij Ajax, terwijl het ook nog afreist naar Nijmegen voor een uitduel met NEC. In eigen huis spelen de Alkmaarders nog tegen FC Emmen en PSV. AZ speelt verder ook nog tussentijds in de Conference League tegen West Ham United. Die duels worden gespeeld op 11 en 18 mei.

Datum PSV Ajax AZ
30/04 Ajax (bekerfinale) PSV (bekerfinale) -
06/05-07/05 Sparta Rotterdam (uit) AZ (thuis) Ajax (uit)
14/05 Fortuna Sittard (thuis) FC Groningen (uit) FC Emmen (thuis)
21/05 sc Heerenveen (thuis) FC Utrecht (thuis) NEC (uit)
28/05 AZ (uit) FC Twente (uit) PSV (thuis)

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Timo Suur (Twitter: @TimoSuur | e-mail: t.suur@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.