'Van Praag bezat tijdens KNVB voorzitterschap nog steeds Ajax-aandelen'

door Roemer Smid 422

Bron BNR

'Van Praag bezat tijdens KNVB voorzitterschap nog steeds Ajax-aandelen'

door Roemer Smid 422

Bron BNR

Laatst geüpdatet

Michael van Praag bezat tijdens zijn voorzitterschap van de KNVB nog steeds Ajax-aandelen, zo meldt BNR-sportverslaggever Jaap de Groot. Dit is volgens de regels van de Nederlandse voetbalbond niet toegestaan: Het reglement van de voetbalbond verbiedt het bezit van belangen in een organisatie die eventueel het belang van de KNVB schaadt.

Onlangs kwam er aan het licht dat de voorzitter van de RvC van Ajax, Van Praag, had nagelaten om te melden dat hij in bezit was van Ajax-aandelen. En dat nadat Van Praag net de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes had geschorst voor een vergelijkbaar vergrijp. Van Praag betichtte Kroes zelfs van een misdrijf: handelen met voorkennis.

De KNVB zou onderzoek doen naar het aandelenpakket dat Kroes heeft aangeschaft tijdens zijn dienstverband bij Go Ahead Eagles. 'Dat was dezelfde periode dat Van Praag bondsvoorzitter was', aldus De Groot, die besloot contact op te nemen met de KNVB. 'Toen heb ik toch maar besloten om de reglementen voor bondsbestuurders op te zoeken en in artikel 3.1 staat gewoon klip en klaar dat een bondsbestuurder geen financieel belang mag hebben in een organisatie die eventueel het belang van de KNVB kan schaden. Dat is getekend op 8 november 2018, met de handtekening van Van Praag daaronder.'

'Het gevoel van een afrekening wordt steeds sterker'

Volgens De Groot wordt het bezit van aandelen gebagatelliseerd als het gaat om Van Praag en bij Kroes juist zwaar aangezet. 'We praten over Ajax-aandelen, die iedereen een soort gun-aandeel noemt. Ik merk dat de leden echt op ramkoers zitten, omdat er bij het op non-actief zetten van Kroes sprake is van een afrekening. Dat is de indruk die binnen de club steeds sterker wordt. Het bevestigt dat het scherp inzetten op Alex Kroes toch een soort politiek spel is. Veel mensen hebben het idee gekregen van een soort afrekening, en dat gevoel wordt steeds sterker.'

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.