Van Gaal: 'We hebben het balbezit niet goed uitgevoerd'

door Brent Tomassen 26

Louis van Gaal is blij met de 3-1 overwinning van het Nederlands elftal in de achtste finale tegen de Verenigde Staten, maar beseft dat er nog veel te verbeteren valt, met name in balbezit. 'Wij gaan straks tegen nog sterkere tegenstanders spelen en dan moeten we veel meer in balbezit spelen.'

'Dat is niet zo', oordeelt Van Gaal bij de NOS als hem gevraagd wordt of het vooraf afgesproken plan goed werd uitgevoerd. 'We hebben vier teamfuncties en ik vind dat we het balbezit niet goed hebben uitgevoerd, dat is jammer. In de eerste helft zeker niet en in de tweede helft vond ik het wel beter, maar in de eerste helft hebben we natuurlijk twee schitterende doelpunten gemaakt en dat moet je ook meerekenen.'

De bondscoach vervolgt: 'Balbezit tegenstander en de omschakeling naar balbezit tegenstander was eigenlijk top, maar de tegengoal komt door een fout die wij maken in balbezit', zegt Van Gaal, doelend op het balverlies van Memphis op het middenveld. 'Verder hebben ze drie kansen gehad, waarvan één heel goed door Andries (Noppert, red.) wordt gepakt na twee minuten.'

De oefenmeester legt vervolgens de tactiek van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten uit. 'We hebben provocerende pressing gespeeld om ruimte te creëren achter die twee verdedigers. Daar hebben we ook uit gescoord, maar dat hadden we veel beter kunnen doen en dat moet ook. Het is niet zo dat als je 3-1 gewonnen hebt, dat je dat niet meer hoeft. Nee, wij gaan straks tegen nog sterkere tegenstanders spelen en dan moeten we veel meer in balbezit spelen. Amerika had veel meer balbezit.'

Van Gaal krijgt daarna de vraag of hij baalde van het vele balbezit van de tegenstander. 'Het balbezit van Amerika was ook niet erg, maar ik analyseer mijn eigen team. Morgen houden we een evaluatie en dan vertel ik dingen die we moeten verbeteren en dat we hiervan moeten leren, maar we hebben ook heel veel goede dingen gedaan. In de eerste helft twee doelpunten, dat waren gewoon 'beauties'. En in de tweede helft zijn we meer in balbezit gaan spelen, waardoor we ook weer een goal maakten. Daar ben ik heel trots op. Alleen, ik weet dat we nog veel beter kunnen.'