Ten Hag kritisch: 'Je had bij rust al met 3-0 voor moeten staan'

door Gino Haverkamp 5

Ajax had voor rust al de wedstrijd tegen sc Heerenveen moeten beslissen. Dat vindt Erik ten Hag, die tegenover ESPN spreekt van een goede eerste helft met twee nadelen. Vooral de tweede helft stemde hem ontevreden en er was zelfs ingrijpen van zijn kant nodig om orde op zaken te stellen.'

Ten Hag heeft op de eerste 45 minuten niet veel aan te merken, behalve dat Ajax twee counters incasseerde en niet zuiver voor het doel was. 'Je had bij rust al 3-0 voor moeten staan', zegt hij. Mede doordat het 0-1 stond, was sc Heerenveen aan het begin van de tweede helft enkele keren gevaarlijk en dichtbij de gelijkmaker. 'Het had ook met ons te maken. Onze middenvelders stonden te hoog, we raakten snel de bal kwijt en het hele middenveld lag open. Dat was niet best.'

Ten Hag greep rond de 63e minuut in door Lisandro Martínez in te brengen, Jurriën Timber op het middenveld te positioneren en Ryan Gravenberch een linie hoger te zetten. 'Daardoor keerde de rust weer terug en was de controle daar weer. Die kopbal van Van Beek had er nog in gekund, maar daarna was de controle er weer en de rust aan de bal ook'

Lessen trekken uit FC Utrecht-thuis

Na de 0-2 in de 75e minuut deed de thuisploeg nog weinig moeite om de weg naar voren te zoeken. Hoewel Ajax sc Heerenveen heeft verslagen, zegt de zege niets voor aanstaande dinsdag, wanneer Ajax in de Champions League Borussia Dortmund ontvangt. 'Nu staan we weer met beide benen op de grond en weten we dat we keihard moeten werken en investeren, maar dinsdag is een totaal andere wedstrijd. Het wordt zwaar, een geweldige uitdaging en het is mooi om dat mee te maken.'

Met beide benen op de grond staan is belangrijk volgens Ten Hag ,want voor de interlandperiode ging dat tegen FC Utrecht (0-1 nederlaag) mis. 'Tegen een ploeg als Utrecht kan je niet met een houding spelen als die wij hadden, dat is onacceptabel. Dan kan je tegen schade aanlopen en dat is gebeurd. Dat is ook de verdienste van Utrecht, want ze hebben dat fantastisch uitgebuit, maar wij moeten in de spiegel kijken.'