Neres en Haller helpen Ajax met belangrijke goals aan zege op Heerenveen

door Gino Haverkamp 1078

Ajax is succesvol uit de interlandperiode gekomen. Uit bij sc Heerenveen won de ploeg van trainer Erik ten Hag met 0-2. Sébastien Haller en invaller David Neres hielpen hun ploeg aan de zege in een duel met twee gezichten. Waar de eerste helft flitsend was, vielen de Amsterdammers in het tweede gedeelte van de wedstrijd tegen.

Vanaf de eerste seconde was sc Heerenveen – Ajax al een wedstrijd met ene hoog tempo. Had de thuisploeg de bal, dan was men zo bij het Ajaxdoel en andersom net zo. Het waren de Amsterdammers in ieder geval met de grootste kansen, maar Haller en Steven Berghuis misten scherpte voor het vijandelijke doel.

In de 24e minuut was het uiteindelijk raak. Blind stuurde Tadic vanaf de middenlijn diep, over de grond, waarna de aanvoerder van Ajax het overzicht behield en de bal breed afgaf op Haller. De Ivoriaan hield het hoofd koel en tikte de bal zo in het sc Heerenveen-doel. 0-1.

Het restant van de eerste helft tekende zich met vele combinaties in flitsende aanvallen en vliegende keepers die zich moesten strekken om hun ploeg te redden. Want dat gebeurde er in de tweede helft, kansen over en weer waarbij Ajax het meest concrete gevaar stichtte via de twee keer diepgestuurde Tadic. Het zou echter ook het verhaal van de eerste 45 minuten worden: prachtige aanvallen, maar geen scherpte. 0-1 zou ook de ruststand worden.

Vlak na rust leek Ajax nog figuurlijk in de kleedkamer te zijn blijven hangen, want de thuisploeg was scherper en gevaarlijk gedurende het eerste kwartier van de tweede helft. Via Musaba was sc Heerenveen meermaals gevaarlijk, maar op het laatste moment werd meermaals gered.

Met het inbrengen van Lisandro Martínez hoopte Ten Hag wat meer stabiliteit binnen de ploeg te brengen. Dat lukte ook, want sc Heerenveen kreeg beduidend minder kansen. Het hoge tempo en de flitsende aanvallen van Ajax verdwenen echter ook, waardoor de tweede helft minder leuk was om naar te kijken.

Toch viel de 0-2 wel, toen Ajax er uitkwam en Tadic de bal lang voorgaf op invaller David Neres. De Braziliaan schudde goed zijn tweede man af door te doen alsof hij naar de eerste paal zou rennen, maar uiteindelijk voor de tweede paal koos. Zo kon hij vrij inkoppen en de score verdubbelen.

Het bleek voor Ajax de broodnodige, bevrijdende treffer, want sc Heerenveen zette ook niet meer aan. Het bracht Ten Hag de gelegenheid om ook Kenneth Taylor en Mohamed Daramy nog speelminuten te gunnen in de slotfase van de wedstrijd. Zij kregen het niet voor elkaar hun ploeg op 0-3 te zetten, al was Taylor nog even gevaarlijk met een schotje van afstand, maar dat mocht niet deren. Ajax voorkomt puntenverlies vlak na een interlandperiode en kan zich met een 0-2 zege op sc Heerenveen klaarmaken voor Borussia Dortmund-thuis in de Champions League aanstaande dinsdag.