Solodoelpunt Godts levert Jong Ajax uiteindelijk gelijkspel op bij NAC Breda

door BadembaBarrie 368

Jong Ajax heeft gelijkgespeeld op bezoek bij NAC Breda. In het Rat Verlegh Stadion hield de ploeg van Dave Vos zich verdedigend over het algemeen goed staande, maar creëerde het zelf ook niet veel. Een fraaie solo van Mika Godts hielp de Amsterdamse beloften halverwege de eerste helft aan een voorsprong. Aanhoudende Bredase druk leverde aanvankelijk niets op, maar in de loop van de tweede helft werd dat toch beloond met de gelijkmaker. Van de twee ploegen ging NAC het meest nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer, maar geen van beide teams vond die uiteindelijk: 1-1.

Een trend die in de eerste helft tegen Willem II ook al zichtbaar was, zette zich in Breda op bezoek bij NAC voort. Jong Ajax bouwde geduldig en zorgvuldig op en raakte daarbij, zoals eerder in het seizoen nog weleens wilde gebeuren, niet in paniek van de bij vlagen hoge druk van de tegenstander. Behoudens een onzuiver schot van Anass Salah-Eddine vanaf randje zestien, leverde dat de bezoekers alleen geen echte kansen op.

Toen NAC na het eerste kwartier er nog een schepje bovenop deed, begon de achterhoede van Jong Ajax meer te schutteren. Het leverde een serie pogingen en kansen op, waarvan Dominik Janosek de grootste kreeg. De rechtsbuiten schoot vanuit gevaarlijke positie echter net voorlangs.

Aan de overzijde was het plots wel raak. Ahmetcan Kaplan speelde Mika Godts in, die plots zeeën van ruimte had op Bredase helft. De linksbuiten kon draaien en een dribbel inzetten, die hem redelijk onbedreigd tot de rand van de zestien bracht. Daar besloot Godts, inmiddels met meer tegenstanders inde buurt, uit te halen en dat deed hij hard, zuiver en in raak in de korte hoek, voor 0-1.

Het doelpunt zorgde ervoor dat het Bredase moraal een deuk opliep. Van de aanvalsdrift van kort voor de goal was weinig meer over. Toch wist Jong Ajax het momentum dat de goal met zich meebracht niet om te zetten in kansen, waardoor NAC geleidelijk aan weer terug in het duel kwam.

Zeker Roy Kuijpers kreeg enkele goede mogelijkheden. De linksbuiten kwam meerdere keren gevaarlijk door in de Amsterdamse zestien, waardoor hij oog in oog met Charlie Setford kwam te staan. De eerste keer prikte hij de bal echter net voorlangs, terwijl de doelman hem op slag van rust met een uitstekende reflex in de korte hoek van scoren afhield.

Tussendoor kreeg Jong Ajax via opnieuw Godts nog een goede kans. De Belg zag een poging uit een corner van de lijn gehaald worden. Verder dan dat kwam Jong Ajax echter niet, terwijl NAC steeds meer aandrong. Onder meer Jan van den Bergh kreeg een enorme kopkans uit een corner, maar hij kopte van dichtbij over.

Een Bredase stormloop direct na rust leek, op basis van de stand en het spelbeeld kort voor de onderbreking, het meest logische scenario. Daar kwam echter weinig van terecht. Jong Ajax bleef verrassend eenvoudig op de been en moest alleen even slikken toen Stanis Idumbo Muzambo de bal bij Janosek inleverde. Het schot van de Tsjech was weliswaar gevaarlijk, maar niet genoeg om Setford in de korte hoek te verschalken.

Het enige probleem voor Jong Ajax, was dat het zelf ook weinig creëerde. Daardoor bleef één doelpunt voor de thuisploeg genoeg om helemaal terug in het duel te komen. En zo geschiedde, halverwege de tweede helft. Aimé Omgba werd op de linkerflank vrijgespeeld en kon de zestien van Jong Ajax in. Daar kapte hij naar binnen, alvorens de bal laag achter Setford te schieten: 1-1.

Het doelpunt bracht de Bredase hoop volledig terug en dus zette de thuisploeg aan en moest Jong Ajax steeds verder terug. Net als aartsrivaal Willem II op maandag, slaagde NAC er wel in om Jong Ajax terug te dringen, maar lukte het niet om dat overwicht om te zetten in legio kansen. De pogingen die er wel waren, kwamen vaak van net buiten de zestien of uit dermate lastige hoeken, dat ze geen echt gevaar opleverden.

Pas diep in de extra tijd bracht NAC Jong Ajax echt aan het zweten. Raphaël Sarfo schatte een lange bal verkeerd in en dook eronder door. Dat bood NAC de gelegenheid om gevaarlijk uit te breken. Doelpuntenmaker Omgba kreeg daar een grote kans uit, maar Setford hield zijn poging eruit. Niet veel later kopte invaller Thomas Marijnissen nog naast, maar dichterbij een doelpunt zou de thuisploeg niet meer komen.