Slecht spelend Ajax onderuit bij FC Utrecht na knotsgek duel

door Jon van Dam 11079

Ajax heeft op bezoek bij FC Utrecht de volgende nederlaag geleden. De ploeg van Maurice Steijn verloor met 4-3 in de Galgenwaard. Twee treffers van Kristian Hlynsson en een benutte strafschop van Steven Bergwijn zorgden voor de Amsterdamse goals. Ajax staat na dit weekend op de 17e plaats in de Eredivisie.

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat beide ploegen vooral geen fouten wilden maken in de openingsfase. Ajax was de ploeg met het meeste balbezit, maar het kwam in de eerste tien minuten niet in de buurt van FC Utrecht doelman Vasilios Barkas. De eerste kans voor de uitploeg was in de 21e minuut. Na een goede lange bal van Jorrel Hato werd Brian Brobbey aangespeeld. Ondanks dat hij flink gehinderd werd door Van der Hoorn, speelde hij de bal knap af op Hlynsson. De IJslander deed echter een poging die gekeerd kon worden door doelman Barkas.

Na het momentje van Ajax legde de ploeg van Ron Jans meer energie in de wedstrijd. Echter kwam het niet verder dan een van richting veranderde voorzet van rechtsback Hugo Novoa Ramos. De kleine Utrechtse storm ging snel liggen en enkele momenten later schoot Bergwijn vanuit een individuele actie in de handen van Barkas. In de 36e minuut kreeg Ajax de beste kans van de eerste helft. Bergwijn werd ingespeeld door Hato en ging langs een verdediger van FC Utrecht. Vervolgens legde hij de bal knap af op Hlynsson. De jonge middenvelder prikte de bal maar net naast het vijandelijke doel.

De eerste helft leek zonder al te veel grote gebeurtenissen op zijn einde te lopen, tot de laatste reguliere speelminuut aanbrak. Een voorzet van Othman Boussaid werd weggekopt door Borna Sosa. Echter belandde de bal ineens voor de voeten van Ryan Flamingo, die zonder aarzelen uithaalde en de bal langs Jay Gorter schoot: 1-0 voor de thuisploeg. Even later verdubbelde FC Utrecht bijna de voorsprong. Boussaid was dicht bij de 2-0, maar zijn getoucheerde schot vloog net over.

Ajax draait 2-0 achterstand razendsnel om

In het tweede bedrijf werd de wedstrijd vol spektakel hervat. In de 48e minuut kopte Mike van der Hoorn de 2-0 binnen uit een corner. Gorter dacht de bal gestopt te hebben, maar de doellijntechnologie wees de goal toe aan FC Utrecht. Vlak daarna kreeg Utrecht via Anthony Descotte de kans op een derde treffer. Echter sloeg Ajax daarna genadeloos toe. Zowel in de 53e als de 55e minuut scoorde Hlynsson op aangeven van Sosa. Ajax stond ineens op gelijke hoogte.

Tien minuten later werd Brobbey door Novoa Ramos gevloerd in de zestienmeter van FC Utrecht. Dit resulteerde in een strafschop voor Ajax, die feilloos werd binnengeschoten door aanvoerder Bergwijn: 2-3. Vijf minuten later stond de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Invaller Jens Toornstra schoot een voorzet van Flamingo goed binnen. In de 74e minuut moest doelman Gorter zich geblesseerd laten vervangen. Steijn koos voor Diant Ramaj als zijn vervanger.

In het restant van de wedstrijd golfde het spel op en neer. De grootste kans was in de 89e minuut voor FC Utrecht. Spits Isac Lidberg stuitte één-op-één op doelman Ramaj. Enkele seconden later werd er voor de tweede keer een bekertje op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd tijdelijk gestaakt werd. Er werd besloten om toch nog door te voetballen. Al snel scoorde FC Utrecht de 4-3 via Oscar Fraulo de winnende treffer. In de acht minuten extra tijd kwam Ajax daarna niet meer verder dan een wild schot van Bergwijn.