Resterend programma: Is Ajax in het nadeel ten opzichte van Feyenoord en PSV?

door Bart Veenstra 188

Bron Ajax Showtime

Resterend programma: Is Ajax in het nadeel ten opzichte van Feyenoord en PSV?

door Bart Veenstra 188

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax, Feyenoord en PSV staan aan de vooravond van een mogelijk zeer spannende titelstrijd. Er zijn ‘pas’ veertien duels gespeeld en toch kan er al met een schuin oog gekeken worden naar het resterende programma van de drie titelkandidaten. Hoeveel uitwedstrijden spelen de topclubs nog? En hoeveel zware tegenstanders worden er nog getroffen? Een analyse.

Ajax bereidt zich dinsdag verder voor op de tweede seizoenshelft. De Amsterdammers hebben na een teleurstellend einde van de eerste seizoenshelft wat goed te maken, al liegt het programma er in de eerste weken van januari niet om. Met NEC (uit), FC Twente (thuis) en Feyenoord (uit) weet Ajax dat het aan de bak moet. Hoe zit dat bij titelkandidaten Feyenoord en PSV?

Laten we allereerst – om even het geheugen op te frissen – de stand erbij pakken. Na veertien gespeelde wedstrijden staat Feyenoord op dit moment bovenaan in de Eredivisie. De Rotterdammers verzamelden tot dusver 33 punten, terwijl naaste achtervolgers Ajax en PSV beide op 30 punten staan. Ook AZ (29 punten) en FC Twente (27 punten) zouden zich nog kunnen mengen in het gevecht om de titel, al houden we het in dit artikel bij de traditionele top-drie. Een spannende titelstrijd lijkt aanstaande en in januari kunnen de kandidaten direct aan de bak.

Huidige top vijf Eredivisie:

1. Feyenoord 14 - 33 (35-13)
2. Ajax 14 - 30 (44-17)
3. PSV 14 - 30 (42-20)
4. AZ  14 - 29 (25-16)
5. FC Twente  14 - 27 (24-9)

Het programma van de titelkandidaten bij herstart Eredivisie

Ajax hervat de Eredivisie met een lastig programma. De Amsterdammers beginnen het nieuwe kalenderjaar met een uitwedstrijd tegen NEC, de huidige nummer negen van de Eredivisie. Vorig jaar won Ajax met veel pijn en moeite dankzij een late treffer van Brian Brobbey in Nijmegen. Vervolgens speelt Ajax tegen nummer vijf FC Twente en tegen huidig koploper Feyenoord.

Ook Feyenoord kent een pittige start van het nieuwe jaar. De Rotterdammers gaan in de eerste twee speelrondes van 2023 op bezoek bij FC Utrecht en FC Groningen. Vervolgens krijgt men Ajax op bezoek in De Kuip.

PSV lijkt het makkelijkste programma te hebben bij de herstart van de Eredivisie. De Eindhovenaren spelen twee keer thuis, terwijl de concurrentie twee keer uit speelt. In eigen huis speelt PSV tegen Sparta Rotterdam en Vitesse, terwijl men op bezoek gaat bij Fortuna Sittard.

Datum Ajax Feyenoord PSV
07-01/08-01 NEC (uit) FC Utrecht (uit) Sparta (thuis)
14-01/15-01 FC Twente (thuis) FC Groningen (uit) Fortuna Sittard (uit)
22-01 Feyenoord (uit) Ajax (thuis) Vitesse (thuis)

Hoeveel topwedstrijden spelen de titelkandidaten nog?

Met nog twintig wedstrijden te gaan is er als vanzelfsprekend nog van alles mogelijk, al kan wel gesteld worden dat Ajax dit seizoen nog de meeste topwedstrijden zal spelen. De Amsterdammers spelen dit seizoen nog zes wedstrijden tegen andere clubs uit de huidige top-vijf. Feyenoord speelt nog vijf keer tegen een tegenstander uit de huidige top-vijf en PSV slechts vier keer.

Hoe kan dat? Ajax speelde in de eerste seizoenshelft minder topduels dan de concurrentie. De Amsterdammers hebben tot dusver alleen tegen AZ en PSV gespeeld - beide duels gingen overigens verloren - en zodoende wachten er nog dubbele ontmoetingen met Feyenoord en FC Twente.

PSV daarentegen heeft in de eerste seizoenshelft al vier topwedstrijden gespeeld. De Eindhovenaren wonnen van Feyenoord en Ajax, maar gingen onderuit tegen FC Twente en AZ. Feyenoord speelde drie topwedstrijden dit seizoen en ontmoette uit de huidige top-vijf alleen Ajax nog niet.

Zodoende lijkt PSV licht in het voordeel te zijn wat betreft de zwaarte van het programma, terwijl Ajax juist in het nadeel lijkt te zijn met op papier meer lastige wedstrijden dan de concurrentie. Wat de drie titelkandidaten overeenkomen is dat zij allen nog tien thuiswedstrijden en nog tien uitwedstrijden spelen.

Titelkandidaten hebben ook te maken met Europese kalender

De drie titelkandidaten zullen gedurende de tweede seizoenshelft ook te maken krijgen met Europese verplichtingen. Ajax en PSV hebben daarbij ten opzichte van Feyenoord een nadeel. Zij spelen namelijk een ronde extra in de Europa League, terwijl Feyenoord die 'tussenronde' mag overslaan omdat het de poulefase afsloot als groepswinnaar.

In februari speelt Ajax twee keer tegen Union Berlin, terwijl PSV het zal opnemen tegen Sevilla FC. Rond het tweeluik met Union Berlin speelt Ajax tegen RKC Waalwijk (thuis), Sparta Rotterdam (thuis) en Vitesse (uit). Voor PSV wachten rondom de Europa League-ontmoetingen met Sevilla wedstrijden in de Eredivisie tegen FC Groningen (thuis), FC Utrecht (uit) en FC Twente (thuis).

Feyenoord komt pas in maart weer in actie in de Europa League. De achtste finales in dit toernooi worden gespeeld op 9 en 16 maart. Ajax en PSV zullen de tussenronde moeten overleven om van de partij te zijn tijdens deze achtste finales.

Ajax lijkt titelstrijd niet te moeten laten afhangen van einde competitie

Wie naar de programma's van de titelkandidaten in de slotfase van de competitie kijkt, kan eigenlijk maar één ding concluderen: Ajax moet zorgen dat de titelstrijd niet afhangt van deze fase van de competitie. De Amsterdammers kennen een enorm zwaar programma in de laatste vijf wedstrijden van de Eredivisie, terwijl Feyenoord en PSV het beduidend makkelijker hebben.

In de laatste vijf duels van de Eredivisie speelt Ajax achtereenvolgens tegen PSV (uit), AZ (thuis), FC Groningen (uit), FC Utrecht (thuis) en FC Twente (uit). Voor Ajax zijn deze vijf wedstrijden traditioneel lastig, zo bleek wel in de afgelopen jaren. Zo werd vorig seizoen nog in eigen huis verloren van AZ en FC Utrecht, terwijl het op bezoek bij FC Twente niet verder kwam dan een gelijkspel. Van PSV werd gewonnen, al weet Ajax hoe lastig het in Eindhoven kan zijn. FC Groningen werd vorig seizoen dan wel verslagen, maar in de twee seizoenen daarvoor keerde Ajax met nul punten huiswaarts.

Bij Feyenoord ligt het zwaartepunt in het resterende programma in de eerste weken na de winterstop. De Rotterdammers hebben hun moeilijkste wedstrijden van de tweede seizoenshelft in de eerste twaalf wedstrijden. De laatste acht wedstrijden voor Feyenoord zijn allen tegen tegenstanders buiten de top-vijf.

Voor PSV wachten er na de winterstop sowieso - zoals geschreven - niet veel echte topwedstrijden meer. De Eindhovenaren spelen nog vier keer tegen ploegen uit de top-vijf, waarvan twee keer in de laatste vijf wedstrijden. In de dertigste speelronde wacht het thuisduel met Ajax, waarna in de laatste speelronde van het seizoen een uitwedstrijd tegen AZ wacht. Geen makkelijke wedstrijd om mee af te sluiten, waardoor het ook voor PSV zaak zal zijn om de titelstrijd niet te laten afhangen van deze laatste wedstrijd.

Hoe eindigen de topclubs dit seizoen de Eredivisie?

Speelronde Ajax Feyenoord PSV
30 PSV (uit) FC Utrecht (thuis) Ajax (thuis)
31 AZ (thuis) Excelsior (uit) Sparta (uit)
32 FC Groningen (uit) Go Ahead Eagles (thuis) Fortuna Sittard (thuis)
33 FC Utrecht (thuis) FC Emmen (uit) sc Heerenveen (thuis)
34 FC Twente (uit) Vitesse (thuis) AZ (uit)

Over anderhalve week wordt de Eredivisie eindelijk hervat en begint een vermoedelijk zinderende titelstrijd. Er is duidelijk nog een lange weg te gaan, al heeft iedere ploeg in het schema zo zijn voor- en nadelen, waarbij Ajax iets meer nadelen lijkt te kennen dan de concurrentie. Voor het volledige resterende programma van de complete Eredivisie: kijk hier.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.