Preseason: Fanatieke Farioli laat zich horen, Rensch trapt steeds in dezelfde val

door NielsOpdam 218

Preseason: Fanatieke Farioli laat zich horen, Rensch trapt steeds in dezelfde val

door NielsOpdam 218

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2024-2025. In de eerste aflevering aandacht voor het officieuze debuut van trainer Francesco Farioli.

Ajax heeft de eerste wedstrijd onder Francesco Farioli met 0-1 verloren van PEC Zwolle. Maar mensen die alleen naar de uitslag kijken, doen aan 'scorebordjournalistiek', zoals Co Adriaanse zou zeggen. De Amsterdammers speelden namelijk een goede wedstrijd en maakten vooral in de tweede helft indruk. Ajax verloor met 0-1, maar had ook zomaar met 5-1 kunnen winnen.

Het elftal van Farioli begon sterk aan de wedstrijd en liet goed positiespel zien. Maar na het goede eerste kwartier kwam PEC Zwolle steeds meer in het spel voor. Sterker nog, na twintig minuten schoot Anthony Fontana op fraaie wijze de 0-1 binnen. In de tweede helft kwam Ajax goed uit de kleedkamer. Het basiselftal creëerde al meer kansen en had overduidelijk het overwicht. Zij hadden in het eerste kwartier na rust al twee keer kunnen scoren.

Na een uur wisselde Farioli het hele elftal en na die wisselingen oogde Ajax dynamisch en fris. Daarbij maakten Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen een goede indruk. Van Fitz-Jim is dat extra knap, want hij stond niet opgesteld als middenvelder, maar als linksbuiten. Hij liet zich - op een nieuwe positie - zien aan Farioli. Het nieuwe elftal kreeg in de laatste dertig minuten veel kansen, maar wist niet te scoren. Tegenstander PEC Zwolle kwam er in de tweede helft in ieder geval niet meer uit.

Vrijdagmiddag werd ook weer duidelijk dat Ajax nog wel wat kwaliteit kan gebruiken. Daar zijn de Amsterdammers ook druk mee bezig. Zo wordt er onder meer gekeken naar een nieuwe rechtsbuiten. Op die plek kwamen Rasmussen en Carlos Forbs vrijdag in actie. Op Sportpark de Toekomst werd duidelijk dat er ook goed gekeken moet worden naar het middenveld. Daar ontbreekt het namelijk aan creativiteit met spelers als Jordan Henderson, Kenneth Taylor en Branco van den Boomen. Steven Berghuis kan daar eventueel nog een mooie rol in gaan vervullen.

Fanatieke Farioli laat zich horen en zit er kort op

Farioli stond tijdens zijn eerste wedstrijd negentig minuten lang langs de lijn. Naci Ünüvar vertelde eerder deze week in een interview iets over de oefenmeester. ‘Hij zit er kort op, leeft echt mee en is slim’, liet de Ajacied weten over zijn nieuwe trainer. Dat beeld was vrijdagmiddag direct terug te zien. Farioli was fanatiek en zat er kort op bij zijn spelers, zo was duidelijk hoorbaar. De Ajax-trainer toonde zich betrokken en coachte zijn spelers van het begin tot het eind.

Er was ook al te zien waar Farioli heen wil met zijn elftal. Als zijn ploeg de bal heeft, staat de ‘nummer zes’ tussen de twee centrale verdedigers in. Zij proberen de tegenstander te lokken en er daarna met snelle passes onderuit te spelen. Als dat lukt, ziet dat er goed uit en leidt het soms tot goede kansen. Als de Amsterdammers de bal niet hebben, wordt er hoog en fel druk gezet. Dat deed Ajax met het hele team. Uiteraard begon het bij de aanvallers, maar ook de backs hadden daar een belangrijke rol in. Zij dekten namelijk vaak door op de backs van PEC Zwolle.

Forbs maakt goede indruk als rechtsbuiten

Een van de lichtpuntjes aan Ajax' zijde was Carlos Forbs. De Portugese aanvaller kende een zeer moeizaam debuutseizoen in Amsterdam. Hij speelde 32 wedstrijden, waarin hij drie keer scoorde en vijf assists gaf. Forbs viel op door zijn snelheid, maar dat ging soms ook ten koste van zijn balbeheersing en overzicht. Vrijdag maakte de twintigjarige aanvaller een goede indruk als rechtsbuiten.

Forbs had een paar goede acties, oogde rustiger, gaf een aantal goede passes en leverde veel arbeid. Waar de bal vorig seizoen regelmatig van zijn voet sprong, nam hij nu diverse crosspasses van Dies Janse goed aan. Farioli was veel bezig met zijn spelers en ook met ‘Carlitos’, zoals hij Forbs noemde. Het is de vraag of de samenwerking tussen de Italiaan en de Portugees lang zal duren. Volgens diverse media wil Ajax de snelle vleugelaanvaller namelijk verkopen. Maar wie weet gaat Farioli zich nog duidelijk uitspreken vóór Forbs.

Ervaren Rensch trapt steeds in dezelfde val

Iemand die vrijdag negatief opviel, was Devyne Rensch. De 21-jarige verdediger staat inmiddels op 130 wedstrijden in Ajax 1. Daarmee kun je stellen dat hij, ondanks zijn leeftijd, een ervaren kracht is in het eerste elftal. Hij zou moeten opstaan, maar deed dat niet. Rensch blijft steeds in dezelfde val trappen. De Ajax-verdediger toonde vrijdag namelijk weer aan dat hij steeds dezelfde fouten blijft maken.

Bij de tegengoal liet Rensch zich - net als Jorrel Hato - niet van zijn beste kant zien. De Ajacied greep niet in en maakte zo een slappe indruk, niet alleen bij de tegengoal. Opbouwend toonde Rensch zich bij momenten goed, maar aanvallend hield het ook niet over. Zijn voorzetten kwamen niet aan, iets wat later in de tweede helft wel anders was. Rensch heeft bij Ajax een eenjarig contract. Vandaar is de volgende vraag deze zomer dan ook zeker relevant: wat gaat Alex Kroes doen met Rensch?

Gaaei laat zich aanvallend juist wél zien

Waar Rensch geen geweldige indruk maakte, liet Anton Gaaei zich juist wél zien. De Deense rechtsachter kende - net als Forbs - een moeilijk beginjaar bij Ajax. Gaaei speelde niet geweldig, werd een paar keer vroeg gewisseld en kreeg zo een aantal mentale klappen te verwerken. Vrijdag begon hij niet aan het oefenduel met PEC Zwolle, maar mocht hij na een uur invallen.

Ajax had de wedstrijd in de tweede helft onder controle en daarom hoefde Gaaei niet veel defensief werk te verrichten. Hij kon zich dan ook focussen op het aanvallen en voegde zo echt iets toe. De Deen gaf een paar goede voorzetten en legde de bal een aantal keer panklaar voor de aanvallers van Ajax. Gaaei had een goede connectie met Rasmussen, bleef maar lopen en maakte zo een goede indruk. Als hij dat doorzet, zal hij ongetwijfeld meer kansen krijgen van Farioli.

Jonge Janse speelt solide wedstrijd en oogt zelfverzekerd

Janse is achttien jaar, speelde pas twaalf wedstrijden in Jong Ajax en begon vrijdag in de basisopstelling tegen PEC Zwolle. Het talent vormde samen met Jakov Medić het centrale duo van de Amsterdammers. Janse maakte een solide indruk en oogde zelfverzekerd. Het Ajax-talent liet zich vooral aan de bal zien. Hij beschikt over een goede inspeelpass en dat was zichtbaar. Janse bleef ook rustig aan de bal en dribbelde regelmatig goed in. Daarnaast had de achttienjarige verdediger een aantal fraaie crosspasses in de benen.

In januari van dit jaar meldde Bayer Leverkusen zich bij Ajax om Janse over te nemen, maar daar wilde de Amsterdamse club destijds niet aan meewerken. Er zal vast en zeker nog altijd veel interesse zijn in Janse, maar vrijdag liet hij zien waarom Ajax hem wil én moet behouden. Janse is met recht een speler for the future. Misschien zelfs al wel voor de nabije future.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Bekijk de samenvatting van Ajax - PEC Zwolle hieronder, of klik hier:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.