Oranje verliest in verlenging van Kroatië en speelt zondag om derde plaats Nations League

door NielsOpdam 3149

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond met 2-4 verloren van Kroatië. Oranje scoorde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de 2-2, maar in de verlenging wist de ploeg niet te winnen. Hierdoor gaat Nederland niet naar de finale van de Nations League. Het elftal van Ronald Koeman speelt zondagmiddag om 15.00 uur om de derde plaats. Oranje moet het in Enschede dan opnemen tegen Italië of Spanje.

In het eerste kwartier waren er nog geen kansen voor Nederland en Kroatië. Na achttien minuten had Oranje een mooie aanval. Virgil van Dijk stuurde Xavi Simons weg. De PSV’er slaagde erin om de lange bal te controleren en schoot op het doel van Kroatië, maar de doelman redde op de inzet van Simons.

Oranje kwam na 34 minuten op een 1-0 voorsprong via Malen. Na een erg goedlopende en mooie aanval schoot hij in alle vrijheid de eerste goal binnen. Kroatië had de bal na het doelpunt van Oranje, maar de ploeg kreeg geen kansen. Hierdoor gingen beide ploegen met een 1-0 stand rusten.

Vier minuten na rust kreeg Kroatië een grote kans. Spits Andrej Kramarić werd weggestuurd en schoot in de verre hoek, maar zijn schot ging naast het doel van Justin Bijlow. Na 53 minuten verloor Cody Gakpo de bal, waarna hij Luka Modrić vasthield in het strafschopgebied van Nederland. De Kroaat ging naar de grond en kreeg een penalty. Kramarić ging achter de bal staan en benutte de strafschop.

Daarna was Kroatië de bovenliggende partij in De Kuip en zo’n twintig minuten voor tijd kwam de ploeg ook op voorsprong tegen Oranje. Mario Pašalić kon de bal in alle vrijheid binnen schieten, terwijl er meerdere Nederlanders omheen stonden. Twee minuten later bracht Koeman Steven Bergwijn en Georginio Wijnaldum voor Wieffer en Malen.

In de eerste minuut van de blessuretijd kreeg het Nederlands elftal nog een grote kans, maar Cody Gakpo schoot de bal net naast het doel van Kroatië. Later schoot Nathan Aké de bal nog op doel, maar de Kroatische doelman stond goed en stopte de bal. In de zesde minuut van de blessuretijd schoot invaller Noa Lang Oranje op gelijke hoogte. Hij maakte de 2-2, waardoor beide ploegen gingen verlengen.

Na 98 minuten kwam Kroatië weer op voorsprong. Bruno Petković schoot van afstand raak, waardoor Oranje weer in de achtervolging moest. Vier minuten na de 2-3 viel de 2-4 ook bijna binnen. Frenkie de Jong kwam voor zijn man en wilde de bal over de achterlijn werken, maar de oud-Ajacied zag de bal bijna in het eigen doel gaan.

In de 110e minuut kwam Oranje bijna op 3-3. Bergwijn schoot op doel, maar raakte de doelman en zo kwam de bal voor de voeten van Lang. Hij schoot echter in het zijnet, waardoor het 2-3 bleef. Vier minuten later kreeg Kroatië een enorme kans. Pašalić schoot echter op de lat namens de Kroaten. Een minuut later kreeg de uitploeg opnieuw een penalty. Petković wilde schieten, maar Tyrell Malacia haalde de Kroaat naar de grond. Modrić ging achter de bal staan en schoot de strafschop raak. Kroatië wint zo met 2-4 van het Nederlands elftal, waardoor zij doorgaan naar de finale van de Nations League. Oranje speelt zondag om de derde plaats in Enschede.

FT | Nederland - Kroatië (2-4)