Oranje ontwaakt op tijd en wint ternauwernood van Oekraïne

door Jesse ter Haar 615

Het Nederlands elftal heeft het eerste duel van het EK winnend afgesloten. Oekraïne kwam op bezoek in de Johan Cruijff ArenA en hoewel het in het slot nog dicht bij Oranje kwam, wist de ploeg van bondscoach Frank de Boer met 3-2 te winnen.

In de openingsfase werd Oekraïne even gevaarlijk, maar de eerste doelpoging kwam van Oranje. Memphis Depay brak uit en soleerde door de defensie van de opponent heen, maar zijn poging met links was te zacht om de keeper te passeren. Enkele minuten later kreeg Denzel Dumfries een grotere kans. Hij ontving de bal in de zestien van Oekraïne, maar zijn lage inzet ging niet onder de keeper door. Het regende even kansen, want twee minuten dáárna kreeg Georginio Wijnaldum een kans. Dumfries legde knap terug, maar de middenvelder schoot over.

Hierna viel het ietwat stil voor wat betreft de echte mogelijkheden. Lange tijd gebeurde er niets, maar een schot van Oekraïne na een halfuur schudde de boel weer enigszins wakker. Andriy Yarmolenko schoot, maar Maarten Stekelenburg stond goed op te letten en kon de bal klemmen. Niet veel later was het Patrick van Aanholt die het ook van afstand probeerde, maar hij schoot hard over het doel.

Vijf minuten voor tijd ging het nog even los op de helft van Oekraïne. Wijnaldum dook op in het strafschopgebied van de tegenstander en zag de bal plots voor zijn voeten vallen, maar zijn harde volley kwam binnen het bereik van de keeper en werd gekeerd. De laatste kans, een goede, was er voor Dumfries. Hij kreeg de bal panklaar bij de tweede paal en kon volledig vrijstaand inkoppen, maar hij raakte de bal totaal verkeerd en knikte naast. Zodoende bleef het 0-0 in de eerste helft.

Na de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Oranje bleef de betere ploeg en na zeven minuten werd dat beloond. Dumfries brak door over rechts, maar leverde een niet al te beste voorzet af. De afvallende bal viel echter voor de voeten van Wijnaldum, die niet twijfelde en de bal hard tegen het net schoot. Enkele minuten later ging Wout Weghorst voor de 2-0. Hij vond even de ruimte en legde aan met zijn linkerbeen, maar hij schoot recht op de keeper af.

Even later was het alsnog raak. Na goed doorzetten van Dumfries kreeg Weghorst de bal voor zijn voeten en hij dacht niet lang na. Hij knalde de bal via de keeper van Oekraïne het doel in. Vervolgens, na 64 minuten voetballen, ging Daley Blind naar de kant. Hierdoor stonden er op dat moment nog twee Ajacieden binnen de lijnen. Een minuut of twintig voor tijd was er weer eens wat werk voor Stekelenburg. Hij kreeg een schot van afstand te verwerken, maar straalde rust uit in zijn redding. Hij ving de bal ogenschijnlijk comfortabel.

Een paar minuten daarna kwam de aansluitingstreffer alsnog. Yarmolenko kwam vanaf rechts naar binnen en waagde een schot richting de verre hoek. Hij raakte de bal fabelachtig en hoewel Stekelenburg zich volledig strekte, kon hij de bal niet uit het doel houden: 2-1. Tot overmaat van ramp werd het even later ook 2-2. Roman Yaremchuk dook in de zestien op na een vrije trap en kon de bal vrij achter Stekelenburg koppen voor de gelijkmaker. De doelman van Ajax was kansloos.

Even leek het mis te gaan voor Oranje, maar vijf minuten voor rust kwam de ploeg van De Boer weer op voorsprong. Invaller Nathan Aké slingerde de bal erin vanaf de linkerkant, waarna Dumfries bij de tweede paal opdook. Hij kopte richting het doel van Oekraïne en trof doel. In het vervolg ging Nederland aan het wisselen en gebeurde er niets noemenswaardigs meer. Nederland stevende op de overwinning af en kreeg deze: 3-2.