Oppermachtig Oranje wint en scoort zes keer tegen Gibraltar

door Jesse ter Haar 483

Het Nederlands elftal heeft maandagavond een overtuigende 6-0 zege geboekt op Gibraltar. In De Kuip was Oranje zoals verwacht de gehele wedstrijd de dominante partij en hoewel de score een stuk hoger uit had kunnen vallen, werd er ruim gewonnen. Namens Ajax was Davy Klaassen goed voor een assist.

Als vanzelfsprekend greep Oranje vanaf het begin af een het initiatief in Rotterdam. Memphis Depay was met een ‘akka’ na drie minuten goed voor het eerste hoogstandje, maar zijn poging werd nog geblokkeerd. Na nog geen tien minuten spelen stond het alsnog 1-0. Uit een corner van de eerder genoemde Memphis wist Virgil van Dijk los te komen van de verdediging en hard raak te koppen. Ruim vijf minuten later kreeg Noa Lang zijn kans. Na een knappe lobbal van Memphis kon hij met links schieten, maar hij mikte naast.

Na achttien minuten spelen kreeg Nederland een penalty. Er werd hands gemaakt en dus mocht Memphis aanleggen. Hij schoot hard richting de hoek, maar de keeper kon keren. Twee minuten later maakte de aanvaller alsnog de 2-0. Lang kwam naar binnen, dreigde en stak Klaassen weg, waarna de Ajacied breed legde op Memphis. Het was een koud kunstje om de tweede van de avond binnen te werken. Na een klein halfuur volgden er kansen voor Georginio Wijnaldum, maar hij wist de mogelijkheden niet te benutten.

Hierna volgden er enige tijd geen echte kansen meer. Het was de 42ste minuut waarin de eerst serieuze kans weer werd genoteerd. Wijnaldum kreeg hem, maar hij stuitte na voorbereidend werk van Berghuis op de keeper. Vlak voor rust kreeg Nederland zijn tweede penalty van de wedstrijd. Berghuis bracht de bal in, waarna er opnieuw hands werd gemaakt. Memphis mocht weer aanleggen vanaf elf meter en schoot door het midden hard raak voor de 3-0 ruststand.

Na de rust was het algauw weer raak. Nederland ging er direct weer vol voor en in de 48ste minuut beloonde de ploeg zichzelf. Lang nam de bal knap aan, maakte een flitsende actie buitenom en legde de bal op het hoofd van Denzel Dumfries, die door het midden van het doel raak kopte. Een minuut of vier later waagde Berghuis nog twee pogingen voor Oranje, maar hij schoot eerst op de keeper en daarna via een verdediger naast. Na een uur werd hij gewisseld, net als Frenkie de Jong. Arnaut Danjuma en Wout Weghorst kwamen erin.

Wat volgde was een fase waarin er maar weinig echte kansen werden gecreëerd. Kort na zijn invalbeurt had Danjuma een fraaie actie in huis, maar hij mikte hierna naast. Ruim tien minuten hierna was het alsnog raak voor de aanvaller. Memphis bracht de bal hoog in het strafschopgebied, waarna Weghorst doorkopte en Danjuma de bal uit de lucht in het doel kon werken. In de 82ste minuut was het bijna opnieuw raak. Weghorst kon de bal koppen na een voorzet en zijn poging leek de doellijn te passeren, maar de doellijntechnologie in De Kuip gaf anders aan.

Even hierna viel de 6-0 alsnog. Memphis combineerde in het midden op vlugge wijze met Weghorst en gaf de bal hierna direct aan invaller Donyell Malen. De aanvaller van Borussia Dortmund faalde niet en schoot vanaf rechts raak in de verre hoek. Hierna was het gedaan voor wat betreft de doelpunten van Nederland. Offensief gevaar werd er nog gesticht, maar tot echte doelkansen kwam het niet meer. Zodoende bleef de teller steken op zes, terwijl Oranje een clean sheet hield: 6-0.