Onwennig Ajax speelt gelijk tijdens oefenduel met KAS Eupen

door Jesse ter Haar 2032

Ajax heeft vrijdagmiddag in een oefenduel met KAS Eupen met 1-1 gelijkgespeeld. Trainer Alfred Schreuder bracht veel spelers aan het werk bij het officieuze debuut van Owen Wijndal en Steven Bergwijn, maar de Amsterdammers oogden grote delen van de wedstrijd onwennig.

Vanaf de aftrap was het te zien dat enkele Ajacieden hun eerste minuten van het seizoen maakten. Het oogde onwennig en de afstemming was nog niet goed. Stef Peeters waagde namens KAS Eupen middels een vrije trap de eerste poging van de wedstrijd, maar hij schoot naast. Regan Charles-Cook waagde even later ook een poging, maar Jay Gorter kwam niet in de problemen. Ajax had moeite met de hoge druk die KAS Eupen ontwikkelde. Af en toe kwamen de Amsterdammers eruit, maar dat leidde nog niet tot kansen. Na een kwartier leek de ploeg van Schreuder er echt doorheen te voetballen, maar Steven Berghuis kwam net niet tot de laatste actie.

Even daarna was het aan Edson Álvarez om een poging te wagen. Hij kwam vrij bij een corner, maar kopte over. Ajax kwam wel iets beter in de wedstrijd en dat leidde tot een schot van Owen Wijndal, die zijn officieuze debuut beleefde. Hij schoot strak, maar ook naast. In de 22ste minuut kon Berghuis weer gevaar stichten. Hij kwam vrij op rechts, ging voor zijn eigen succes en zag zijn missie stranden met een schot op de keeper. Net voor het halfuur waagde Dusan Tadic een poging. Hij kreeg de bal klaargelegd door Kenneth Taylor, maar schoot met rechts over. Tot verdere kansen kwamen beide ploegen niet en zodoende stond bij de rust de brilstand nog op het bord.

Vlak na rust kwam Ajax op achterstand. De verdediging gaf veel ruimte weg en liet zich kloppen in de ruimte. Smail Prevljak dook er op en profiteerde door de bal met gevoel over en achter Gorter te leggen. Na 54 minuten waagde Davy Klaassen maar eens een schot van afstand. Hij nam aan en volleerde in één keer, maar hij schoot naast. Even later was Mohammed Kudus dicht bij een doelpunt. Hij schoot vanaf links, maar raakte in de korte hoek de paal. De rest van de tweede helft stond vooral in het teken van wissels en zodoende ontstond er een rommelige wedstrijd met momentjes aan beide kanten. Écht dicht bij een doelpunt kwamen beide ploegen echter niet.

In de 72ste minuut leek de net ingevallen spits Christian Rasmussen te kunnen scoren, maar zijn timing was niet in orde bij een voorzet van Nicolás Tagliafico. Even later kreeg de jongeling nog een kans toen Youri Regeer de bal de zestien in schepte, maar een zacht tikje was niet genoeg om de goalie te verschalken. Het leek op die manier lang in een nederlaag te eindigen, maar vijf minuten voor tijd vond Kudus het net. Tagliafico vond na een pas van Mohamed Daramy de achterlijn en legde goed terug op de Ghanees, die op zijn beurt overtuigend raak schoot.