Onvrede van twee kanten leidde tot vertrek in goed overleg jeugdtrainer Van den IJssel

door Bram Bark 18

Bron Ajax Showtime

Onvrede van twee kanten leidde tot vertrek in goed overleg jeugdtrainer Van den IJssel

door Bram Bark 18

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Dennis van den IJssel was het niet eens met het beleid van Ajax, terwijl de Amsterdamse club vond dat de voormalig jeugdtrainer zich onvoldoende heeft aangepast aan de koerswijziging in de Ajax-middenbouw. Van den IJssels contract liep af in de zomer van 2024 en Ajax zou dat niet gaan verlengen. Toen de club dat kenbaar maakte, gaven ze de voormalig sportleraar de mogelijkheid om per direct te stoppen bij Ajax. Van den IJssel ging in op dat aanbod en is niet langer actief op De Toekomst. Club en trainer zijn uiteindelijk in goed overleg uit elkaar gegaan.

Eerder maakte Van den IJssel zijn vertrek bij Ajax bekend op LinkedIn. Na twee seizoenen assistent-trainer te zijn geweest van het hoogste jeugdteam van Ajax en tweeënhalf seizoen in de functie van hoofdtrainer Ajax O16, gaat de oefenmeester nu op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voordat Van den IJssel bij Ajax terechtkwam, deed hij ruim twintig jaar ervaring op als sportdocent.

In de werkwijze van Van den IJssel als jeugdtrainer, zijn de invloeden van zijn eerdere carrière als sportdocent zichtbaar en hoorbaar. De trainer is nadrukkelijk gefocust op discipline en mentaliteit van zijn spelers en heeft een duidelijke visie. Een aanpak waar veel spelers baat bij hebben gehad. De voormalig jeugdtrainer van onder meer ADO Den Haag was bijvoorbeeld niet bang om spelers vroeg in de wedstrijd te wisselen als afspraken niet werden nagekomen.

Dat Ajax het contract van Van den IJssel niet wilde verlengen heeft onder meer te maken met de implementatie van het nieuwe systeem. De trainer had moeite met het loslaten van de eigen visie, op meerdere vlakken. De club is zodoende niet overtuigd genoeg geraakt om te verlengen met Van den IJssel. Sinds dit seizoen heeft Casimir Westerveld de trainers van Ajax O15 en O16 opgelegd om in de 3-4-3 formatie te spelen. Ajax O16 had in de najaarscompetitie veelvuldig grote moeite met het nieuwe systeem. Van den IJssel zou het tevens niet eens zijn geweest met de bepaalde koers. Uiteindelijk leidden deze factoren dus tot een scheiding van wegen.

Opvolger Marco van Galen

De opvolger van de inmiddels vertrokken Van den IJssel is geen onbekende. Marco van Galen kwam in 2005 bij Ajax en heeft zich voornamelijk beziggehouden met de coördinatie van de ontwikkeling van jeugdspelers. Na een uitstapje als coördinator middenbouw naar Sharjah FC - de club in de Verenigde Arabische Emiraten met een samenwerkingsverband met Ajax - is hij nu begonnen als hoofdtrainer van Ajax O15. Frank Korpershoek wordt verantwoordelijk voor Ajax O16. Dat de trainers van O15 en O16 halverwege het seizoen wisselen is gebruikelijk.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.