OM: Tadić middels onder auto geplaatste peilbaken gevolgd door overvallers

door Jesse ter Haar 212

Bron Het Parool

OM: Tadić middels onder auto geplaatste peilbaken gevolgd door overvallers

door Jesse ter Haar 212

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Dusan Tadić is door overvallers gevolgd middels een peilbaken onder zijn auto, zo schrijft Het Parool donderdagmiddag op basis van informatie van het Openbaar Ministerie (OM). Uiteindelijk, zoals bekend, mislukte de poging om de captain van Ajax te beroven.

Het was 28 juli 2022 toen Tadić met zijn zaakwaarnemer uiteten was geweest. Op de weg terug naar huis merkte hij twee mannen met motorhelmen op die achter een dixi in zijn straat stonden. Zodra de Ajacied de twee mannen opmerkte, trok hij een sprint. Hij werd op een scooter achtervolgd en klemgereden. Tadić deelde een klap uit, werd vervolgens vastgegrepen, maar kon alsnog ontkomen. In het Conservatorium Hotel in Amsterdam kon hij de politie waarschuwen.

Na onderzoek vond de recherche even later een peilbaken in de uitlaat van de auto van de Serviër. Twee weken eerder zou het baken geplaatst dan wel geactiveerd zijn. 'Daarnaast werden camerabeelden uit de omgeving opgevraagd. Daarop was duidelijk te zien hoe twee gehelmde mannen, voorafgaand aan de poging beroving, stonden te wachten', zo valt te lezen.

De twee mannen op de beelden werden algauw herkend door de politie. Mohamed El K. en Mohammed F. waren sinds die dag de hoofdverdachten. In oktober werden zij aangehouden, maar beiden gaven zij aan niets met de mislukte overval te maken te hebben. Het DNA van F. - die op bewakingsbeelden met een sigaret in zijn mond was gezien - werd gevonden op een sigarettenpeuk in de buurt van het huis van Tadić, maar omdat de verdachte een tweelingbroer heeft, vormt dat geen waterdicht bewijs. Het DNA kan onderscheiden worden, maar dat proces is tijdrovend. Zodoende is F. voor nu op vrije voeten.

Uitspraak op 2 februari

Tegen El K. werd al wel een straf geëist door het OM. 'Justitie ziet voldoende aanwijzingen dat de twee van plan waren om Tadic te beroven. Mogelijk van een duur horloge. Van Tadic is bekend dat hij een horlogeliefhebber is. Tadic heeft verklaard dat hij op de bewuste avond een horloge droeg, maar dat hij dit niet zichtbaar droeg. Mede vanwege "het planmatige" karakter van de belaging van Tadic eiste het OM 12 maanden cel tegen El K. De advocaat van El K. stelt: 'Het OM gaat uit van een poging beroving maar dat staat niet vast. Twee dagen later moest Ajax tegen PSV voor de Johan Cruijff Schaal. Misschien waren het wel hooligans.' De uitspraak is op donderdag 2 februari.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.