Ünüvar steelt de show met fraai doelpunt bij tweede oefenzege Ajax op Shakhtar

door BadembaBarrie 1390

Ajax heeft ook het tweede oefenduel met Shakhtar Donetsk winnend afgesloten. Op Sportpark de Toekomst won een combinatie van de reserves van woensdagavond en Jong Ajax met 3-0 van de Oekraïners die evenmin met hun sterkste elf aantraden. Naci Ünüvar kroonde zich uiteindelijk tot de man van de wedstrijd, met twee doelpunten in de slotfase, waarvan de laatste bijzonder fraai was.

Het tweede oefenduel met Shakhtar Donetsk was voor de technische staf van Ajax een ideale gelegenheid om andere spelers minuten te geven. Zo mocht Jay Gorter weer op doel beginnen, terwijl achterin Tristan Gooijer, Perr Schuurs, Lisandro Magallán en Youri Baas de kans kregen. Op het middenveld werd met Kian Fitz-Jim, Kenneth Taylor en Mohammed Kudus voor een voetballend middenveld gekozen. Voorin kregen Mohamed Daramy, Brian Brobbey en Francisco Conceição de kans om zich te laten zien.

Vanaf het begin was Ajax de bovenliggende partij en dat leverde behoorlijk wat kansen op in de eerste helft. Het openingsdoelpunt viel al snel. In de zesde minuut belandde een corner van Kenneth Taylor via Tristan Gooijer in het doel en zodoende kwam Ajax al snel op voorsprong. Tot de rust was Ajax dominant aan de bal, combineerde het erop los en kreeg het geregeld een kans. Gescoord werd er echter niet meer tot de rust en daarmee deden de Amsterdammers zichzelf tekort.

In het eerste bedrijf kregen onder meer Daramy, Brobbey, Conceição, Kudus en Taylor geregeld een kans, maar lieten zij hun pogingen onbenut. Wel vielen Daramy en Conceição op met hun passeeracties vanaf de zijkant en bleken Kudus, Taylor en ook Fitz-Jim elkaar erg makkelijk te vinden op het middenveld. Achterin kwam Ajax eigenlijk niet in de problemen. Pas in de laatste minuut van de eerste helft kreeg Shakhtar Donetsk een kans, maar met een knappe redding voor kwam Gorter de gelijkmaker.

Kort na rust ontstond voor Ajax het grootste gevaar over de linkerflank. Daramy was regelmatig gevaarlijk met dribbels of loopacties en Taylor en Rasmussen sloten in de zestien aan om de bal te ontvangen en op doel te vuren. Die combinatie verliep echter niet altijd even soepel en dus moesten de linkspoten het vooral hebben van afvallende ballen. Het spelbeeld bleef echter onveranderd: Ajax domineerde en dus bleven de kansen komen.

Uit een plots vlugge combinatie kwam de bal na ruim een uur bij Kenneth Taylor in de zestien. De middenvelder nam de bal met een fraaie beweging in één keer mee, dribbelde langs zijn tegenstander en creëerde zo ruimte voor het schot. Het eindproduct rolde uiteindelijk echter teleurstellend naast.

Het meest opzienbarende moment tot dan toe vond in de 66e minuut plaats. Hassane Bandé maakte na vier jaar zijn officieuze rentree in een wedstrijd van Ajax. De Burkinees oogde gretig en bedrijvig en had zo nu en dan een fraaie beweging in huis. Voor echt doelgevaar zorgde hij echter niet.

Hoe anders was dat voor Ünüvar. De creatieveling moest het trainingskamp in Oostenrijk nog vervroegd verlaten met een blessure en leek zodoende vastberaden om het maximale te halen uit de minuten die hem gegund werden. In de slotfase van het duel werd hij daarvoor beloond. Eerst schoot hij nog voorlangs, waarna zijn tweede poging nog maar ternauwernood door de keeper uit het doel gehouden kan worden.

Driemaal bleek echter scheepsrecht voor Ünüvar die profiteerde van de actie van Kristian Hlynsson. Enkele minuten later had de middenvelder annex aanvaller ook nog een kunststukje in huis. Hij nam een bal van Hlynsson schitterend mee middels een pirouette waarmee hij gelijk weg was bij zijn tegenstander. De bal in de korte hoek werken bleek vervolgens het minst lastige klusje van allemaal. Kort voor tijd kreeg ook Christian Rasmussen nog een goede kans, maar zijn kopbal van dichtbij ging rakelings over, waardoor het duel in 3-0 eindigde.

Gorter; Gooijer, Schuurs (Pierie 66'), Magallán, Baas (Milovanovic 66'); Fitz-Jim (Hlynsson 66'), Taylor, Kudus (Ünüvar 66'); Conceição (Hansen 46'), Brobbey (Rasmussen 46'), Daramy (Bandé 66').

Kremers, Pierie, Milovanovic, Delgado, Ünüvar, Warmerdam, Rasmussen, Hlynsson, Bandé, Hansen.

Opstelling Shakhtar Donetsk:

Nog niet bekend.

Wissels Shakhtar Donetsk:

1-0 Tristan Gooijer (6')
2-0 Naci Ünüvar (83')
3-0 Naci Ünüvar (86')

- De basiselftallen van Ajax en Shakhtar Donetsk troffen elkaar dinsdagavond tijdens een benefietduel in de Johan Cruijff ArenA. Ajax won het duel met 3-1. Lees hier meer over deze wedstrijd in 'Preseason.