Ajax wint speciale benefietwedstrijd en is klaar voor PSV

door Gino Haverkamp 7804

Bron AS

Ajax wint speciale benefietwedstrijd en is klaar voor PSV

door Gino Haverkamp 7804

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax heeft het benefietduel met Shakhtar Donetsk winnend afgesloten. De Amsterdammers waren grotendeels de bovenliggende ploeg, maar moesten toch een 0-1 achterstand wegpoetsen. Via Dusan Tadic, Steven Berghuis en Mohammed Kudus lukte dat. Het duel eindigde in 3-1.

De wedstrijd stond in het teken van Oekraïne. De opbrengsten gaan naar hulp aan vluchtelingen in Nederland en vlak voor de aftrap werd een minuut stilte gehouden voor de oorlog in Oekraïne, waarna een Oekraïns kind het volkslied van haar land zong. Dat in een redelijk gevulde Johan Cruijff ArenA, waar ook enkele duizenden Oekraïnse vluchtelingen bij mochten zijn.

De eerste minuten van de wedstrijd zelf verliep goed voor Ajax, dat vanaf het begin initiatief toonde en Shakhtar Donetsk weinig ademruimte gaf. Het resulteerde in de openingsfase tot slechts wat speldenprikjes, maar scoren deden de Amsterdammers niet.

Shakhtar Donetsk deed dat wel, in de 33e minuut. Mykhaylo Murdyk begon op de middenlijn aan een solo en hij werd niet goed genoeg aangepakt door de Ajacieden. Daardoor kon hij zo doorlopen tot aan Remko Pasveer, die niet in staat was zijn schot te keren: 0-1.

Na die goal zakte Ajax wat weg en kreeg vooral de uitploeg wat kleine kansjes die niets opleverden. De wedstrijd leek dan ook een beetje uitgedoofd de rust te bereiken, totdat Ajax opeens op gelijke hoogte kwam. Steven Bergwijn gaf de bal hoog voor op Antony, die de bal met het hoofd breed legde voor aanvoerder Tadic, die simpel de 1-1 binnentikte. Dat was dan ook de ruststand.

Ajax trekt touwtjes aan in tweede helft

Ajax kwam met dezelfde elf spelers de kleedkamers uit, Shakthar met negen nieuwe namen. Door de goal van Tadic leek het de smaak te pakken te hebben, want er werd veelvuldig de weg naar voren gevonden en een aantal keer was de thuisploeg ook erg gevaarlijk. Onder meer Edson Álvarez en Berghuis waren dichtbij een treffer.

Na ruim 25 minuten lang speldenprikken uitdelen kwam daar dan toch de 2-1 van Ajax, zij het wat gelukkig. Een corner van Ajax werd niet goed weggewerkt, waarna Berghuis vanaf een afstand uithaalde. Zijn schot werd echter van richting gekeerd en ging op die manier het doel in.

Vlak na de goal waren alle ogen gericht op twee inkomende wissels: Brian Brobbey en Francisco Conceição. Brobbey maakte zijn officieuze rentree, Conceição zijn officieuze debuut.

De twee zomeraankopen kwamen niet tot scoren, maar een andere invaller wel: Mohammed Kudus. De middenvelder kreeg de bal net buiten de zestien, speelde zichzelf knap vrij en schoot hard raak in de verre hoek.

Daarmee werd de eindstand beslecht. Ajax wint met 3-1 van Shakhtar Donetsk en mag zich opmaken voor het echte werk: PSV. Zaterdag ontmoeten beide ploegen elkaar in de Johan Cruijff ArenA voor de Johan Cruijff Schaal

FT | Ajax - Shakhtar Donetsk (3-1)

Opstelling Ajax:

Pasveer; Rensch (Fitz-Jim 66'), Timber (Schuurs 66'), Blind, Wijndal (Baas 76'); Álvarez, Berghuis (Taylor 80'), Klaassen (Brobbey 76'); Bergwijn (Kudus 66'), Antony (Conceição 76'); Tadic.

Wissels Ajax:

Gorter, Schuurs, Magallán, Baas, Fitz-Jim, Taylor, Kudus, Hlynsson, Conceiçao, Ramussen, Brobbey.

Opstelling Shakhtar Donetsk:

Trubin; Konoplia, Korniienko, Bondar, Kozik, Totovytskyi, Sudakov, Stepanenko; Mudryk, Kashchuk.

Wissels Shakhtar Donetsk:

Shevchenko, Pyatov, Kiryukhantsev, Udod, Stasyuk, Savchenko, Ocheretko, Topalov, Djurasek, Chekh, Kryskiv, Vakula, Kulakov.

Doelpunten:

0-1 Mykhaylo Murdyk (33')
1-1 Dusan Tadic (45')
2-1 Steven Berghuis (73')
3-1 Mohammed Kudus (85')

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties