Nederland zet Denemarken bij internationale terugkeer Eriksen met 4-2 opzij

door BadembaBarrie 450

Het Nederlands elftal heeft in een entertainend duel gewonnen van Denemarken. In een wedstrijd die - mede dankzij een doelpunt van de oud-Ajacied - in het teken stond van de terugkeer van Christian Eriksen bij de Deense ploeg, wist de equipe van Louis van Gaal met 4-2 te winnen.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het vooral de vraag hoe Nederland zou gedijen in het nieuwe 1-3-4-1-2 (lees: 3-5-2) systeem van Louis van Gaal. Het eerste kwartier beloofde wat dat betreft veel goeds, want Oranje zette fel druk en produceerde aan de bal enkele goede aanvallen. Het leidde tot kansen voor Memphis, die overschoot, en Steven Bergwijn, die zijn poging gepakt zag worden door Kasper Schmeichel.

Laatstgenoemde had echter geen antwoord op de kopbal van de aanvaller na ruim vijftien minuten. Uit een nieuwe goede Nederlandse aanval kwam de bal via Steven Berghuis bij Daley Blind, die hem voorgaf op Bergwijn. De spits van dienst stuurde de bal met zijn hoofd naar de linkerbovenhoek, waar Schmeichel zich gewonnen moest geven: 1-0.

Even leek Oranje af te stevenen op een prettig, zorgeloos oefenpotje, maar in plaats van een breekpunt leek de openingstreffer een wake-up-call voor de Denen. Voor het eerst meldden ze zich met enige dreiging op de Nederlandse helft en dat leverde na een kleine twintig minuten een vrije trap op een meter of vijfentwintig van het doel op. De bewuste vrije trap werd afgeslagen, maar kwam wel voor de voeten van Joakim Maehle. Die draaide de bal goed de zestien in, waar Jannik Vestergaard zijn hoofd er tegenaan zette en de stand weer gelijktrok.

Berghuis ontpopte zich vervolgens tot hoofdrolspeler van de eerste helft. De middenvelder annex aanvaller van Ajax kreeg eerst twee goede kansen. Na een slechte pass van Thomas Delaney probeerde Berghuis het van randje zestien, maar zijn poging miste te veel kracht en richting om Schmeichel te passeren. Enkele minuten later werd Berghuis na een goede loopactie slim weggestuurd door Frenkie de Jong. Opnieuw waagde hij een poging, maar ditmaal lag een Deense verdediger in de weg.

Scoren was zodoende niet voor hem weggelegd, maar Berghuis raakte toch direct betrokken bij de volgende twee Oranje-doelpunten. Uit de corner die volgde op de laatste gemiste kans van de Ajacied kreeg hij de bal uit een korte variant terug van Blind. Berghuis trok voor en zag Aké de bal met zijn hoofd het laatste zetje geven. Even later ging de nummer tien van de avond, die overigens met rugnummer elf speelde, de combinatie aan met Bergwijn in de zestien. Berghuis kreeg de bal in vrije positie weer voor de voeten en leek voor de 3-1 te zorgen, maar Deense doelpuntenmaker Vestergaard haalde hem onderuit voor hij zijn naam op het scorebord kon zetten.

De scheidsrechter wees na enkele seconden te hebben nagedacht naar de stip en zo kreeg Memphis de kans om zijn 39e doelpunt in Oranje te maken. De aanvaller van FC Barcelona wachtte lang na het fluitje van de scheidsrechter, had een korte aanloop in huis, maar stuurde Schmeichel uiteindelijk wel de verkeerde kant op en zorgde zo voor de 3-1 ruststand.

De tweede helft startte met een heuglijk moment. Eriksen mocht, ruim negen maanden na zijn hartstilstand op het EK, voor het eerst weer minuten maken namens het Deense elftal. De oud-Ajacied werd met groot applaus van zowel de Deense als Nederlandse fans onthaald en maakte de avond binnen twee minuten nog onvergetelijker door te scoren. In volledig vrije positie werd Eriksen aangespeeld in de zestien door Andreas Skov Olsen. De Deen aarzelde niet en schoot de bal in één keer in de verre hoek. Alsof het zo had moeten zijn kon het doelpunt niet alleen op waardering van de Deense fans rekenen, want ook veel van de aanwezige Nederlanders bleken, nadat duidelijk werd dat Eriksen de doelpuntenmaker was, voetbalromantici te zijn.

Eriksens doelpunt was tekenend voor het fellere spel van de Denen na rust, waar Nederland duidelijk even moeite mee had. Toch bleef Oranje kansen krijgen en had Berghuis de voorsprong na 52 minuten weer moeten verdubbelen. Hij kreeg de bal ietwat gelukkig mee van Bergwijn en stond ineens oog in oog met Schmeichel. De middenvelder wist echter niet vol uit te halen en vond Schmeichel zodoende weer op zijn pad.

Nederland leek even te moeten bekomen van de omslag in het Deense spel, maar pakte naarmate de tweede helft vorderde steeds meer van de controle over het duel terug. Memphis was gevaarlijk met een afstandsschot dat een meter over ging en een fraaie dribbel, waarna hij net niet lekker uit kon halen.

Toch was duidelijk dat Nederland niet meer zo dominant was als voor rust. Het had nog wel het initiatief, maar Denemarken was gevaarlijk in de omschakeling. Zo kon Skov Olsen weglopen uit de rug van Aké, omdat Matthijs de Ligt buitenspel ophief. Aké wist met een uiterste krachtsinspanning de eerste poging van de Deen te stoppen en zag zijn tegenstander de bal in de rebound maar rakelings naast schieten.

Denemarken leek echter bloed te ruiken en pakte steeds meer het initiatief. Het speelde de bal gedurende meerdere minuten bijna ononderbroken rond op de helft van Nederland. De 3-3 leek steeds meer een kwestie van tijd, maar Denemarken liet het na echte kansen te creëren en zag Nederland in de omschakeling op 4-2 komen. De Jong besloot maar eens aan zijn handelsmerk te beginnen, een rush met de bal aan de voet door de as van het veld. Zo legde hij succesvol enkele tientallen meters af, alvorens hij Bergwijn bediende. De aanvaller trok kort naar binnen en krulde de bal vervolgens fraai achter Schmeichel in de verre hoek.

De knock-out voor de Denen bleek het echter nog niet helemaal, want via Eriksen hadden de bezoekers nog een fraai wapenfeit in huis. De oud-Ajacied draaide op een meter of twintig van het doel fraai weg bij meerdere tegenstanders en haalde vervolgens even zo fraai uit richting de verre hoek. Flekken was geklopt, maar zag de bal tot zijn opluchting via de paal weer naar buiten ketsen.

Een serie wissels en een lange blessurebehandeling voor Maehle, na een pijnlijke hoofdelijke clash met Denzel Dumfries, zorgden ervoor dat het tempo uit de wedstrijd verdween en er ook niet echt meer inkwam. Via Skov Olsen had Denemarken nog wel een dreigend moment in huis, maar zijn schot richting korte hoek leek naast te gaan en werd bovendien voor de zekerheid achter gewerkt door Flekken.