Nederland plaatst zich voor Final Four van Nations League na zege op België

door Jesse ter Haar 2159

Nederland heeft zondagavond met 1-0 weten te winnen van België. Het Nederlands elftal trad met zes Ajacieden in de basis aan tegen de zuiderburen en aanvankelijk leverde dat een duel met weinig hoogtepunten op. In de tweede helft wist captain Virgil van Dijk zijn team toch naar de zege te koppen, waarna het in het slot van de wedstrijd plots kansen begon te regenen. Het bleef bij 1-0, op een avond waarop Steven Berghuis geblesseerd uitviel.

De eerste kans van de wedstrijd was nog voor België. Amadou Onana kon de bal terugleggen, waarna Eden Hazard een vrije schietkans kreeg. Hij raakt de bal echter totaal verkeerd en schoot hoog over. Binnen het kwartier ontstond er nog een kans voor de Belgen. Berghuis ging in de fout op het middenveld door te lang te wachten, waarna Michy Batshuayi uiteindelijk de kans kreeg. Hij schoot vanaf de linkerkant, maar Remko Pasveer kon de bal eenvoudig keren.

In de zestiende minuut ontstond er bijna een grote kans voor Davy Klaassen. Hij werd middels een slimme staakpass bediend door Berghuis, maar de aanname van Klaassen was niet voldoende. Na een halfuur vond er een voor Berghuis vervelend moment plaats. Hij kon plots niet verder en werd gewisseld door Louis van Gaal. Hij leek de bondscoach te vertellen hinder aan zijn rug te ondervinden. Niet kort hierna moest Pasveer weer in actie komen. Axel Witsel dook voor hem op en de Belg tikte de bal net aan, maar het was niet voldoende om de Ajax-keeper te verrassen.

De eerste kans na rust was voor Nederland. Denzel Dumfries kwam door over rechts en kwam er op zijn kenmerkende wilskracht doorheen. Hij moest het uiteindelijk doen vanuit een moeilijke hoek en mikte voorlangs. Ondertussen stond ook Kenneth Taylor binnen de lijnen. Hij nam een lange bal van Van Dijk zo’n zeven minuten na rust goed aan én wist snel te schieten, maar zijn poging ging via een tegenstander over de achterlijn. Na bijna zeventig minuten voetballen toonde Pasveer zich weer eens. Onana kwam vrij bij de tweede paal en schoot richting de verre hoek, maar Pasveer maakte zijn mooiste redding van de avond.

In de 72ste minuut kreeg Bergwijn zijn eerste kans van de wedstrijd. Hij kreeg even ruimte op links en dribbelde op tempo naar binnen, maar zijn schot was vervolgens niet hard genoeg. Een minuut later viel de openingstreffer alsnog. Gakpo kreeg een corner te nemen en bracht deze overtuigend voor het doel, waar Van Dijk volledig vrijstaand kon binnenkoppen voor de 1-0. Een kwartier voor tijd liet Bergwijn een deel van het stadion al juichen, maar dat bleek onterecht. Hij schoot hard na terugleggen van Gakpo, maar raakte het zijnet.

Enkele minuten later kreeg België een redelijke kans via Timothy Castagne, maar hij schoot vanuit een niet al te makkelijke hoek voorlangs. In het slot van de wedstrijd volgden er voor twee Ajacieden serieuze kansen. Drie minuten voor tijd kon Klaassen scoren na zeer fraai voorbereidend werk van Gakpo, maar hij vond Thibaut Courtois op zijn weg. Bovendien leek de middenvelder buitenspel te staan. Bergwijn kreeg ook nog tweede goede kansen. Eerst vanuit een hoge steekpass van Daley Blind, waarbij Courtois opnieuw als winnaar uit de strijd kwam – en daarna vanuit een voorzet van Dumfries. Bij de laatste poging leek hij uit te kunnen halen, maar kwam hij net niet tot een schot. Het slotakkoord was voor Dodi Lukebakio, die met een bicycle kick de kruising raakte. Hij scoorde niet en dus won Nederland: 1-0.

FT | Nederland - België (1-0)