Nederland na uitschakeling FC Porto ook in 2025/26 zeker van twee directe Champions League-tickets

door Bart Veenstra 60

Bron ESPN

Nederland na uitschakeling FC Porto ook in 2025/26 zeker van twee directe Champions League-tickets

door Bart Veenstra 60

Bron ESPN

Laatst geüpdatet

De Nederlandse Eredivisie mag ook in het seizoen 2025/26 met zes clubs deelnemen aan de Europese competities. Door de uitschakeling van FC Porto in de Champions League is Nederland namelijk zeker van minimaal plek zes op de UEFA-coëfficiëntenlijst, zo meldt onder meer ESPN.

FC Porto werd dinsdagavond in de achtste finales van de Champions League uitgeschakeld door Arsenal. De Engelsen hadden lang moeite met de stugge Portugezen en wisten uiteindelijk pas na het nemen van strafschoppen afstand te nemen van FC Porto. Een belangrijke overwinning was het niet alleen voor Arsenal, maar ook voor Nederland.

Door de uitschakeling van FC Porto kan Portugal Nederland namelijk niet meer inhalen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Benfica en Sporting Portugal spelen weliswaar nog in de Europa League, maar die clubs kunnen het gat met Nederland niet meer dichten. Bovendien kunnen PSV (in de Champions League) en Ajax (in de Conference League) nog punten verzamelen voor Nederland.

Omdat Nederland minimaal zeker is van plek zes op de UEFA-coëfficiëntenlijst mogen er in het seizoen 2025/26 zes clubs meedoen aan de Europese competities. Net als komend seizoen (2024/25) plaatsen de eerste twee clubs zich direct voor de Champions League, terwijl de nummer drie voorrondes van het miljardenbal mag spelen.

Ajax volgend seizoen in Europa?

Het is op dit moment nog maar de vraag of Ajax volgend seizoen actief is in Europa. De Amsterdamse club staat op dit moment op een vijfde plaats en is zodoende niet zeker van een Europees ticket voor het komende seizoen. Mogelijk speelt Ajax na het seizoen play-offs om een Europees ticket, terwijl Feyenoord bij het winnen van de KNVB Beker ervoor kan zorgen dat Ajax mogelijk al verzekerd is van een Europees ticket, mits het vijfde blijft in de competitie.

Meedoen aan de Champions League in het komende seizoen lijkt in ieder geval een utopie. De derde plaats, nu in handen van FC Twente, is ver weg. De club uit Enschede heeft liefst dertien punten meer. AZ, dat vierde staat en daarmee op koers ligt voor een Europa League-ticket, heeft ook een fikse voorsprong op Ajax. De Alkmaarders hebben zes punten meer dan Ajax. Ajax moet dan ook zeker naar beneden kijken, want NEC (één punt minder) en Go Ahead Eagles (drie punten minder) hijgen de hoofdstedelingen in de nek.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.