Nederland boekt minimale overwinning op Letland en loopt uit op Noorwegen

door Melle Goekoop 446

Bron Ajax Showtime

Het Nederlands elftal heeft een minimale overwinning geboekt op Letland. De ploeg van Louis van Gaal won met 0-1 in Letland. Het enige doelpunt kwam op naam van Davy Klaassen die uit een corner droog binnenvolleerde. Doordat Noorwegen en Turkije gelijkspeelden, gaat Oranje aan kop in groep G voor de WK-kwalificaties.

Nederland begon in Letland met Justin Bijlow onder de lat. De verdediging bestond uit Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Daley Blind. Op het middenveld koos Van Gaal voor Davy Klaasen, Frenkie de Jong en Guus Til, die de geschorste Giorginio Wijnaldum moest vervangen. Voorin moesten Steven Berghuis, Memphis Depay en Cody Gakpo de ploeg van Louis van Gaal van doelpunten gaan voorzien.

In Letland begon de wedstrijd als een waar schaakspel. De Letten verdedigden met het hele elftal en hoopten uit een counter te kunnen doorbreken. In de achttiende minuut stond Oranje echter al op voorsprong. Uit een goed genomen corner van Memphis Depay kon de ongedekte Davy Klaassen de bal op de pantoffel nemen. De Ajacied schoot goed binnen en maakte daarmee zijn achtste interland-goal.

Een minuut later konden de Letten al op gelijke hoogte komen. Ze braken door en via Cambuur-spits Uldirikis kwam een schot op doel, waar Davy Klaassen redding op bracht. Vijf minuten later braken de Letten opnieuw door, maar kwamen wederom niet tot een doelpunt toen Van Dijk en Blind de bal vlak voor het doel konden heroveren.

Na de twee counterkansen van Letland, kreeg Oranje steeds meer grip op de wedstrijd. Het creëerde kansen, maar wist deze niet om te zetten in doelpunten. Zo had de ploeg van Louis van Gaal voor rust 76 procent balbezit en wist het van zijn negen schoten op doel slechts één om te zetten in een doelpunt.

In de tweede helft bleef het spelbeeld van de wedstrijd hetzelfde. Cody Gakpo kreeg nog een grote kans op de tweede treffer van Oranje. De vleugelaanvaller van PSV kon binnenkoppen uit een voorzet van Blind, maar wist de bal niet omlaag te knikken.

Met nog een halfuur speeltijd greep Louis van Gaal in en bracht Noa Lang en Ryan Gravenberch voor Steven Berghuis en Guus Til. Voor de vleugelspeler van Club Brugge betekende dat zijn debuut bij Oranje. Met deze wissels hoopte de bondscoach een tweede doelpunt mee af te dwingen.

Nederland kreeg in het laatste kwartier van de wedstrijd nog een aantal goede kansen via de voor Gakpo ingevallen Wout Weghorst en Gravenberch. Het schot van Weghorst trof zelfs het net, maar helaas was dat aan de verkeerde kant van het net.

In de extra tijd kwam Letland nog bijna langszij. De Letten kregen een grote kans in de slotfase via Igor Tarasovs. Justin Bijlow wist het diagonale schot van de invaller op spectaculaire wijze te redden. Met de overwinning heeft Nederland goede zaken gedaan op weg naar het WK. Concurrent Noorwegen speelde namelijk 1-1 gelijk met Turkije en daardoor gaat Nederland aan kop met twee punten voorsprong op de Noren.