Álvarez kopt Ajax naar winst op Vitesse in moeizaam duel

door Brent Tomassen 5880

Ajax heeft met pijn en moeite drie punten weten te pakken in Arnhem. Op bezoek bij Vitesse kwamen de Amsterdammers op achterstand via Marco van Ginkel, maar Davy Klaassen en Edson Álvarez draaiden de wedstrijd waarin veel fouten werden gemaakt.

Ajax nam direct het initiatief in Arnhem, maar het tempo lag vanaf het eerste fluitsignaal veel te laag. Toch kon Steven Berghuis in de zevende minuut de eerste doelpoging wagen, nadat Mohammed Kudus een fysiek duel won van Maximillian Wittek. De inzet van Berghuis werd vervolgens simpel geblokt.

Ajax creëerde weinig tot niks in Arnhem, vooral door het te lage tempo en Vitesse kon er bij tijd en wijle uitkomen. Na een half uur leverde dit een enorme kans op. Ajax stond niet goed bij een uitbraak, Jurriën Timber en Álvarez werden voetballend uitgespeeld en Matus Bero mocht vogelvrij aanleggen voor de openingstreffer. Gerónimo Rulli wist de zwakke inzet van de Vitesse-captain te keren.

Lang kon de doelman niet blij zijn met zijn redding, want de daaropvolgende corner werd, wederom vogelvrij, ingekopt door Van Ginkel. Twee minuten later repareerde Ajax de schade weer. Een vrije trap halverwege de Vitesse-helft werd slecht verwerkt door Nicolás Isimat-Mirin, waarna Klaassen de bal achter doelman Kjell Scherpen kon schieten: 1-1.

Daarna werd Ajax direct weer slordig, waardoor Million Manhoef een gevaarlijk schot kon lossen, maar deze werd gekeerd door Rulli. Het vuurtje werd met kleine overtredingen over en weer flink opgestookt, maar gescoord werd er niet meer in de eerste helft.

Na rust, met Calvin Bassey voor Berghuis, had Ajax vanaf het begin een licht overwicht en dit leidde na een kleine tien minuten tot de 1-2 van Álvarez die een corner van Dusan Tadic inkopte. Hierna werd Ajax steeds slordiger.

Echt grote kansen voor Vitesse bleven uit, maar Ajax deed het vooral zichzelf aan door heel slordig te spelen. Aan de andere kant was het eveneens slordig, want Mohammed Kudus en invaller Brian Brobbey wisten een aantal kansen niet te benutten. Zodoende won Ajax met 1-2.

14.30 uur | Vitesse - Ajax (1-2)