Ajax duikt dieper het ravijn in met slecht gelijkspel tegen FC Volendam

door Gino Haverkamp 7386

Ajax heeft voor de zevende keer op rij geen Eredivisie-wedstrijd gewonnen. Thuis werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Volendam, dat via Damon Mirani na precies een uur spelen op voorsprong kwam. Mohammed Kudus deed nog wat terug namens de Amsterdammers, maar de zege bleef uit. Tekenend was het fluitconcert gericht aan trainer Alfred Schreuder.

Het meest noemenswaardige aan het begin van de wedstrijd was ongetwijfeld de supportersactie in de vijfde minuut, zoals aangekondigd. Fans pakten hun zakdoek erbij en floten om het Ajax dat de afgelopen weken zo niet in vorm was. Op een gegeven moment waren er ook liederen richting trainer Alfred Schreuder te horen, waarin hem verzocht werd de club te verlaten.

Op voetbalgebied speelde Ajax gedurende het eerste half uur weinig klaar. Op de grond was er geen doorkomen aan, gezien FC Volendam positioneel sterk opgesteld stond achterin. De eerste écht grote kans kwam via Edson Álvarez, die bij een corner in de twintigste minuut bijna raak kopte. De doelman wist de inzet echter net uit de hoek te krijgen.

Wat verder opviel in de eerste helft, was dat Ajax duidelijk de bovenliggende partij was zonder daarbij heel gevaarlijk te zijn. De spelers breiden veel, maar kwamen niet tot uitgelezen kansen uit. Vaak werd het gevaar al uit de angel gehaald, doordat halve voorzetten niet aankwamen of door slordigheden van de Ajacieden. Noemenswaardig is een leep steekballetje van Steven Berghuis, zo’n tien minuten voor rust, op Brian Brobbey. De aanvaller stuitte echter op de keeper.

Vlak voor rust was er nog een scrimmage van jewelste bij een corner van Ajax, waarbij Davy Klaassen de bal op de lijn niet over het doel wist te krijgen. De chaos en drukte in het zestienmetergebied was te groot om de bal in het net te krijgen. De spelers gingen dan ook met een brilstand de rust in.

Ajax speelt beter, maar komt op achterstand

Na rust voetbalde Ajax wat schroom van zich af. Sterker nog: de Johan Cruijff ArenA leek bij vlagen even op een schiettent gedurende het eerste kwartier van de tweede helft. Zonder succes overigens, want het gros van de schoten waren vooral wat uithalen van afstand.

Wat betreft efficiëntie was FC Volendam beter. In de zestigste minuut kwamen de bezoekers namelijk op voorsprong via een vrije trap van oud-Ajacied Carel Eiting. Zijn lange bal werd succesvol het doel ingekopt door nog een oud-Ajacied: Damon Mirani. Bij de eerste de beste kans kwam FC Volendam dus al op voorsprong.

Door direct Francisco Conceiçao en Mohammed Kudus in te brengen hoopte Schreuder het tij te keren, maar dat wilde niet lukken direct. Ajax kwam vooral niet tot de kansen die het voor de openingstreffer wel kreeg. Breien en zoeken naar een gat in de Volendamse defensie was het devies.

Dat gat werd gevonden, mede dankzij Lorenzo Lucca, die in de 77e minuut inviel. Een lange bal van Kenenth Taylor verlengde hij met het hoofd, waardoor het leer prompt voor de vrijgelopen Kudus kwam. Hij kon afronden en zo zijn team op gelijke hoogte brengen met nog zo’n tien minuten te spelen.

De goal zette het slotoffensief van Ajax in, dat veelvuldig via de boomlange Lucca liep. Hoewel de Italiaan menig keer een medespeler in staat stelde te scoren én ook Conceiçao een plaag was voor de Volendamse verdediging, viel de winnende treffer niet. Ondanks zes minuten aan blessuretijd.

En daarmee is de slechte reeks van Ajax met nog een wedstrijd verlengd. Voor de zevende keer op rij hebben de Ajacied niet weten te winnen in de Eredivisie. Dit is sinds 1965 niet meer gebeurd. Door het gelijkspel blijven de Amsterdammers ook steken op plek vijf, op zeven punten van koploper Feyenoord.

FT | Ajax - FC Volendam (1-1)

Rulli; Rensch (Lucca 76'), Álvarez, Timber, Bassey (Kudus 60'); Klaassen, Taylor, Berghuis; Tadić; Bergwijn (Conceiçao 60'), Brobbey.

Pasveer, Stekelenburg, Wijndal, Sánchez, Kudus, Regeer, Fitz-Jim, Conceição, Aertssen, Hato, Lucca en Jensen