Jong Ajax herpakt zich en wint van NAC op bewogen voetbalavond

door Thijs Zwagerman 853

Jong Ajax heeft maandagavond weten te winnen van NAC Breda. Na een matige eerste helft zag het er niet naar uit dat de beloften zich nog zouden herpakken, maar aan de hand van uitblinker Gabriël Misehouy kantelde Jong Ajax de wedstrijd in de tweede helft om. Het geblesseerd uitvallen van Amourricho van Axel Dongen en een domme rode kaart van Sontje Hansen waren echter flinke dompers.

Na een rommelige openingsfase was de eerste kans voor NAC Breda. Een foute inspeelpass van doelman Sten Kremers verschafte de bezoekers een enorme mogelijkheid, maar op de doelman kon gelegenheidsback Olivier Aertssen redding brengen. Enkele minuten later was een ingreep van linksachter Diyae Jermoumi noodzakelijk om De Rooij van scoren te houden. Jermoumi verwerkte een dreigende voorzet tot hoekschop.

Ajax leek vervolgens meer grip op de wedstrijd te krijgen. Uit een hoekschop kopte Kik Pierie net naast, maar meer dan dat wisten de Amsterdammers in deze fase ook niet te creëren. NAC hield Jong Ajax relatief eenvoudig van het eigen doel af en wist in de tegenstoot bovendien zelf gevaarlijk te worden. Nadat Kremers in eerste instantie nog kon redden, moest de doelman het antwoord schuldig blijven toen Van der Sande vogelvrij opdook bij de eerste paal. De spits van NAC rondde het achter zijn standbeen knap af en zette NAC na ruim twintig minuten spelen op voorsprong.

Hierna ging het tot de rust van kwaad tot erger bij Jong Ajax. De ploeg van trainer John Heitinga oogde inspiratieloos en kwam behoudens een opportunistisch afstandsschot tot geen enkele serieuze doelpoging. Aan de andere kant bleef NAC dreigend voor het doel van Kremers, die naast nog een prima redding in de blessuretijd een stiftje van De Rooij nipt over zag gaan. Tot overmaat van ramp viel ook Amourricho van Axel Dongen nog uit. De aanvoerder kon niet verder na een ongelukkig duel op de linkerflank en werd vervangen door Ar’Jany Martha.

Jong Ajax herpakt zich tweede helft

Zo ongeïnspireerd als Jong Ajax in de eerste helft voor de dag kwam, zo flitsend kwamen de beloften uit de kleedkamer. Vrijwel direct na de rust zorgde Pierie uit een hoekschop voor de gelijkmaker. In eerste instantie kon Kortsmit nog redden op de inzet van Donny Warmerdam, maar in de rebound was Pierie er als de kippen bij om van dichtbij raak te schieten.

De snelle gelijkmaker bezorgde Jong Ajax een kickstart van het tweede bedrijf en bleek de opmaat voor een sterke tweede helft. Heitinga wisselde Gabriël Misehouy in de rust van positie met Christian Rasmussen en dat wierp zijn vruchten af. Met Misehouy als beweeglijk en sterk aanspeelpunt kantelde Jong Ajax de wedstrijd helemaal om. Eerst ging een werelddoelpunt van Misehouy niet door vanwege buitenspel, maar niet veel later zette hij Jong Ajax alsnog op voorsprong.

Na een aanval die uitstekend werd opgezet door Kian Fitz-Jim, stuurde Sontje Hansen zijn ploeggenoot Misehouy weg met een perfecte steekbal. Schuin voor het doel bleef Misehouy vervolgens koelbloedig en schoof hij de bal beheerst in de verre hoek. Het was een verdiende voorsprong nadat Jong Ajax zich goed herpakte van de matige eerste helft.

Aan de hand van smaakmakers Misehouy en Hansen leek Jong Ajax vastberaden om de voorsprong snel uit te bouwen. Kortsluiting bij Hansen voorkwam dit in eerste instantie echter. De aanvaller liet zich gaan in een opstootje na een overtreding op Aertssen en kreeg terecht een rode kaart. Ook NAC-middenvelder Agougil kon met rood inrukken na het opstootje.

Met tien tegen tien gooide Jong Ajax de wedstrijd alsnog in het slot. Giovanni, de vervanger van Misehouy, kopte met een boogbal raak nadat Warmerdam in eerste instantie niet wist te scoren. Met deze kopbal bepaalde Giovanni de eindstand op een bewogen voetbalavond uiteindelijk verdiend op 3-1.

Kremers; Aertssen, Warmerdam, Pierie, Jermoumi (46' Milovanovic); Delgado (90+1' Jensen), Fitz-Jim, Misehouy (78' Giovanni); Hansen, Rasmussen, Van Axel Dongen (37' Martha).

De Graaff, Milovanovic, Giovanni, Martha, Jensen, Oughcha, Voute.