Jong Ajax geeft de doelpunten weg en verliest laatste thuiswedstrijd van het seizoen

door BadembaBarrie 294

Jong Ajax is er niet in geslaagd om van Jong AZ te winnen. Op Sportpark de Toekomst begon de thuisploeg sterker, maar wist het niet te scoren. Na rust kregen de Amsterdamse beloften vervolgens twee onnodige doelpunten tegen. Er volgde nog wel een aansluitingstreffer in de slotfase, maar het bleek onvoldoende voor een comeback: 1-2.

De wedstrijden van Jong Ajax komen dit seizoen over het algemeen langzaam op gang, maar tegen de leeftijdsgenoten van AZ begon de ploeg van Dave Vos met opvallend meer urgentie. Wellicht dat dat te maken had met het feit dat de Amsterdamse beloften wisten dat ze over de bezoekers heen konden gaan bij een overwinning. Met name Gabriel Misehouy had het in de openingsfase op zijn heupen en via de middenvelder stichtte Jong Ajax meermaals gevaar.

Tot twee keer toe trok Misehouy van links naar binenn en haalde hij uit richting de korte hoek. De eerste keer was dat vanaf de rand van het strafschopgebied en moest Hobie Verhulst zich strekken om de bal uit de hoek te houden. Jaydon Banel leek in de rebound alsnog de 1-0 te maken, maar hij stond buitenspel, zo oordeelde de grensrechter. Misehouys tweede poging was vrijwel identiek, alleen van grotere afstand en daarom ook minder precies. Nog binnen het kwartier had hij ook voor zijn derde poging van de avond getekend, toen hij het uit een combinatie met Tristan Gooijer richting de verre kruising probeerde. De bal schampte echter de bovenkant van de lat.

Daarna zakte het tempo en daarmee ook de dreiging van Jong Ajax wat weg. De beloften werden afhankelijker van individuele hoogstandjes, zoals van Misehouy, maar ook van Jaydon Banel en Ar’jany Martha. De actie van laatstgenoemde leverde Rasmussen in de zestien de bal op, maar uit de draai wist de Deen zijn schot niet voorbij zijn tegenstander te krijgen.

Van de bezoekers had Jong Ajax intussen weinig te vrezen. Ze kwamen al nauwelijks tot een uitgespeelde aanval, laat staan echt grote kansen. Pas tegen het einde van de eerste helft meldde Jong AZ zich voor het eerst in de buurt van Tom de Graaff, die wel gelijk in actie moest komen. Yusuf Barasi kopte van dichtbij op doel en dwong de keeper tot een redding. In de verlengde rebound probeerde ook Zico Buurmeester het doel onder vuur te nemen, maar zijn poging van afstand vloog ruimschoots over.

Kort na rust zouden de bezoekers succesvoller blijken. Waar Jong Ajax lang goed verdedigde, leek het kort na rust ineens volledig uit te staan. Jong AZ sneed met groot gemak door de defensie heen en Buurmeester kon vanuit de zestien de 0-1 op het bord zetten.

Op dat moment was het een doelpunt tegen de verhouding in. Waar Jong Ajax in de eerste helft echter al steeds minder creëerde, zette die trend zich in het tweede bedrijf alleen maar verder door. Een afstandsschot van Misehouy was eigenlijk het enige Amsterdamse wapenfeit en hoewel ook Jong AZ de mogelijkheden niet bepaald aaneenreeg, kreeg het wel enkele honderd procent kansen. Het kwam uiteindelijk ook op 0-2, met hulp van De Graaff.

Kort voor hij de fout in ging, liet de doelman zich nog in positieve zin zien. Nadat de Alkmaarders doorkwamen over de rechterflank, leek Ernest Poku van dichtbij te gaan scoren, maar wist De Graaff de bal met een geweldige reflex nog tegen de paal te duwen. Enkele minuten later tikte hij een op het oog eenvoudigere bal echter precies in de loop van Iman Griffith. Dat bood de aanvaller de kans om De Graaff te omspelen en de 0-2 alsnog op het bord te zetten.

Daarmee leek de wedstrijd wel beslist. Jong Ajax wist nog altijd geen vuist te maken en het gevaarlijkste moment was een van richting veranderd schot, dat Verhulst even op het verkeerde been zette, maar waar de doelman uiteindelijk toch met zijn voet redding op wist te brengen. Toch was er vlak voor tijd plots de aansluitingstreffer. Ar'jany Martha draaide de bal van rechts de zestien in en het leerwerk plofte in de verre hoek. Warmerdam stond erbij in de buurt, maar leek de bal niet meer aan te raken.

Van een echt hectische slotfase was desondanks geen sprake. Er volgden nog wel enkele mogelijkheden voor Jong Ajax. Misehouy had een aardige poging van afstand in huis en Tristan Gooijer was nog gevaarlijk met een goed schot vanuit de draai. Beide spelers zagen verhulst echter in de weg liggen. Zodoende verloor Jong Ajax de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 1-2.

De Graaff; Regeer (Jermoumi 60'), Aertssen, Warmerdam, Gooijer; Vos, Hlynsson (Idumbo Muzambo 46'), Misehouy; Martha, Rasmussen (Kalokoh 60'), Banel.

Kremers, Jermoumi, Brandes, Idumbo Muzambo, Henry, Kalokoh, Chahid.