Jong Ajax loopt na rode kaart uit op fysiek sterker ADO en wint ruim op De Toekomst

door BadembaBarrie 712

Bron AS

Jong Ajax loopt na rode kaart uit op fysiek sterker ADO en wint ruim op De Toekomst

door BadembaBarrie 712

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax blijft winnen onder Dave Vos. De Amsteramse beloften waren thuis tegen ADO Den Haag de hele wedstrijd de bovenliggende ploeg, zonder daarbij heel veel te creëren. Omdat ze wel efficiënt met de kansen omsprongen, leidden ze bij rust met 2-0. Een snelle aansluitingstreffer na de pauze leek nog voor wat nerveuze momenten te zorgen, maar een rode kaart voor de bezoekers maakte aan die twijfel al snel weer een einde. Het eindigde in 4-2 op De Toekomst.

Zoals vaker dit seizoen begon het duel vrij tam. Jong Ajax had zoals gewoonlijk het balbezit en de tegenstander, in dit geval ADO Den Haag, vond het prima om wat meer reactievoetbal te spelen. De Amsterdamse zoektocht naar kansen leverde in het eerste kwartier niet meer op dan een houdbaar afstandsschot van Silvano Vos en een gemiste schuiver van Mika Godts. Aan de overzijde kreeg Joël Zwarts nog de grootste kans, maar de knal van de aanvaller vanuit de zestien werd gekeerd door Tom de Graaff.

Aanvallend legden beide ploegen met andere woorden nog niet hun beste spel op de mat, dus dat de 1-0 ontstond uit een verdedigingsfout van ADO was in dat opzicht weinig verrassend. Een mislukte pass van Christian Rasmussen werd door de Haagse defensie nog slechter verwerkt en zo kreeg Lorenzo Lucca de bal plots voor zijn voeten. De poging van de Italiaan kon nog worden gestopt door Sonny Stevens, maar die tikte de bal niet ver genoeg naar de zijkant om te voorkomen dat Kristian Hlynsson van dichtbij de score kon openen.

Echt doorpakken deed Jong Ajax vervolgens niet. Rasmussen kreeg uit een uitbraak, op aangeven van Godts een goede kans, maar zijn poging met rechts kon worden gekeerd door Stevens. ADO veranderde zelf ook weinig aan de speelwijze, maar werd naarmate de eerste helft vorderde wel steeds gevaarlijker met voorzetten vanaf de flanken. Zwarts was twee keer dichtbij, één keer met de voet en één keer met het hoofd, maar beide pogingen misten de kracht om De Graaff te passeren.

Zo kon het dat Jong Ajax met zijn derde grote mogelijkheid van het duel, voor de tweede keer wist te scoren. Hlynsson draaide een vrije trap de zestien in, waar Donny Warmerdam ineens veel vrijheid genoot. De verdediger verlengde het leerwerk keurig met het hoofd richting de verre hoek, waar Stevens zich gewonnen moest geven. Het had weinig gescheeld of Thomas Verheydt had nog voor rust de aansluitingstreffer op het bord gezet, maar ook zijn kopbal vloog naast.

Waar de eerste helft tijd nodig had om op gang te komen, ging het na rust vrijwel direct los. ADO-invaller Amar Catic kwam met zijn eerste actie van de wedstrijd door over rechts en schoot op de buitenkant van de paal. De Haagse druk hield echter aan. Waar de ploeg van Dick Advocaat zich in de eerste helft nog lang rond de middenlijn ophield, jaagde het Jong Ajax nu steeds feller en vaker af. Het leverde dreiging en uiteindelijk een corner op, waaruit Boy Kemper de aansluitingstreffer binnenkopte.

Jong Ajax leek even te moeten vrezen voor de voorsprong, maar binnen twee minuten schoot ADO zichzelf in de voet. Godts leek uit een lange bal alleen door te kunnen op Stevens, maar werd onderuit getrokken door Guillem Martínez. Die had nog een teamgenoot bij zich, waardoor het even afwachten was waartoe de scheids zou beslissen, maar die was resoluut in zijn oordeel: rood.

Toen het spel enkele opstootjes en gele kaarten later hervat was, had de ploeg van Dave Vos bovendien vrij snel weer een veilige marge te pakken. Nadat Youri Regeer twee aardige schietkansen liet liggen, pikte Hlynsson de bal in de verlengde rebound op en wist hij het leerwerk op behendige wijze in de verre hoek te werken voor 3-1.

Daarmee leek het duel beslist en dat viel ook te zien aan het spel van de beloften, die ineens veel vrijer in hun acties leken. ADO probeerde hier en daar nog wel wat druk te zetten, maar echte overtuiging zat daar niet achter. Jong Ajax kwam er steeds makkelijker doorheen en via Godts en zeker Lucca kreeg het ook enkele goede kansen op een grotere voorsprong. De Italiaan had een spectaculaire omhaal in huis die maar net overging, terwijl Godts’ schot niet genoeg naar de verre hoek draaide om Stevens te passeren. Voor Lucca’s tweede kans bestond echter geen enkel excuus. De spits kreeg de bal in de zestien op een presenteerblaadje, met zeeën van ruimte om hem binnen te werken. De aanname en vervolgactie lieten echter te wensen over en dus ging de bal er niet in.

Gescoord werd er nog wel op De Toekomst, twee keer zelfs. Eerst door Godts, die op links met ruimte werd aangespeeld, zijn aanstormende tegenstander moeiteloos uitkapte en de verre hoek ditmaal wel vond. Terwijl het de vraag leek hoe hoog de zege van Jong Ajax uit zou pakken, verzorgde Verheydt namens ADO plots nog de eretreffer. De bezoekers waren al de hele wedstrijd gevaarlijk uit voorzetten en daaruit zette de spits van ADO de eindstand op het bord: 4-2.

Opstelling Jong Ajax:

De Graaff; Regeer, Aertssen, Warmerdam, Baas; Vos (Delgado 80'), Hlynsson, Gooijer (Misehouy 74'); Rasmussen (Martha 46'), Lucca, Godts.

Wissels Jong Ajax:

Kremers, Milovanovic, Jermoumi, Brandes, Delgado, Misehouy, Martha, Banel, Idumbo-Muzambo.

Opstelling ADO Den Haag:

Stevens; Martínez, Hall, Asante, Kemper; Thomas, Wehrmann; Severina, De Waal, Zwarts; Verheydt

Wissels ADO Den Haag:

Nikiema, Klas, Komljenovic, Absalem, Breemen, Sellouki, Werker, Catic, Kishna, Loopmans, Bilate

Doelpunten:

1-0 Kristian Hlynsson (19')
2-0 Donny Warmerdam (36')
2-1 Boy Kemper (51')
3-1 Kristian Hlynsson (61')
4-1 Mika Godts (75')
4-2 Thomas Verheydt (78')

Bijzonderheden:

- Rode kaart Guillem Martínez (53')

Denk jij dat Jong Ajax wint vanavond?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.