Matig Ajax komt goed weg en speelt doelpuntloos gelijk tegen Union Berlin

door Gino Haverkamp 4816

Ajax heeft de Europa League-campagne met een brilstand afgetrapt. Thuis tegen het Duitse Union Berlin kwamen de matig spelende Amsterdammers niet verder dan 0-0. De club uit Berlijn kwam nog wel op voorsprong, maar zag de goal afgekeurd worden wegens aanvallend hands.

Het duel begon wat slordig vanaf Ajax’ kant, want na veertien seconden kreeg Union Berlin een hoekschop, die nog een minuut na het nemen ervan voor indirect gevaar voor het doel van Ajax zorgde. Gelukkig voor de thuisploeg, die na vijf minuten ook kon scoren via Tadic, die de bal niet goed kon aannemen, leverde het geen vroege tegentreffer op.

Dat was gelijk het meest concrete moment van spanning voor de eerste twintig minuten. Beide ploegen kwamen er wel eens doorheen, maar wisten geen concreet gevaar te stichtten voor de vijandelijke doelmannen.

Na een half uur wakkerde het vuurtje even op. Dat was vooral aan de uitploeg te danken, want binnen een minuut of drie werd er twee keer van afstand bijna raak geschoten. Vooral bij de tweede poging van Jérôme Roussillon maakte Ajax kennis met de kracht van Union Berlin. De Amsterdammers verloren rond de middellijn de bal en binnen een paar seconden was de bal al voor het doel van Gerónimo Rulli. Uiteindelijk kreeg Roussillon de bal buiten het strafschopgebied, maar schoot hij enkele meters naast.

Pas op slag van rust drong Ajax aan via onder meer Berghuis en Kudus, maar de twee Ajacieden konden niet door de Berlijnse muur heenslaan en kregen de bal dus ook niet bij een medespeler. Geen échte Ajax-kans dus voor rust. Sterker nog: nul schoten voor rust. met dat besef op zak dook de ploeg van trainer John Heitinga de kleedkamer in.

Met Brobbey op zoek naar gevaar

Dat besef heeft wat bewerkstelligd, want direct na rust kwam Brian Brobbey binnen de lijnen ten faveure van Owen Wijndal. De invaller werd gelijk in zijn kracht gebruikt, toen Tadic een dieptebal gaf op de spits. Hij nam de bal echter niet helemaal goed aan, waardoor doelman Frederik Rønnow uit de lucht kon plukken.

Ook de Ajax-keeper, Rulli, kreeg genoeg te doen. Zo moest hij rond de 55e minuut twee keer een harde inzet keren. Eerst een vrije trap, daarna een kopbal van Behrens.

Het bleek een voorbode op groter gevaar, want in de 65e minuut viel uiteindelijk de treffer. Niet voor Ajax, maar voor Union Berlin. In een bomvol penaltygebied kon Morten Thorsby veel te makkelijk aannemen, waardoor hij tijd kreeg een schot voor te bereiden. Dat lukte en daarmee passeerde de oud-speler van sc Heerenveen doelman Rulli.

Echter: de VAR constateerde hands bij de Noor. Gezien het aanvallend hands van de doelpuntenmaker betrof, werd de goal afgekeurd. Ajax kwam goed weg.

Ten opzichte van eerder had Ajax gedurende het laatste kwartier wat meer momentum dan Union Berlin, dat vooral verdedigde. Het zocht meer de weg naar voren, maar kreeg de bal net niet op de goede plek. Telkens net niet. Aan de andere kant stond het vizier evenmin op scherp, waardoor beide ploegen het moeten doen met een 0-0 eindstand. Volgende week wordt beslissend.

FT | Ajax - Union Berlin (0-0)