Ajax O18 verslaat PSV in doelpuntrijke topper

door Thijs Zwagerman 106

Ajax O18 heeft woensdagavond op Sportpark de Toekomst weten te winnen van de leeftijdsgenoten van PSV. In een vermakelijke en doelpuntrijke topper waren de Amsterdamse talenten met 3-2 te sterk, waardoor Ajax ook op de ranglijst in de competitie over PSV heengaat. De Amsterdammers zijn nu medekoploper met AZ, dat wel een duel minder heeft gespeeld.

Na een aftastende openingsfase, waarin zowel Ajax als PSV weinig ruimtes weggaven, werd de ban woensdagavond alsnog relatief vroeg gebroken door Raphaël Sarfo. De rechtsbuiten werd ingespeeld door Eskild Dall, passeerde zijn directe tegenstander en schoot vervolgens raak in de korte hoek. De inzet van Sarfo werd nog wel van richting veranderd, maar dit maakte de vreugde aan Ajax-zijde er natuurlijk niet minder om.

Toch maakte deze vreugde en ontlading al snel weer plaats voor mineur, want na een fout in de opbouw van Olivier Aertssen kwam PSV enkele minuten later weer op gelijke hoogte. Aertssen werd onder druk ingespeeld door doelman Charlie Setford en wist deze pass niet goed te controleren. PSV-er Isaac Babadi strafte de buitenkans genadeloos af: 1-1.

Vervolgens ging het schaakspel tussen Ajax en PSV verder. De ploegen zochten geduldig naar openingen, maar veel kansen werden er niet gecreëerd. Er was dan ook een hoogstandje van Dall nodig om Ajax toch weer op voorsprong te zetten. De Deense spits combineerde in de kleine ruimte knap met Kristian Hlynsson, kreeg de bal terug en schoot Ajax met een prachtige volley op 2-1. Een technisch uitstekende goal van Dall, die tot dan toe weinig in het spel voor was gekomen.

Na de treffer van Dall bleef de wedstrijd op en neer golven. Uit een spaarzame PSV-uitbraak na de rust tekenden de Eindhovenaren voor de tweede keer deze avond voor de gelijkmaker. PSV combineerde goed en snel over de linkerflank, waarna Jamal Gonzaga Ajax-doelman Setford kansloos liet met een harde knal in de hoek.

Direct na de gelijkmaker besloot trainer Dave Vos om middenvelders Julian Brandes en Silvano Vos te brengen. Het bleek al snel een goede zet van de oefenmeester, want met Brandes en Vos als controlerende middenvelders kreeg Ajax eindelijk écht grip op de wedstrijd en werden er in een tijdsbestek van enkele minuten meerdere goede kansen gecreëerd. Uit een goede voorzet van Brandes zorgde Gabriël Misehouy er met een rake kopbal voor dat één van deze kansen ook daadwerkelijk een treffer opleverde.

Het bleek na een spannende slotfase uiteindelijk de winnende treffer. Ondanks dat PSV middels een slotoffensief nog dichtbij de gelijkmaker kwam, wist Ajax de verdiende overwinning uit het vuur te slepen.