Ajax moet vrezen voor PSV na waardeloos gelijkspel in Deventer

door Gino Haverkamp 5290

Ajax heeft zondagmiddag op bezoek bij Go Ahead Eagles een zeer matige prestatie afgeleverd. In Deventer kwam de ploeg van trainer John Heitinga niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. De regerend landskampioen zocht wel naar de bevrijdende treffer, maar speelde te weinig klaar om aanspraak te maken op een zege. De club staat nu gedeeld tweede met PSV

Het tempo lag in de beginfase van de wedstrijd hoog en het spel was vrij open. Het leidde na vier minuten al tot een bescheiden schot van Davy Klaassen en na negen minuten tot een afgekeurde cornergoal van de thuisploeg, nadat een Ajacied naar de grond werd gewerkt. Later kwam Brian Brobbey ook nog tot een tweetal kansen, zij het niet dat de keeper beide inzetten kon keren.

Na een korte periode waarin weinig noemenswaardigs gebeurde, viel de eerste goal in de 33e minuut. Steven Berghuis gaf de bal middels een indraaiende bal prachtig voor op Kudus, die direct raak kopte. Hij stond op het moment van spelen echter buitenspel en zag zijn treffer dus afgekeurd worden. De vraag was vooral of het doelpunt terecht werd afgekeurd, daar het leek dat een verdediger van Go Ahead Eagles buitenspel opheft. De camera’s konden dit echter niet precies registreren wegens een speler die het beeld blokkeerde, waardoor de beslissing van de scheidsrechter niet werd teruggedraaid.

Op slag van rust kwam Go Ahead Eagles er nog levensgevaarlijk uit via een counter van oud Ajax-jeugdspeler Bobby Adekanye. Hij ging op het doel af met Edson Álvarez als enige tegenstander. De Mexicaan greep echter op precies het juiste moment in door de dollende aanvaller te tackelen (met de bal) op het moment dat de Go Ahead Eagles-speler de trekker wilde overhalen. Geen goal dus en beide ploegen gingen dus met een brilstand de kleedkamers in.

Ajax laat ook in tweede helft niets zien

Na rust kreeg Ajax iets meer grip op de wedstrijd. Dat uitte zich niet zozeer in grootse kansen, maar Ajax eiste wel meer balbezit op en zocht dan ook geregeld de weg naar voren, naar het drukke strafschoppengebied van Go Ahead Eagles. Het lukte de Amsterdammers echter niet tot nauwelijks om door de drukte heen te voetballen.

Dat gebeurde vooral gedurende het eerste kwartier van de tweede helft, want daarna zakte Ajax wat in en kreeg het juist geen grip op Go Ahead Eagles. Wat volgde was een duel dat tot en met minuut zeventig eigenlijk nergens over ging. Ajax speelde niets klaar, de thuisploeg ook niet en dus viel het geheel tegen. Heitinga besloot dan ook in te grijpen door de gepasseerde Owen Wijndal en de van een blessure teruggekomen Steven Bergwijn in te brengen voor respectievelijk Youri Baas en Brobbey.

Dit veranderde echter weinig aan het spelbeeld en ook Francisco Conçeicao, binnen de lijnen gekomen ten koste van Steven Berghuis, kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. Ajax speelde een moeizame pot en Go Ahead Eagles deed niet erg veel terug voor het doel van Gerónimo Rulli. Een eindstand van 0-0 is een logisch gevolg. Ajax staat nu gedeeld tweede met PSV.

FT | Go Ahead Eagles - Ajax (0-0)