Ajax O17 toont veerkracht en draait achterstand om in overwinning bij FC Utrecht

door Wessel Kroon 10

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax op zaterdag 10 december. Ajax O17 zal het in een uitwedstrijd opnemen tegen FC Utrecht. Ajax O18 reist af naar het oosten om het op te nemen tegen de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles. Ajax O16 en Ajax O15 zijn vrij. Volg het hier en praat live mee!

FT | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (2-3)

Ajax kwam in het mistige Utrecht al vroeg op achterstand. In de tweede minuut was het rechtsback Jahlani Fonteni die de Domstedelingen van afstand met een fraai schot op voorsprong schoot. Via de binnenkant van de paal belandde zijn schot achter doelman Freek Entius.

Na de snelle tegentreffer greep Ajax het initiatief. De Amsterdammers hadden het balbezit, maar werden nog niet gevaarlijk. Toch breidde FC Utrecht de voorsprong in de 13e minuut uit naar 2-0. Gustav Sundqvist omspeelde twee Ajacieden en schoot de bal in het dak van het doel. Vier minuten later werd Ajax gevaarlijk. Een uitstekende dribbel van Tijn Peters leidde na goed terugleggen tot een grote schietkans voor Jan Faberski. De Pool knalde hoog over.

Vlak hierna was het wel raak voor Ajax door een wonderschone vrije trap van Faberski. Net als vorige week krulde de rechtsbuiten een vrije trap fraai in de kruising. Een aantal minuten later volgde een goede kans voor Shedrach Ebite. Rayane Bounida gaf de bal mee aan Lucas Jetten en na zijn lage voorzet schoot Ebite op de keeper. In de 27e minuut brak Ajax opnieuw snel uit via Precious Ugwu en Bounida. Na een dubbele combinatie tussen dit duo dribbelde Ugwu naar binnen en krulde hij de bal net voorlangs.

Hierna volgde een rustige periode. Ajax meldde zich in de 42e minuut weer eens voor het doel. Uit een vrije trap van Bounida kopte Ebite in de handen van de keeper. Vlak voor rust waren er nog twee gevaarlijke momenten voor Ajax. Na goed terugleggen van Jetten volgde een knap schot uit de draai van Bounida. Zijn poging ging net naast. Hierna was er nog een grote kans voor Avery Appiah. Zijn schot ging nipt over na een prima actie van Bounida. Desondanks ging Ajax met een nipte achterstand de rust in.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft kwam van de voet van Bounida. Hij schoot van afstand over. Niet veel later kwam Ajax weer naast FC Utrecht te staan. Dies Janse kopte een vrije trap van Bounida knap binnen. Een aantal minuten later was het dezelfde Janse die bijna zijn tweede doelpunt van de middag maakte. De verdediger plaatste een afgeslagen vrije tap in de hoek, maar zijn schot werd gered.

Nog geen minuut later had Ajax op voorsprong moeten komen. Faberski gaf een steekpass op Bounida en zette hem daarmee oog in oog met de doelman van FC Utrecht. Bounida probeerde de bal over de doelman heen te stiften, maar hij stiftte de bal tegen de doelman aan.

Na de gelijkmaker ging Ajax op zoek naar de voorsprong, maar hierdoor kwamen er ook ruimtes voor FC Utrecht. Dit zorgde ervoor dat FC Utrecht aanvallend iets meer kon uitrichten. In de 72e minuut mocht Jessey Sneijder, zoon van Wesley Sneijder, invallen bij FC Utrecht. Ajax was een tijdje niet gevaarlijk in deze fase van de wedstrijd, maar in de 78e minuut zorgde invaller Don O’niel weer voor opleving. Hij schoot een afvallende bal net naast.

Een minuut later is het dezelfde O’niel die een strafschop verdient voor Ajax. Hij kapte de bal af en werd licht aangetikt, waarna de scheidsrechter de bal op de stip legde. O’niel ging zelf achter de bal staan en benutte de strafschop. Zo kwam Ajax voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong.

Vlak voor tijd gooide invaller Zakaria Ouazane de wedstrijd bijna in het slot. Na een te korte terugspeelbal raakte hij de paal. Uiteindelijk was er ook geen doelpunt meer nodig, want het bleef bij 2-3. Zodoende won Ajax na een knappe comeback in Utrecht.