Kroes officieel benoemd tot nieuwe algemeen directeur Ajax; bestuurder vanaf half maart aan de slag

door Bart Veenstra 155

Bron Ajax Showtime

Kroes officieel benoemd tot nieuwe algemeen directeur Ajax; bestuurder vanaf half maart aan de slag

door Bart Veenstra 155

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Alex Kroes is tijdens de aandeelhoudersvergadering van vrijdag officieel benoemd tot de nieuwe algemeen directeur van Ajax. De geboren Utrechter neemt vanaf 15 maart 2024 zitting in de directie van Ajax en staat tot 15 maart 2027 onder contract bij de Amsterdamse club.

Dat Kroes algemeen directeur bij Ajax wordt, is al enige tijd bekend. De bestuurder komt over van AZ, waar zijn arbeidsovereenkomst per 1 september werd beëindigd. Vanwege een concurrentiebeding in zijn contract mocht hij niet meteen beginnen bij Ajax. De Alkmaarse club kwam Ajax en Kroes (deels) tegemoet door hem op 15 maart te laten beginnen. AZ had er ook voor kunnen kiezen om hem pas op 1 september 2024 te laten beginnen, maar dat gebeurde niet. Ajax probeerde in de afgelopen periode nog wel om Kroes eerder dan 15 maart te laten starten, maar zover kwam het niet.

Kroes is afgestudeerd bedrijfseconoom en is medeoprichter van Sports Entertainment Group (SEG), een groot internationaal kantoor van zaakwaarnemers. Na zijn vertrek bij SEG was hij van februari 2019 tot augustus 2022 actief als grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Vanaf december 2022 tot september 2023 was hij bij AZ werkzaam als directeur International Football Stretegy.

Bij Ajax is Kroes de opvolger van Edwin van der Sar, die na het vorige seizoen vertrok. Sinds september staat Jan van Halst aan het roer als interim-directeur. De voormalig commissaris zal niet meer terugkeren in de RvC wanneer Kroes begint aan zijn taken als algemeen directeur.

Band met Ajax

Kroes speelde van zijn negende tot zijn negentiende in de jeugdopleiding van Ajax. Inmiddels is hij al meer dan dertig jaar lid van de vereniging Ajax en is hij nog steeds actief bij de zaterdagafdeling van de club. Kroes speelt in het vijfde elftal. Kroes heeft verder 42.500 aandelen van Ajax in bezet. Tijdens zijn directeurschap bij Ajax zal Kroes - zo heeft hij toegezegd - geen nieuwe aandelen verwerven en zich houden aan de 'Insider Trading Policy' van Ajax en wettelijke eisen omtrent misbruik van voorwetenschap.

Als algemeen directeur zal Kroes meerdere taken moeten invullen bij Ajax. De club verlengt onder meer een nauwe samenwerking met de andere directieleden, het formuleren en uitvoeren van de strategie, het behalen van doelstellingen en het bewaken van de voortgang van deze doelstellingen. Daarnaast moet hij leidinggeven aan de overige directieleden, managers en medewerkers en is hij verantwoordelijk voor het neerzetten van een gezonde, open en veilige bedrijfscultuur.

Ook zal Kroes moeten optreden als sparringpartner van de directeur voetbalzaken, naar wie overigens nog gezocht wordt. Verder is de nieuwe algemeen directeur verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten en het zijn van gesprekspartner voor de Vereniging Ajax, de Ondernemingsraad en andere stakeholders. Kroes moet ook een nationaal en internationaal netwerk onderhouden en hij tot slot zorgdragen voor een goede en professionele samenwerking met de RvC van Ajax.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Wil jij in aanmerking komen voor free bets voor de interlands van Oranje? Bij Jack's Casino ben je aan het juiste adres!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.