KNVB toont financiële schade clubs door coronacrisis: 155 miljoen euro extra verlies

door Terrence Riepma 0

Bron KNVB

KNVB toont financiële schade clubs door coronacrisis: 155 miljoen euro extra verlies

door Terrence Riepma 0

Bron KNVB

Laatst geüpdatet

De KNVB maakt in een statement bekend dat de lege stadions, een maatregel tegen het coronavirus, clubs uit het betaald voetbal miljoenen euro's kost. Dat zou blijken uit de financiële cijfers over het seizoen 2020-21. De voetbalbond roept om die reden dan ook het kabinet op om de stadions zo snel mogelijk weer open te gooien om verdere schade te voorkomen.

Zo hebben clubs uit het betaald voetbal vorig seizoen zo'n 219 miljoen euro verlies geleden, waarvan 155 miljoen euro een direct gevolg is van de coronacrisis. Dit is ondanks kostenbesparende maatregelen die deze clubs hebben getroffen. Giften en acties zouden daarnaast enkel beperkend werken tegen de problemen.

Ook de transfersommen die voor spelers betaald worden, zouden zijn gedaald volgens de KNVB. Dit zou volgens de voetbalbond ook een direct gevolg zijn van de coronacrisis. Het nettoresultaat van clubs zou vorig seizoen zijn gedaald met 74 miljoen euro en dat is na overheidssteun. Het staat gelijk aan een verslechtering van 135 miljoen euro vergeleken met twee jaar geleden. Ook zijn er verschillende belastingbetalingen, goed voor tientallen miljoenen euro's, uitgesteld door clubs die al teren op reserves.

KNVB wijst op positieve aspecten betaald voetbal

De KNVB wijst dan ook graag naar de positieve aspecten van het voetbal voor de samenleving. Maatschappelijke projecten van clubs zouden jaarlijks 300.000 Nederlanders helpen, terwijl er jaarlijks 41 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de opleiding van ruim 5000 jeugdspelers. Clubs vormen daarnaast zowel zakelijk als maatschappelijk een netwerk voor ruim 12.000 partners.

Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, stelt dat de situatie uitzichtloos wordt door de lege stadions: 'Daarom roepen we het OMT en het kabinet op om serieus te kijken naar het openen van stadions, uiteraard op een veilige en verantwoorde manier, en zo perspectief te bieden aan de clubs en supporters.'

Lees meer over: