Klaassen staat op scherp; ook Álvarez en Tadić moeten oppassen richting Klassieker

door Bart Veenstra 135

Bron Ajax Showtime

Klaassen staat op scherp; ook Álvarez en Tadić moeten oppassen richting Klassieker

door Bart Veenstra 135

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax-middenvelder Davy Klaassen zal op zijn hoede moeten zijn in de komende twee competitiewedstrijden wil hij De Klassieker op 19 maart mee willen maken. Op dit moment is Klaassen de enige Ajacied die op scherp staat, al geldt dat voor enkele spelers bij een volgende gele kaart net zo.

Richting de enorm belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord op 19 maart speelt Ajax nog twee wedstrijden in de Eredivisie. Om in het spoor te blijven van de Rotterdamse koploper zal er gewonnen moeten worden van NEC (thuis) en sc Heerenveen (uit). Toch zullen enkele Ajacieden in deze wedstrijden op hun tellen moeten passen, willen zij De Klassieker kunnen meemaken.

In de Eredivisie wordt een speler geschorst wanneer hij zijn vijfde gele kaart van het seizoen ontvangt. Ook volgt er een schorsing wanneer een speler zijn tiende gele kaart van de jaargang krijgt. Vervolgens wordt een speler ook geschorst bij een elfde gele kaart en elke daaropvolgende gele kaart.

Er is echter nog een belangrijke regel wat betreft het optellen van de gele kaarten. De KNVB heeft als regel dat gele kaarten uit de laatste twee competitiewedstrijden van vorig seizoen worden meegenomen naar het daaropvolgende seizoen, mits dit geen schorsing oplevert. In de laatste twee duels van vorig seizoen kregen Klaassen en Edson Álvarez een gele kaart.

Voor Álvarez betekende dat een schorsing in de openingswedstrijd van het huidige seizoen. De Mexicaan ontbrak zodoende in het uitduel met Fortuna Sittard. Daarna stond voor hem de teller wel weer op nul. Voor Klaassen leverde het geen schorsing op, waardoor hij het seizoen begon met een gele kaart op zak, zonder dat er een bal getrapt was. De middenvelder pakte dit seizoen drie gele kaarten. Klaassen staat nu op vier gele kaarten en daarmee staat hij op scherp. Bij een eerstvolgende gele kaart is hij geschorst voor één wedstrijd.

Álvarez en Tadić moeten waakzaam zijn

Hoe het is om geschorst te zijn, weet Álvarez inmiddels als geen ander. De Mexicaan ontbrak dus in de openingswedstrijd van dit seizoen door een schorsing en vlak voor de winterstop was hij ook geschorst voor het thuisduel met Vitesse. Sindsdien pakte Álvarez drie nieuwe gele kaarten, waardoor hij nu op acht gele kaarten staat in het huidige seizoen. Bij een tiende gele kaart volgt een nieuwe schorsing voor Álvarez. Daarna staat hij iedere wedstrijd op scherp, omdat vanaf de elfde en elke daaropvolgende gele kaart een schorsing volgt.

Ook Dusan Tadić en Francisco Conceição moeten oppassen. De aanvallers staan op dit moment op drie gele kaarten en bij een eerstvolgende gele kaart komen zij ook op scherp te staan. Richting De Klassieker mogen Álvarez, Tadić en Conceição in principe nog één gele kaart pakken. Bij twee gele kaarten - verdeeld over de duels met NEC en sc Heerenveen - missen zij de wedstrijd tegen Feyenoord.

Aantal Ajacieden nog kaartloos dit seizoen

Enkele spelers van Ajax met behoorlijk wat minuten in de benen dit seizoen zijn opvallend genoeg nog kaartloos in de Eredivisie. Het gaat om het trio Calvin Bassey, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn. Bassey debuteerde in de Johan Cruijff Schaal tegen PSV nog met een snelle rode kaart, maar in de nationale competitie pakte de verdediger nog geen enkele gele kaart. Bassey kwam dit seizoen tot 1478 minuten in de Eredivisie.

Ook Kudus (1114 minuten) en Bergwijn (1519 minuten) zijn dit seizoen nog zonder gele kaart in de Eredivisie. Deze drie spelers hoeven zich dan ook totaal geen zorgen te maken om een mogelijke schorsing, tenzij zij tegen een directe rode kaart aanlopen.

Overzicht gele kaarten Ajax in de Eredivisie

Naam speler Aantal gele kaarten
Edson Álvarez 8
Davy Klaassen 3 (+1)
Dusan Tadić 3
Francisco Conceição 3
Jurriën Timber 2
Steven Berghuis 2
Kenneth Taylor 2
Devyne Rensch 2
Owen Wijndal 2
Florian Grillitsch 2
Brian Brobbey 1
Lorenzo Lucca 1
Jorge Sánchez 1

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.