Jong Ajax overwint in heet avondje bij NEC

door BvdPloeg 207

Jong Ajax heeft vrijdagavond een 1-2 overwinning geboekt bij NEC. De Amsterdammers gingen lang gelijk op met de thuisploeg, maar toen Joey van den Berg na een uur direct rood ontving, trokken de beloften de wedstrijd naar zich toe.

Al vroeg in de wedstrijd kwam NEC, dat fel en sterk begon, op een 1-0 voorsprong. Na enkele waarschuwingsschoten was het Ferdy Druijff die de bal achter Issam El Maach kopte. Jong Ajax lag in die fase even in de touwen, maar knokte zich knap terug in het duel. De bal ging steeds makkelijker rond, er werden wat kansen gecreëerd via onder meer Sergino Dest en Vaclav Cerny zag zelfs een zuivere goal vanwege buitenspel onterecht afgekeurd worden.

Diezelfde Cerny zorgde niet veel later voor de revanche. De Tsjech werd op de penalty-stip ingespeeld en hij legde de bal rustig in de rechterhoek. Beter was de ploeg daarna zeker niet dan NEC, dat ook enkele kansen kreeg op meer. De beide goalies traden echter meerdere keren goed op onder de lat.

Na rust bleef het spelbeeld gelijk en konden beide ploegen hun ziel en zaligheid kwijt in een intens potje. Dat veranderde toen Van den Berg na een dik uur voetballen rood kreeg. De verdediger was het niet eens met een vrije trap en mocht inrukken toen hij te aanvallend bij scheidsrechter Christian Mulder verhaal kwam halen. Met de vrije trap zelf werd door Jong Ajax niets gedaan.

De rapen waren echter wel gaar want de goede sfeer in het stadion sloeg meteen om. Mulder was de pineut met spreekkoren en Cerny kreeg bij de corners die hij nam enkele liters bier naar zich toe gegooid. Het was in de slotfase reden voor Mulder om het duel zelfs even stil te leggen, maar na een minuut gaven beide ploegen aan dat ze toch vooral door wilden spelen.

Jong Ajax ging in dat laatste half uur op zoek naar de winnende en kreeg meerdere grote kansen. Lassina Traoré miste twee keer dichtbij met het hoofd en Jurgen Ekkelenkamp zag een punter miraculeus gered worden. Net toen het gelijk leek te gaan eindigen was het een minuut voor tijd toch raak. Traoré anticipeerde goed op een rebound uit een schot van Ryan Gravenberch: 1-2. Jong Ajax kreeg daarna nog mogelijkheden op meer, maar kwam bovenal niet meer in de problemen aan de overkant.