Jong Ajax overleeft Almeerse belegering en gaat dankzij Martha met drie punten naar huis

door BadembaBarrie 290

Jong Ajax heeft voor het eerst in wedsrijden weer gewonnen. De Amsterdamse beloften kwamen voor rust in Almere tweemaal op voorsprong, maar na de tweede Almeerse gelijkmaker kort na rust waren ze vrijwel de gehele tweede helft bezig met overleven en tegenhouden. Omdat Almere niet scherp genoeg was in de afronding, hield het Jong Ajax lang genoeg in leven om Ar’jany Martha een klein kwartier voor tijd de kans te geven de 2-3 op het bord te zetten. Die liet hij niet aan zich voorbijgaan en zo gingen de bezoekers er alsnog met de volle buit vandoor.

Het eerste kwartier was open, zonder dat beide teams bijzonder veel creëerden. Het waren vooral slordigheden achterin en standaardmomenten die voor doelgevaar zorgden. Zo draaide Lance Duijvestijn namens de thuisploeg een vrije trap gevaarlijk de zestien in, maar wist niemand de bal bij de tweede paal binnen te koppen. Een halve minuut later kon José Pascual ineens over rechts door met de bal en trok hij het leerwerk laag voor. Opnieuw leek het simpelweg aanraken van de bal bij de tweede paal genoeg om de 1-0 op het bord te zetten, maar opnieuw kwam Almere enkele centimeters tekort.

Aan de overzijde kwam Lucca links van het doel ineens één op één met Nordin Bakker. De hoek bleek echter te lastig voor de Italiaan en dus kon de doelman de bal met zijn voet uit het doel houden. Op de poging van Youri Regeer enkele minuten eerder had Bakker ook al een antwoord, mede omdat de bal niet genoeg naar de hoek ging. Uiteindelijk moest de doelman na twintig minuten toch voor het eerst vissen. Uit een korte corner krulde Kian Fitz-Jim de bal naar de tweede paal, waar Rasmussen met het hoofd voor de 0-1 zorgde.

De ploeg van John Heitinga kon echter niet lang van de voorsprong geniten, want binnen zes minuten stond het alweer 1-1. Eerst kreeg Duijvestijn nog een goede schietkans, waarbij Tom de Graaff zich kon onderscheiden door de bal goed uit de hoek te pakken. Een halve minuut later was hij echter kansloos op het flink van richting veranderde schot van Manel Royo. Weer een minuut later zal De Graaff bovendien opgelucht adem hebben gehaald, nadat het schot van Duijvestijn maar net langs de tweede paal vloog.

Zo leek Almere op zoek naar de 2-1, maar het was Jong Ajax dat uiteindelijk voor de tweede keer op voorsprong zou komen. Olivier Aertssen had vanuit de verdediging een splijtende pass op Rasmussen in huis, die de bal met een achteloze voetbeweging in de loop van Regeer meegaf. De middenvelder bediende op zijn beurt Lucca in de zestien, die de bal – ondanks dat Bakker goed was uitgekomen en vlak voor de spits stond – koeltjes in het dak van het doel werkte.

Het duel behield zijn open karakter en voor rust had er zomaar aan beide kanten nog een doelpunt kunnen vallen. Regeer trok de bal vanaf de achterlijn terug op Kristian Hlynsson, die niet lekker uitkwam met zijn passen en zodoende niet vol uit kon halen en slechts een rollertje produceerde dat Bakker kon klemmen. In de omschakeling werd Almere meteen gevaarlijk. Uiteindelijk kon Duijvestijn koppen, maar hij was duidelijk nog niet gelukkig in de afronding en zag de bal ook nu weer net naast gaan.

Kort na rust trok Almere City de stand weer gelijk. Uit een hoekschop van José Pascual kon Jeredy Hilterman koppen en de 2-2 op het bord zetten. Evenals bij de 1-1, kreeg de thuisploeg direct na de 2-2 een enorme kans om de voorsprong te pakken. Ditmaal ging Pascu voor eigen succes vanaf randje zestien en dat vond hij bijna, maar De Graaff lag in de weg. Enkele minuten later kon Anthony Limbombe ineens door de zestien in en had hij oog voor zijn teamgenoten. Duijvestijn bleek echter nog altijd ongelukkig in de afronding en gleed weg op het moment dat hij wilde schieten, Pascu stuitte van dichtbij op De Graaff en Fitz-Jim gooide zich voor een schot van Hamdi Ajukobi.

Jong Ajax wist er aanvallend niets tegenover te stellen. Almere bleef drukken en zoeken naar de voorsprong, waar het op basis van de tweede helft ook recht op had. Limbombe bleek daarin in het bijzonder een plaag voor de defensie van Jong Ajax. Zo dribbelde hij na ruim een uur opnieuw gevaarlijk langs meerdere tegenstanders, alvorens hij de bal vanaf de achterlijn bij de tweede paal klaarlegde. Evenals eerder in het duel was er echter geen teamgenoot om de bal binnen te lopen.

De gevaarlijkste man aan Almeerse zijde bleef Duijvestijn. Tot zijn eigen frustratie bleef hij zichzelf echter vergeten te belonen. Ook toen hij na 66 minuten vanuit de zestien uit kon halen, had zijn schot niet genoeg richting of kracht om De Graaff te passeren. Ook linksback Thomas Poll had het vizier niet op scherp. Hij kwam gaandeweg de tweede helft steeds vaker mee op en probeerde het enkele keren met een diagonaal schot vanuit de zestien. De pogingen oogden iedere keer gevaarlijk, maar vlogen ook iedere keer voorlangs.

Zoals de regel geldt in het voetbal, viel de bal uiteindelijk, volledig tegen de verhouding in, aan de andere kant binnen. Uit wat praktisch de eerste geslaagde aanval van Jong Ajax in de tweede helft was, kon invaller Ar’jany Martha alleen op Bakker af. Eén op één met de keeper bleef hij rustig en schoof hij de 2-3 in de verre hoek.

Het was een tik waar Almere duidelijk even van moest bijkomen, terwijl Jong Ajax juist met iets meer vertrouwen ging spelen. De thuisploeg kreeg via Hilterman en invallers Bradly van Hoeven en Ilias Alhaft wel kansen, maar echt uitgespeeld waren ze niet. Hilterman kon net niet lekker bij een half gesmoord schot, Van Hoeven had een mislukte voorzet in huis die De Graaff voor de zekerheid maar tot hoekschop verwerkte en uit de afvallende bal daarvan knalde Alhaft de bal maar een halve meter langs de kruising.

Aan de overzijde voetbalde Jong Ajax zich nog wel tot een levensgrote kans. Via Regeer braken de Amsterdamse beloften door over de rechterflank, waarna de middenvelder het overzicht bewaarde en Hlynsson met een laag gechipte voorzet bediende. De IJslander had zichzelf goed en slim gepositioneerd in de zestien, maar toonde zich maar weer eens ongelukkig in de afronding en werkte de bal vanaf de penaltystip net over.

In de absolute slotfase probeerde Almere City er nog een soort alles-of-niets-offensief uit te gooien. Via enkele voorzetten werd de ploeg nog wel dreigend, maar de verdediging van Jong Ajax wist het merendeel weg te werken. Als er een voorzet wel doorheen glipte, was De Graaff scherp of vloog hij maar weer eens langs die voor de thuisploeg inmiddels vervloekte tweede paal. Zodoende mocht Jong Ajax na ruim 96 minuten voor het eerst in 5 wedstrijden de armen weer in de lucht steken na het laatste fluitsignaal.