Jong Ajax komt tegengoal in eerste minuut niet te boven en verliest van Helmond Sport

door BadembaBarrie 337

Jong Ajax heeft vrijdagavond de vierde nederlaag van het seizoen geleden. Thuis tegen Helmond Sport lukte het de Amsterdamse beloften nauwelijks om de tegenstander de wil op te leggen. Van een heel vroeg tegendoelpunt wist de ploeg van John Heitinga zich uiteindelijk niet meer te herstellen: 0-1.

Het duel was nog geen minuut onderweg of de 0-1 hing al in het net. Uit de eerste de beste Helmondse aanval kreeg Elmo Lieftink de bal op een meter of twintig van het doel voor de voeten. De middenvelder haalde in één keer uit en zag het leerwerk fraai in de kruising vliegen. Het bleek het startsein voor een openingsfase waarin Helmond Sport het Jong Ajax sowieso erg lastig zou maken. De bezoekers zetten bij vlagen hoog en fel druk en zagen Arno van Keilegom en Bryan van Hove goede kansen krijgen. Eerstgenoemde schoot echter via een Ajacied in het zijnet, terwijl Van Hove net niet bij de bal kwam die hij anders voor het intikken had.

Het duurde een klein kwartier voor Jong Ajax zich enigszins herpakte en wat beter in de wedstrijd kwam. Eerste speelde Kristian Hlynsson de bal snel door op Christian Rasmussen, die zijn poging vanuit de zestien geblokt zag worden door een verdediger. Kort daarna kreeg Youri Regeer de bal mee na een vlug één-tweetje en haalde hij vanaf randje zestien hard uit. Ditmaal wist Mike Havekotte een doelpunt te voorkomen. Dat lukte hem halverwege de eerste helft opnieuw, toen Regeer van vergelijkbare afstand een poging waagde na een rush met de bal over het halve veld. De poging was laag naar de verre hoek, maar Havekotte had zijn antwoord dus paraat.

Na een klein half uur dacht Jong Ajax dan toch de gelijkmaker op het bord te hebben gezet. Een vrije trap van Kian Fitz-Jim werd ogenschijnlijk door meerdere spelers in de Helmondse zestien aangeraakt, waarna Havekotte niet meer kon redden. De Toekomst dacht even aan de 1-1, maar de grensrechter had zijn vlag al in de lucht gestoken. Buitenspel.

Naarmate de eerste helft vorderede leek Helmond steeds meer content met het verdedigen van de voorsprong en mikte het meer op de uitbraak. Als de bezoekers dan echter uitbraken, was het ook wel gelijk gevaarlijk. Zo moest Olivier Aertssen ingrijpen toen Martijn Kaars alleen op Tom De Graaff af leek te gaan. Rechts van het doel, vanuit het zestienmetergebied legde de spits aan voor het schot, maar Aertssen wist zijn doelman met een uitstekende tackle uit de problemen te houden.

Met Mateja Milovanovic voor Youri Baas in de ploeg en flink wat omzettingen in de formatie ging Jong Ajax in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Binnen vijf minuten kreeg het daar bovendien een goede kans op, toen Aertssen van achteruit mee opgekomen was. Hij kapte rechts buiten de zestien zijn tegenstander uit en gaf goed voor richting de tweede paal, waar Jaydon Banel vrij inkoppen had. De poging van de aanvaller miste echter kracht waardoor doelman Havekotte kon klemmen.

De opmaat voor een flink offensief bleek het nog niet bepaald. Buiten de kans van Banel om, kwam Jong Ajax niet tot uitgespeelde kansen. Het ontbrak de beloften aan een stukje creativiteit om een gat te vinden in wat inmiddels gerust de Helmondse muur genoemd mocht worden. De keer dat dat wel lukte, ging de bal er ook gelijk in, maar ook dit moment werd door de grensrechter beoordeeld als buitenspel. Regeer stuitte van dichtbij nog op Haverkotte, waarna Hlynsson van dichtbij wel raak schoot. Tevergeefs dus.

Dat het eerstvolgende moment van echt doelgevaar uit een standaardsituatie volgde, was gezien het spelbeeld dan ook weinig verrassend. Kik Pierie mocht van een meter of dertig aanleggen voor een vrije trap en besloot de bal in één keer op doel te schieten. Zijn poging zag er dreigend uit, maar belandde op het dak van het doel.

Na een kleine tachtig minuten kreeg Jong Ajax dé kans op de gelijkmaker. Kristian Hlynsson werd perfect vrijgespeeld in de zestien en had van dichtbij vrij inkoppen. In plaats daarvan opteerde de IJslander echter voor de bal terugleggen, maar hij bereikte geen ploeggenoot. Ook Gabriël Misehouy kreeg in de slotfase nog een dot van een kans. Hij werd met zijn rug naar het doel in de zestien aangespeeld, draaide uitstekend om zijn as om zo ruimte te creëren voor het schot, maar het eindproduct was niet genoeg om Havekotte te verschalken.

De gevaarlijke momenten van Helmond in de tweede helft beperkten zich tot een kopbal uit gevaarlijke positie die De Graaff eenvoudig kon klemmen en een schot dat gevaarlijk richting doel loog, maar net over de lat zeilde. Omdat een voorzet van invaller Giovanni in de blessuretijd te hard was voor Milovanovic om de bal nog fatsoenlijk richting doel te koppen eindigde het op De Toekomst met de stand die al na vijftig seconden op het bord stond: 0-1.

De Graaff; Vos (Jermoumi 61'), Aertssen, Pierie, Baas (Milovanovic 46'); Regeer, Hlynsson, Fitz-Jim; Banel (Martha 61'), Rasmussen (Giovanni 75'), Misehouy.

Kremers, Jermoumi, Milovanovic, Delgado, Martha, Giovanni, Kjaer.