Jong Ajax heeft aan vier doelpunten niet genoeg en speelt gelijk tegen Den Bosch

door BadembaBarrie 592

Jong Ajax heeft maandagavond in een knotsgek duel gelijkgespeeld tegen FC Den Bosch. Op Sportpark de Toekomst stonden de Ansterdamse beloften lang voor, maar wist het de bezoekers niet op een definitieve achterstand te zetten. Een 4-2 voorsprong bleek met nog een klein kwartier te gaan uiteindelijk niet genoeg. Twee doelpunten van Den Bosch in korte tijd bepaalden de eindstand op 4-4.

Het eerste kwartier kende één gevaarlijk moment voor beide doelen. Namens Jong Ajax veroverde Kik Pierie het balbezit, alvorens hij de bal uit de combinatie terugkreeg en vanuit de zestien de kans kreeg om uit te halen. Hij vond echter Wouter van der Steen op zijn pad. Aan de overzijde werd Den Bosch gevaarlijk uit een hoekschop, maar ook Tom de Graaff hield zijn doel schoon.

De kans voor Christian Rasmussen na ruim een kwartier, betekende wel het eerste doelpunt van de wedstrijd. De Deen kreeg de bal mee op de helft van de tegenstander, hield zijn tegenstander op kracht van zich af en trof via Van der Steen doel, in de verre hoek. In de minuten die volgden was Jong Ajax bovendien tot tweemaal toe dichtbij een verdubbeling van de voorsprong. Pierie veroverde andermaal balbezit, maar ditmaal op de rand van de Bossche zestien. Oog in oog met Van der Steen miste hij vervolgens echter de scherpte om te scoren. Een minuut later zag Sontje Hansen een schot rechts vanuit de zestien van de buitenkant van de paal afketsen.

Na ruim een half uur zette Kian Fitz-Jim de 2-0 alsnog op het bord. Op het middenveld passeerde hij zijn tegenstander met een beweging die aan Frenkie de Jong deed denken. Vervolgens stak hij met de bal aan de voet het halve veld over en plaatste hij het leerwerk met zijn binnenkant laag achter Van der Steen in de hoek.

Even leek Jong Ajax op rozen te zitten, maar kort voor rust kwam de spanning toch terug in de wedstrijd. Kort nadat Hansen tevergeefs om een strafschop had gevraagd, kreeg Nick de Groot de bal links van de Amsterdamse zestien. Hij produceerde een lage voorzet die Nikolai Möller tot doelpunt promoveerde. Het leidde tot een hectische slotfase van de eerste helft, waarin het aan een uitstekende reflex van De Graaff te danken was dat Jong Ajax met een voorsprong de kleedkamer opzocht.

Met Jaydon Banel voor Sontje Hansen aan de aftrap voor de tweede helft, zette Jong Ajax de jacht op de tweede zege op rij voort. Daar leek het aan de hand van Silvano Vos een grote stap naar te zetten. De middenvelder kreeg de bal op ruim twintig meter van het doel voor de voeten en kreeg van Den Bosch tijd en ruimte om uit te halen. Dat deed hij laag en zuiver in de hoek, waarmee hij de 3-1 op het bord zette. Het was het eerste doelpunt van het seizoen voor Vos, die minder speelt dan hij zelf wellicht gehoopt had en uit dolle vreugde zijn maatje Gabriël Misehouy op de bank opzocht.

De feestvreugde was echter van korte duur, want nog geen twee minuten later bracht Teun van Grunsven de marge alweer terug naar één. Jong Ajax had de verdediging niet op orde en de mee opgekomen centrale verdediger schoot via de binnenkant van de paal de 3-2 tegen de touwen.

Zo kon Jong Ajax weer van vooraf aan beginnen. Aan de hand van Rasmussen werd echter ook alweer vrij snel een nieuwe uitbreiding van de voorsprong gevonden. De aanvaller, die met de wissel van Hansen als rechtsbuiten speelde in de tweede helft, trok vanaf die positie naar binnen en plaatste de bal met de binnenkant van zijn voet laag in de verre hoek.

Met drie doelpunten in het eerste kwartier van de tweede helft, ging de storm iets liggen. Desondanks vielen er aan beide kanten goede kansen op een volgende treffer te noteren. Zo wist Kristian Hlynsson niet snel genoeg open te draaien op een slim balletje van Fitz-Jim dat hem even vrij voor de keeper leek te zetten. Omdat de IJslander de bal dus echter niet lekker genoeg aannam, kon Den Bosch nog ingrijpen. Aan de overzijde zag Rik Mullers een fantastische knal van afstand maar rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de kruising vliegen.

Tot echt uitgespeelde kansen kwam Den Bosch lang echter niet en dus leek Jong Ajax op weg om de wedstrijd uit te gaan spelen. Toch overheerste het gevoel dat een vijfde doelpunt geen overbodige luxe zou zijn en dat bleek na 77 minuten terecht. Uit een Bossche hoekschop werd de bal van dichtbij over de doellijn gelopen. Het leek op een eigen doelpunt, al kreeg van Grunsven de treffer op zijn naam. Het betekende voor hem nummer twee van de avond.

Ook teamgenoot Möller mocht die kort daarna bijschrijven. Jong Ajax leek in paniek en was het even helemaal kwijt. Den Bosch stapelde ineens grote kans op grote kans en driemaal bleek scheepsrecht voor de Brabanders. Jong Ajax kreeg de bal niet weg en zag een teruggelegde bal van richting worden veranderd. Ter hoogte van de penaltystip stond Möller, die een al geslagen De Graaff passeerde voor 4-4.

Met nog iets meer dan vijf minuten officiële speeltijd lag het duel zo weer volledig open. Den Bosch dreigde even door te pakken, maar plots toch ogenschijnlijk getergd door het weggeven van de voorsprong ging ook Jong Ajax weer in de aanval. Het leverde schoten van Fitz-Jim en invaller Misehouy op, maar Van der Steen bracht – hetzij met de nodige moeite – redding. Omdat ook Den Bosch aan de overzijde niet meer tot groot doelgevaar kwam, eindigde het duel in 4-4.

De Graaff; Gooijer (Milovanovic 70'), Aertssen, Warmerdam, Pierie; Vos (Misehouy 70'), Regeer, Fitz-Jim; Hansen (Banel 46'), Rasmussen, Hlynsson.

Kremers, Milovanovic, Misehouy, Giovanni, Banel, Martha, Kjaer, Sarfo, Hato.