Goudhaantje Hlynsson helpt Jong Ajax bij debuut Hato langs FC Dordrecht

door BadembaBarrie 437

Jong Ajax heeft in een knotsgek duel van FC Dordrecht gewonnen. In het Riwal Hoogwerkers Stadion golfde het spel op en neer en kregen beide teams meerdere grote kansen. De ploeg van John Heitinga ging daar uiteindelijk net iets efficiënter mee om dan de thuisploeg en trok mede dankzij twee doelpunten van Kristian Hlynsson met 3-4 aan het langste eind.

In de tamme openingsfase had Jong Ajax de bal, zonder dat het daar gevaarlijk mee werd. FC Dordrecht liet de bezoekers tot aan de middenlijn komen, alvorens het druk ging zetten. Die tactiek hield iets langer dan negen minuten stand. Jong Ajax schroefde het tempo plots op via Donny Warmerdam. De als rechtsback opererende middenvelder was plots toch op zijn natuurlijke positie te vinden en sloeg, in de geest van Louis van Gaal, een station over door de bal lang op Sontje Hansen te spelen. De rechtsbuiten legde de bal vanuit de lucht terug op Christian Rasmussen, die mede dankzij de stuit van de bal niet tot een lekker schot wist te komen. Hlynsson was bij de tweede paal echter attent en gaf het laatst tikje.

Het zette Dordrecht ertoe aan om wat meer van de eigen helft af te komen en Jong Ajax eerder af te jagen. De thuisploeg werd daarmee ook mondjesmaat gevaarlijk. Na een scrimmage uit een vrije trap kon Jari Schuurman bijvoorbeeld op doel vuren. Zijn gevaarlijk ogende schot kon echter worden geblokt voor Tom de Graaff aan het werk moest. De doelman moest attenter zijn op een voorzet van Jaymillio Pinas, maar actie ondernemen bleek uiteindelijk ook daar niet nodig.

Rond het half uur gebeurde er plots veel. Eerst kreeg Rasmussen twee dotten van kansen om de score te verdubbelen. De spits voetbalde zich bij zijn eerste kans op een combinatie van kracht, techniek en doorzettingsvermogen langs meerdere tegenstanders en vond in de zestien ruimte om uit te halen. Zijn intentie was om de bal in de verre hoek te plaatsen, maar zijn rechtervoet bleek duidelijk minder dan zijn linker. Kort daarna werd de Deen door Kian Fitz-Jim weggestuurd. Hij had Hansen bij zich die, mits hij aangespeeld werd, waarschijnlijk in nog betere positie had gestaan, maar Rasmussen leek alleen oog te hebben voor het doel. Zijn schot werd uiteindelijk gekeerd door Liam Bossin.

Een minuut later was het aan de overzijde raak. Na twee corners op rij kwam de bal in de zestien bij Samuele Longo die de gelijkmaker op het bord zette. Bijna direct vanaf de aftrap leek Dordrecht bovendien op voorsprong te gaan komen. De defensie van Jong Ajax lag helemaal open en Schuurman kon alleen op De Graaff af, maar de doelman wist zijn ploeg met de voet voor een tweede domper in korte tijd te behoeden.

Toch zou de Dordtse voorsprong niet lang meer op zich laten wachten. Uit een nieuwe hoekschop kwam de bal in twee instanties voor, waarna Anouar El Azzouzi kon koppen. De bal belandde gevaarlijk bij de tweede paal, waar Pinas hard tegen De Graaff aan kopte. Die kon het leerwerk niet meer uit zijn doel houden: 2-1. Uit een vrije trap van Hlynsson trok Jong Ajax de stand nog voor rust bijna alweer gelijk. De fraaie trap van de IJslander ketste echter van de paal af.

Direct na rust stapelde Jong Ajax ineens hoogtepunt op hoogtepunt. Dat was echter niet meteen in de vorm van een doelpunt. Jorrel Hato zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie van de beloften en mocht ook meteen zijn eerste minuten in het profvoetbal bijschrijven. Hij verving Tristan Gooijer, die zelf terugkeerde van een blessure en daarom zijn speeltijd beperkt hield tot één helft.

Hato mocht als invaller gelijk twee keer juichen. Eerst toen Christian Rasmussen de stand na precies 47 minuten gelijktrok. Daar had Hato bovendien een significant aandeel in, want na een uittrap van de doelman kwam de verdediger goed voor zijn man en veroverde hij de bal. Uit de aanval die volgde behield Rasmussen het balbezit op de helft van de tegenstander en ging hij vervolgens met de bal aan de voet langs meerdere tegenstanders. Waar schieten op een gegeven moment geen gekke optie leek, opteerde Rasmussen ook nog voor het omspelen van Bossin. De hoek leek vervolgens te lastig om nog te scoren, maar de spits werkte de bal toch knap binnen.

Anderhalve minuut later mocht Hansen zijn armen in de lucht steken. Na een kleine belegering van de Dordtse zestien kreeg de rechtsbuiten de bal rechts in de zestien voor zijn voeten. Hij aarzelde niet en schoot de bal fraai, strak en laag in de verre hoek, achter de kansloze Bossin.

Het kostte Dordrecht een minuut of tien om van de schrik en dubbele klap te bekomen, maar na een klein uur spelen kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Longo hield zijn tegenstander op kracht van zich af en vuurde op het doel van De Graaff, die daar met een fraaie redding antwoord op had. Enkele hoekschoppen en (geblokte) doelpogingen volgden, waarna Mathis Suray een afvallende bal op ruim dertig meter van het doel voor zijn voeten kreeg. Aangemoedigd door het aanwezige publiek ging de middenvelder voor het schoten knalde hij de bal schitterend in de kruising voor 3-3.

Daarmee sloeg het momentum van de wedstrijd weer om en werd Dordrecht meermaals erg gevaarlijk. Met name Aliou Baldé bleek een plaag voor de Jong Ajax-defensie. De linksbuiten kwam er meermaals uit en werd met elke kans gevaarlijker. Hij schoot echter achtereenvolgens in de handen van De Graaff, net over en net naast. Na ruim zeventig minuten had invaller Boubakar Camara zijn ploeg alsnog op voorsprong moeten brengen. Uit de voorzet van Longo kon hij van dichtbij vrij inkoppen, maar hij werkte de bal enigszins wonderbaarlijk naast.

De 4-3 hing dus in de lucht, maar de 3-4 viel. Uit wat de eerste kans van Jong Ajax in ruim twintig minuten was, gaf Youri Regeer de bal strak voor op Hlynsson. De relatief kleine IJslander kwam boven alles en iedereen uit en verlengde het leerwerk met zijn hoofd in de verre kruising.

Dordrecht had opnieuw even tijd nodig om zich te herpakken, maar kreeg die tijd wel van Jong Ajax, dat na de hernieuwde voorsprong niet doorpakte. Zodoende kon de thuisploeg vanaf de 85e minuut aan een slotoffensief bouwen, waarbij onder meer Suray nog twee goede schietkansen kreeg. De eerste was vanuit de zestien en ging via een Amsterdams been maar net naast. De laatste volgde diep in de blessuretijd, ditmaal opnieuw van afstand. Dit schot was echter beduidend minder dreigend dan bij zijn treffer en kon door De Graaff zonder problemen worden gepakt. Omdat ook het laatste Dordtse schot geen doel trof, won Jong Ajax uiteindelijk met 3-4.

Opstelling FC Dordrecht:

Bossin; El Azzouzi, Van Huizen, Van der Avert; Schippers (Wielzen 22'), Schuurman, Suray, Brito; Pinas (Camara 57'), Longo, Baldé

Wissels FC Dordrecht:

Doornbusch, Baltussen, Koswal, Miceli, Reemst, Camara, Savastano, Wielzen, Doesburg, Smolarczyk, Abali

De Graaff; Aertssen, Warmerdam, Gooijer (Hato 46'), Pierie; Fitz-Jim, Hlynsson, Regeer; Misehouy (Banel 46'), Rasmussen, Hansen.

Kremers, Jermoumi, Delgado, Giovanni, Banel, Vos, Martha, Kjaer, Hato.

3-4 Kristian Hlynsson (78')

- Zie hier de huidige stand in de Keuken Kampioen Divisie.
- Jorrel Hato zit voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax. De jonge verdediger verkeert in goede vorm en mag zich nu na een aantal goede optredens met Ajax O18 dus voor het eerst bij de profs melden.
- Tristan Gooijer keert terug in de wedstrijdselectie van Jong Ajax. De verdediger kampte met een blessure.

Verwacht jij dat Jong Ajax wint op bezoek bij FC Dordrecht?