Eringa begint dinsdag bij Ajax: veranderingen op komst op bestuurlijk niveau?

door Bart Veenstra 150

Bron Ajax Showtime

Eringa begint dinsdag bij Ajax: veranderingen op komst op bestuurlijk niveau?

door Bart Veenstra 150

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax staat mogelijk aan de vooravond van een nieuwe periode. Dinsdag tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) wordt Pier Eringa voorgedragen als commissaris en voorzitter van de Raad van Commissarissen. Het zou een eerste stap kunnen zijn richting een nieuwe periode voor de Amsterdamse club.

Eringa is bij Ajax de opvolger van Leen Meijaard, die tijdens de aandeelhoudersvergadering van 11 november van het vorige kalenderjaar zijn afscheid aankondigde. Bij Ajax wordt de voordracht van Eringa in het bijzonder gemotiveerd door zijn kennis en ervaring als bestuurder en toezichthouder, ook in de voetbalwereld, en zijn persoonlijkheid.

De beoogde voorzitter van de RvC van Ajax begon zijn carrière bij de politie, waar hij inspecteur, hoofdcommissaris en korpschef was. Daarna was hij onder meer Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis en President-Directeur van ProRail. Tevens was hij de CEO van vervoersmaatschappij Transdev en interim-bestuurder bij het Reinier Haga Ziekenhuis. Sinds januari van dit kalenderjaar is hij gestart als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen.

Eringa heeft ook ervaring in de voetbalwereld. De geboren Fries heeft allereerst een grote affiniteit met voetbal en Ajax in het bijzonder. Daarnaast is hij in het verleden Voorzitter van de Raad van Toezicht amateurvoetbal bij de KNVB geweest. In deze functie gaf hij mede invulling aan het verbeteren van een veilig werk- en sportklimaat binnen de KNVB.

De 61-jarige Eringa is vooral bekend uit zijn tijd bij ProRail, waar hij tussen 2015 en 2019 werkzaam was. Als spoorbaas zocht hij geregeld de publiciteit op en ging hij soms openlijk tegen een bewindspersoon in. In die periode verbeterden de prestaties van Prorail. En zo gebeurde het wel vaker bij bedrijven waar Eringa werkte: hij durft de leiding te nemen en hij durft organisaties om te zetten naar zijn hand.

Leiddinggeven doet Eringa al zijn hele leven

Dat leiddinggeven doet Eringa eigenlijk al heel lang. In een eerder interview met de Volkskrant zei hij onder meer: 'Als oudste van zes kinderen kreeg ik op de melkveehouderij van mijn ouders veel verantwoordelijkheidsgevoel mee. Als zij achter bij de koeien werkten, was het: zorg jij dat er voor in huis geen gedonder is. En vanaf mijn 12de zei mijn vader: ga maar aan de slag bij een buurman, want wij hebben handjes genoeg.’

In datzelfde interview komt een bepaalde uitspraak van Eringa naar boven. Het gaat om het zinnetje: 'ik heb besloten dat...'. 'Tegen je eigen medewerkers is dat nog betrekkelijk makkelijk. De oefening voor gevorderden is dat je het ook zegt tegen je bazen, je opdrachtgevers of toezichthouders: ik heb besloten dat...’, stelde Eringa.

Van Praag lovend over Eringa

Onlangs liet voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag zich zeer positief uit over Eringa. In NH Radiosportcafé zei hij het volgende: 'Deze man heeft een neus voor het oplossen van problemen en vooruitzien dat er eventueel een crisis of probleem komt. Dan grijpt hij in, dan wacht hij niet', zei Van Praag, die Eringa ook goed vindt in de comminicatie. 'Dus hij kan de directie van Ajax ook een beetje sturen en helpen. Heel goed, ik ben blij dat hij er is!'

Volgens Van Praag gaan de mensen bij Ajax ook zeker naar Eringa naar luisteren. 'Pier is ook een man die even de knuppel in het hoenderhok gooit, iedereen op scherp zet en soms een beetje ruzie maakt, maar dan kom je wel ergens. Dat heb je bij Ajax nodig', aldus Van Praag, die zegt dat Eringa stevig in zijn schoenen staat en instaat is om te sturen. 'Hij heeft ProRail uit de ellende gehaald en hij heeft ziekenhuizen uit de ellende gehaald.'

Ajax nog altijd op zoek naar technisch commissaris en directeur voetbalzaken

Voor Ajax is de komst van Eringa als geroepen. De club is op bestuurlijk vlak al langere tijd zoekende en de komst van Eringa zou daar verandering in kunnen brengen. De club is na het vertrek van Danny Blind nog altijd op zoek naar een nieuwe technische commissaris, terwijl de positie van directeur voetbalzaken nog altijd vacant is. Op dit moment fungeren technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar als de technische beleidsbepalers, al moeten zij voor elke beslissing die zij nemen verantwoording afleggen aan algemeen directeur Edwin van der Sar.

Bij Ajax is het als beursgenoteerd bedrijf geen abc'tje om een directeur vast te leggen. Een directielid wordt namelijk direct voor vier jaar benoemd. Omdat deze termijn in de voetbalwereld vrij lang is, nam Ajax een jaar geleden nog geen risico's met Hamstra en/of Huntelaar. Mogelijk krijgt één van de twee (of samen) nu de kans, al zingt de naam van Liverpool-directeur Julian Ward ook nog altijd rond.

Pas als Ajax een nieuwe directeur voetbalzaken heeft gevonden, zal er een beslissing worden gemaakt op trainersvlak. Op dit moment is John Heitinga de trainer van Ajax, al is dat vooralsnog tot het einde van dit seizoen. Of Heitinga mag blijven zitten, is nog uiterst onzeker. Veel zal ook afhangen van het verdere verloop van dit seizoen. Bij een kampioenschap van Ajax zal Heitinga eerder het voordeel van de twijfel krijgen dan bij plek twee of lager. Bovendien zal veel afhangen van wie de nieuwe directeur voetbalzaken wordt.

De BAVA begint dinsdagochtend om 10.00 uur. Later op de dinsdag volgt er op deze site een verslag van de vergadering.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.