Deens voetbal data-expert lyrisch over Gaaei: 'Zijn ontwikkeling is echt hard gegaan'

door Bram Bark 197

Bron AS

Deens voetbal data-expert lyrisch over Gaaei: 'Zijn ontwikkeling is echt hard gegaan'

door Bram Bark 197

Bron AS

Laatst geüpdatet

Anton Gaaei is de nieuwe rechtsback van Ajax. De twintigjarige Deen kwam over van Viborg FF en stond in Denemarken te boek als groot talent. Sven Mislintat sprak zelfs over ‘een van de beste op zijn positie in Scandinavië.’ De Duitser staat erom bekend data nadrukkelijk te betrekken in het scoutingproces. Ajax Showtime sprak met Kasper Pedersbæk van het Deens voetbaldata-bedrijf Nordic Football Data over de kwaliteiten van Gaaei en waarom Mislintat juist hem naar Amsterdam heeft gehaald.

Gaaei heeft pas één seizoen als rechtsachter gespeeld. De Deen is van buitenspeler omgeturnd tot verdediger. Volgens Pedersbæk is hij dan ook geen doorsnee rechtsback. ‘Hij is een aanvallende back met heel veel snelheid. Hij is niet zozeer een dribbelende speler, maar echt een speler die met zijn aanvallende loopacties voor gevaar zorgt. Hij combineert dat met een geweldig uithoudingsvermogen, een stoomtrein die blijft gaan langs de zijlijn.’

Ook met bal is Gaaei vaardig. ‘Hij heeft vertrouwen aan de bal, beschikt over een secure passing en hij is comfortabel in een team dat veel balbezit heeft’, aldus Pedersbæk. ‘In de Deense competitie behoort hij tot de top van de verdedigers die de meeste kansen creëren, zo niet één van alle spelers. Hij heeft een erg goede voorzet in huis.’ Een aanvallend sterke vleugelverdediger dus. Een niet geheel onbelangrijk aspect van vleugelverdediger zijn is verdedigen. Ook dat zit goed bij Gaaei. ‘Hij is verdedigend erg goed in de één tegen één duels. Hij heeft geen centrale verdediger nodig die hem rugdekking verschaft.’

Data onderschrijven kwaliteiten van Gaaei

Van Mislintat is bekend dat data een belangrijke rol spelen bij het uitzoeken van de juiste spelers. Pedersbæk is met zijn bedrijf Nordic Football Data gespecialiseerd in het maken van spelers- en teamanalyses op basis van data. Zo maakte hij ook een analyse van Gaaei. De voetbaldata-expert noemt de Ajax-aanwinst een ‘waardevolle data speler zonder negatieve kanttekeningen.’ Op X deelde het bedrijf van Pedersbæk een analyse over Gaaei. Hierin werd de jonge Deen vergeleken met de vleugelverdedigers Kevin Mensah, Blas Riveros en Sebastian Sebulonsen. Allen spelend voor elfvoudig landskampioen Brøndby IF.

Een aantal gegevens valt positief op. Gaaei kan zowel verdedigend als aanvallend goede cijfers overleggen. Zo valt te zien dat de Deen verreweg de meeste voorzetten (crosses) geeft en het hoogste aantal expected assist (Xa) heeft per negentig minuten. Dat Gaaei verdedigend zijn mannetje staat valt ook op te maken uit de gepubliceerde data. De twintigjarige vocht de meeste defensieve duels uit. Van deze duels wist hij ten opzichte van de drie Brøndby IF verdedigers het hoogste winstpercentage te behalen.

‘Het zou me niet verbazen als Gaaei sneller dan verwacht een basisplaats verovert’

‘Gezien de prestatie van Gaaei het afgelopen seizoen kwam een transfer natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hij was uitzonderlijk voor Viborg FF vorig jaar. Hij was te goed om nog een binnenlandse transfer te maken’, gaat Pedersbæk in op de transfer van Gaaei. ‘Ajax is een mooie stap omhoog voor hem. Kenmerkend voor hem is dat hij altijd hard werkt en grote stappen maakt in zijn ontwikkeling. Het zou me niet verbazen als Gaaei sneller dan verwacht een basisplaats verovert. Het hangt er wel vanaf of Ajax hem in zijn kracht laat spelen.’ De eerder bepsroken kwaliteiten van Gaaei komen volgens Pedersbæk het best tot uiting wanneer hij een vleugelaanvaller voor zich heeft die graag naar binnen komt.

De analist ziet ook een aantal punten waar Gaaei nog aan moet werken. ‘Hij is niet slecht in de kleine ruimte, maar bij een grotere club en in een betere competitie moet hij deze vaardigheden wel gaan verbeteren.’ In het verleden heeft Ajax vaak vleugelverdedigers gehad die in het middenveld kwamen. Noussair Mazraoui is een goed voorbeeld. De inmiddels speler van Bayern München zorgde vaak voor een overtal op het middenveld door zich daar aan te bieden. Dit is iets waar Gaaei volgens Pedersbæk minder bedreven in is.

‘Gaaei is echt opgebloeid nadat hij werd omgeturnd tot rechtsachter’

‘Zijn ontwikkeling is echt hard gegaan. Hij stond in Denemarken al langere tijd bekend als veelbelovend talent. Maar Gaaei is echt opgebloeid nadat hij werd omgeturnd tot rechtsachter.’ Pedersbæk vergelijkt de U21 international qua speelstijl met oud-Ajacied Rasmus Kristensen. De speler van AS Roma werd bij Ajax nooit een onbetwiste basisspeler. Na zijn vertrek uit Amsterdam heeft Kristensen zich stormachtig ontwikkeld. Via RB Salzburg en Leeds United heeft hij een transfer naar AS Roma afgedwongen. Pedersbæk is benieuwd of Gaaei bij Ajax al de ontwikkeling kan maken die bij Kristensen pas later kwam. ‘Gaaei heeft zeker de potentie’, sluit Pedersbæk af.

Bram Bark (Twitter: @Bram_Bark | E-mail: info@Ajaxshowtime.com )

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.