Conceição maakt enige Jong Ajax-goal bij gelijkspel tegen Telstar

door BadembaBarrie 1410

Jong Ajax heeft het eerste duel van het nieuwe seizoen met 1-1 gelijkgespeeld. Op De Toekomst waren de Amsterdamse beloften de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar wisten ze de tegenstander geen moment écht met de rug tegen de muur te zetten. Een doelpunt van Francisco Conceição compenseerde nog voor de vroege tegentreffer, maar verder kwam Jong Ajax niet: 1-1.

Het seizoen was voor Jong Ajax nauwelijks onderweg of de eerste tegengoal was al een feit. Telstar kreeg een hoekschop aan de rechterkant van het veld en Koen Blommestijn zette zijn hoofd tegen de bal. Via de onderkant van de lat plofte het leerwerk over de doellijn.

Het doelpunt gaf Telstar nog meer aanleiding om het initiatief wat meer aan Jong Ajax te laten. Dat leidde nog niet direct tot kansen voor de ploeg van John Heitinga. Naar middels Conceição was daar na tien minuten toch het eerste schot op doel. De rechtsbuiten dribbelde van zijn flank naar binnen en probeerde het vanaf randje zestien met een laag schot in de korte hoek. Daar lag Ronald Koeman jr. echter ook.

Niet veel later leken de Amsterdamse beloften via Sontje Hansen op de gelijkmaker af te gaan. De aanvaller kreeg de bal in een uitbraak met een overtalsituatie en zag Youri Regeer diep lopen. Hansen gaf de bal echter niet aan de middenvelder en liep in plaats daarvan nog een paar passen door, alvorens naar binnen te trekken en Conceição aan te willen spelen met een slim balletje tussendoor. De pass van Hansen liet echter flink te wensen over en dus ging de kans voorbij.

Via een sterk spelende Regeer kwam Jong Ajax zo nu en dan tot kansen. De grootste daarvan was voor Christian Rasmussen, die door Regeer werd weggestuurd. Vanuit de zestien was zijn poging echter te zwak en onzuiver. Even later was Regeer weer belangrijk door een aanval die spaak leek te lopen in leven te houden met een uitstekende sliding. De nummer zes van dienst speelde Hlynsson aan op randje zestien en de IJslander opteerde bij de keuze tussen zelf schieten of Conceição inspelen voor dat eerste. De bal vloog via een tegenstander achter.

Het aanvalsspel van Jong Ajax bestond in de laatste fase vaak te veel uit breien. Zodoende kwam het gevaar vaak van individuele acties. Zo zag Tristan Gooijer een poging van afstand maar een metertje overvliegen. Enkele minuten later deed Conceição De Toekomst opleven door op eigen helft zijn tegenstander flink dol te draaien. Een goede poortbeweging en fraaie bal van Hansen later leek Hlynsson op de ideale positie om de gelijkmaker op het bord te zetten, maar hij kreeg de bal vanuit de lucht net niet lekker onder controle op de borst.

Toch zou die gelijkmaker niet lang meer uitblijven. Kort nadat doelpuntenmaker Blommestijn twee grote kansen had gemist namens Telstar, kwam de bal uit een zeldzame geslaagde aanval van Jong Ajax voor de voeten van Youri Baas. Diens poging met rechts werd nog geblokt, maar in de rebound was Conceição scherp en zorgde hij voor de 1-1. Gevoed door het zelfvertrouwen van zijn treffer leek hij zelfs bijna gelijk voor 2-1 te zorgen, maar zijn schot richting verre kruising kon door Koeman worden gekeerd. Uit de daaropvolgende corner liet diezelfde Koeman de bal ineens los, waardoor Rasmussen van dichtbij de 2-1 op de schoen leek te hebben, maar hij kreeg de bal in alle haast niet langs zijn bewaker. Zodoende zochten de elftallen de kleedkamers op met een 1-1 stand.

In de eerste fase na rust golfde het spel op en neer. Telstar werd over de rechterflank met name gevaarlijk via Blommestijn, bij Jong Ajax ging de meeste dreiging uit van Conceição. Die dribbelde na 55 minuten zijn tegenstander in de zestien voorbij en trok laag voor. Met een beetje geluk kwam de bal nog voor de voeten van Hansen die de 2-1 op zijn schoen leek te hebben. De linksbuiten vuurde echter hard voorlangs.

Het tweede bedrijf bleek in het vervolg niet heel enerverend en ook de individuele flitsen werden minder. Het moest echt van Conceição komen en die had gelukkig nog wel wat acties in huis. Zo kwam hij halverwege de tweede helft gevaarlijk door over rechts, nadat hij goed zijn man uitgespeeld. Zijn lage voorzet wist echter opnieuw geen teamgenoot te bereiken. De grootste kans was nog voor Telstar, nadat invaller Delvechio Blackson uit een corner maar net naast kopte.

De slotfase van het duel kenmerkte zich vooral door harde tackles, met name van Telstar, en een scheidsrechter die terughoudend was met fluiten en kaarten uitdelen. Invaller Amourricho van Axel Dongen waagde nog een paar keer een poging van een meter of twintig, maar zag zijn shot beide keren over vliegen. Youri Baas probeerde het in de blessuretijd in één keer uit een vrije trap van een meter of 25. In de laatste minuut van de blessure tijd waren Regeer en Kik Pierie uit corners nog dichtbij de iwnnende treffer, maar die viel niet meer.