Bestuursraad Ajax nog altijd voor beloningen RvC, maar wel tegen lagere bedragen

door Gino Haverkamp 165

Bron Ajax

Bestuursraad Ajax nog altijd voor beloningen RvC, maar wel tegen lagere bedragen

door Gino Haverkamp 165

Bron Ajax

Laatst geüpdatet

De bestuursraad van Ajax is nog altijd voornemens om de voorgestelde beloning voor leden van de Raad van Commissarissen door te voeren. Dat blijkt uit de wijziging van de agenda van de Buitengewoon Algemene Vergadering van Aandeelhouders ('BAVA') die Ajax op vrijdag 26 mei organiseert. Wel gaat er gestemd worden over wat lagere vergoedingen dan eerder gecommuniceerd. Dit valt te lezen op Ajax.nl.

De bestuursraad heeft besloten om tijdens de 'BAVA' de vergoedingen in stemming te brengen. Daarbij worden niet de eerder gecommuniceerde bedragen voorgesteld, maar lagere vergoedingen. Eerst had Ajax het idee om een beloning van 35.000 euro aan de commissarissen te geven, met daarbij een extra bedrag van 15.000 euro als extra beloning voor de voorzitter en voetbalcommissaris. Na kritiek zijn de bedragen lager geworden. Er wordt nu gestemd over een bedrag van 25.000 euro voor commissarissen met daarbij een extra beloning van 10.000 euro en 20.000 euro voor respectievelijk de voorzitter en de voetbalcommissaris.

Het statement is een reactie op de oproep van een aantal Ajax-prominenten, waaronder Sjaak Swart en David Endt om te stemmen over het verlagen of afschaffen van de voorgenomen beloning voor de RvC op de Algemene Ledenvergadering op 24 mei. Twee dagen later, op 26 mei, vindt de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders op het programma. Daarbij zal Jan van Halst officieel worden benoemd tot nieuwe voetbalcommissaris van Ajax. Het is dus de bedoeling van de bestuursraad dat hij, bij zijn aanstelling, ook een beloning zal ontvangen voor zijn werk. Iets wat eerder nog ongebruikelijk was bij Ajax.

Prominenten oneens met salarisvoorstel

Uit de brief, die de Ajax-prominenten eind april schreven, bleek dat zij het roerend oneens waren met het salarisvoorstel voor de commissarissen. Hoewel zij zich niet tegen een vergoeding an sich keerden, waren de schrijvers van mening dat het voorgestelde bedrag, zo'n 35.000 tot 50.000 euro te gortig is. 'Ons inziens dient er sprake te zijn van een substantieel lagere vaste vergoeding voor de rvc (in lijn met het gemiddelde volgens de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren voor ondernemingen met dezelfde omvang als Ajax, zijnde € 15.000). Die vaste vergoeding kan dan eventueel worden aangevuld met extra vergoedingen bij goede prestaties', schreef men destijds.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.