Berghuis zag Ajax moeite hebben met Sparta Rotterdam: 'Met hard werken over de streep getrokken'

door Jon van Dam 61

Steven Berghuis is van mening dat Ajax de overwinning tegen Sparta Rotterdam op karakter over de streep heeft getrokken. De aanvaller annex middenvelder zag zijn ploeg voor rust prima spelen, terwijl de bezoekers na rust nadrukkelijker op de deur klopten.

'Eerste helft was het een aardig Ajax', begint Berghuis bij de NOS. 'Bij vlagen hele mooie en snelle combinaties, kansen gecreëerd. We gingen met 2-0 de rust in, een goede voorsprong. Ik denk dat er een aantal combinaties flitsend waren, lopende mensen, inspelen en doorbewegen. Dat zag er af en toe goed uit. In de tweede helft hadden we het lastiger met Sparta, we kregen het niet meer voor elkaar. We trokken hem uiteindelijk met hard werken over de streep.'

Vooral in de tweede helft zag Berghuis hoe Ajax kwetsbaar werd. 'Op een gegeven moment krijgen we het niet meer voor elkaar om te organiseren, te regelen en door te stappen. Daarin moeten we blijven verbeteren. We hadden door dat we verantwoordelijkheid moesten nemen en de voorsprong moesten verdedigen. Al kan je een voorsprong beter verdedigen als je goed georganiseerd bent.'

Berghuis over campagne tegen online haat

'Het is een mooi initiatief van de club om daar aandacht voor te vragen. Uiteindelijk ligt de bal bij zulke platforms, want die hebben daarin de macht in handen. Als Ajax zoiets doet dan is het groot, Ajax heeft veel volgers op allerlei platformen. Dus ik denk dat de boodschap duidelijk is. Je moet het (de online haat, red.) niet normaal gaan vinden. Dat het niet iets normaals gaat zijn in de maatschappij, dat is het eigenlijk.'

Berghuis wist met Ajax de afgelopen weken te stijgen van de achttiende naar de vijfde plek. De linkspoot merkt dat zijn ploeg progressie blijft maken. 'We hebben een goede serie neergezet met wat herkenbare dingen. Dan hebben we gewoon kwaliteit in huis. Het is nog steeds niet waar we willen zijn natuurlijk, maar we krabbelen langzaam op. Het vertrouwen komt terug.'

Ajax telt met de Ajax Cadeaukalender af tot kerstavond 2023!