Ajax wint van Rangers FC en overwintert in de Europa League

door NielsOpdam 5299

Bron AS

Ajax wint van Rangers FC en overwintert in de Europa League

door NielsOpdam 5299

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax heeft dinsdagavond met 1-3 gewonnen op bezoek bij Rangers FC. De Amsterdammers waren al uitgeschakeld in de Champions League, maar zijn door de overwinning in Glasgow zeker van overwintering in de Europa League. Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Francisco Conceição scoorden de doelpunten namens Ajax.

Alfred Schreuder passeerde Daley Blind en Davy Klaassen tijdens de uitwedstrijd tegen Rangers FC. In de basisopstelling begon Owen Wijndal als linksachter en mocht Kenneth Taylor op het middenveld starten. Verder was Brian Brobbey niet fit genoeg om in de basisopstelling te beginnen. Kudus begon daardoor in de spits op Ibrox.

Het duel was amper onderweg of Ajax kwam al op een 0-1 voorsprong. Na vier minuten stuurde Dusan Tadić Wijndal weg. De linksachter speelde de bal op Kudus, die klaarlegde voor Berghuis. Uiteindelijk kon de middenvelder de Amsterdamse club op 0-1 schieten in Glasgow. Ajax benutte de eerste kans direct, maar Rangers FC miste zijn eerste grote kans. Na veertien minuten liet Jorge Sánchez zich makkelijk uitspelen, waarna Ryan Kent kon voorgeven. Er volgde een gevaarlijke kopkans voor de thuisploeg, maar Calvin Bassey kon de bal van de doellijn koppen.

Na achttien minuten hield Taylor de bal te lang bij hem en daardoor werd hij opgejaagd door Rangers FC. Taylor verspeelde de bal en kreeg daarna een gele kaart, omdat hij zijn tegenstander vasthield. Ajax had het in de eerste helft prima voor elkaar en kwam vlak voor het halfuur op een 0-2 voorsprong. Deze keer stuurde Tadić Wijndal opnieuw weg. De Ajax-back hield de bal binnen en kreeg hem bij Kudus. De Ghanese spits verdubbelde de marge tot twee.

Kort daarna kregen de Amsterdammers opnieuw een goede kans. Deze keer kon Steven Bergwijn uithalen, maar de aanvaller schoot op de doelman van Rangers FC. Vijf minuten na de kans van Bergwijn kreeg Kudus een mogelijkheid namens de ploeg van Schreuder. Ajax had lang balbezit en dat resulteerde in een schotkans van Kudus. De Ajax-spits schoot echter net voorlangs.

Na veertig minuten moest Wijndal de wedstrijd vroegtijdig staken. De linksachter kopte de bal weg in zijn eigen zestienmetergebied, maar botste daarna tegen de reclameborden aan. Hij belandde daardoor in de goot, die tussen het veld en de tribunes ligt. Wijndal bleef geblesseerd achter, kon niet verder en werd vervangen door Devyne Rensch. De invaller was direct betrokken bij een gevaarlijke kans. Hij legde de bal terug op Berghuis, die op doel schoot, maar zijn inzet ging voorlangs. Kudus kon de bal ook niet meer binnentikken.

In de tweede helft bleef Jurriën Timber op de grond liggen met pijn. Hij werd behandeld door de medische staf van Ajax en ging even naar de kant, maar kort daarna kwam de verdediger weer terug binnen de lijnen. Na 55 minuten ging Schreuder voor de tweede keer wisselen. Hij bracht Klaassen voor Berghuis. Kort daarna leek Ajax op een 0-3 voorsprong te komen via Kudus. Tadić stuurde Rensch diep, die de bal bij Kudus kreeg. De Ajax-aanvaller rondde af, maar stond volgens de VAR buitenspel.

Later in de tweede helft kreeg Rangers FC nog een grote kans via Scott Arfield. Hij schoot de bal in één keer op het doel van Ajax, maar Remko Pasveer redde zeer knap. Hij tikte de bal aan en uiteindelijk ging de bal via de lat over het doel. Een kwartier later ging de doelman echter in de fout. Hij wachtte lang met uittrappen, waardoor Alfredo Morelos de bal kon onderscheppen. De Rangers-spits kreeg de bal alleen niet in het doel, waardoor Pasveer goed wegkwam.

In de slotfase gebeurde er nog veel. Allereerst kreeg Rangers een penalty. Edson Álvarez liep Rabbi Matondo omver en aanvoerder James Tavernier benutte de strafschop, waardoor de Schotten op 1-2 kwamen. Direct na de aansluitingstreffer gingen Taylor en Bergwijn naar de kant. Florian Grillitsch en Francisco Conceição kwamen binnen de lijnen. De Portugese buitenspeler kon kort na zijn invalbeurt gelijk scoren. Tadić speelde de bal naar Conceição, die knap de 1-3 binnenschoot. Hierdoor wint Ajax met 1-3 in Glasgow en gaat de ploeg na de winterstop verder in de Europa League.

Opstelling Rangers FC:

McGregor; Tavernier, King, Sands, Barisic; Arfield, S. Davis (61' Kamara); Sakala, Tillman (61' Wright), Kent; Colak (61' Morelos).

Wissels Rangers FC:

McCrorie, McLaughlin, Matondo, Kamara, Morelos, Wright, Devine, Fraser, Lowry, Allan.

Opstelling Ajax:

Pasveer; Sánchez, Timber, Bassey, Wijndal (44' Rensch); Álvarez, Taylor (87' Grillitsch), Berghuis (55' Klaassen); Bergwijn (87' Conceição), Kudus, Tadić.

Wissels Ajax:

Stekelenburg, Gorter, Klaassen, Brobbey, Ocampos, Kaplan, Rensch, Blind, Lucca, Grillitsch, Magallán, Conceição.

Doelpunten:

0-1 Steven Berghuis (4')
0-2 Mohammed Kudus (29')
1-2 James Tavernier (86', pen.)
1-3 Francisco Conceição (89')

Bijzonderheden:

- Bij Ajax staan Jurriën Timber en Edson Álvarez op scherp. Bij een gele kaart tegen Rangers missen zij de heenronde in de tussenronde van de Europa League.
- Ajax kan tegen Rangers FC over een vrijwel fitte selectie beschikken. Ahmetcan Kaplan is meegereisd, maar zal dinsdagavond nog op de tribune plaatsnemen. Brian Brobbey is een twijfelgeval en Ajax zal geen risico met hem nemen.

Denk jij dat Ajax zich weet te plaatsen voor de Europa League door te winnen van Rangers FC? Zet in en verdien 1,85 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.