Ajax wint relatief eenvoudig van RKC Waalwijk en loopt in op concurrentie

door Jesse ter Haar 5723

Ajax wint relatief eenvoudig van RKC Waalwijk en loopt in op concurrentie

door Jesse ter Haar 5723

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zondag goede zaken gedaan in de strijd om plek drie. De Amsterdammers zagen AZ en FC Twente tijdens dezelfde speelronde punten verspelen en wisten zelf met 4-1 te winnen van RKC Waalwijk. Het spel van de ploeg van John van ’t Schip was niet de gehele wedstrijd even overtuigend, maar mede dankzij twee goals van Brian Brobbey werd de tegenstander uit Waalwijk relatief eenvoudig aan de kant gezet. Zodoende staat Ajax nog drie punten achter op AZ en zes op FC Twente.

De eerste kans van de wedstrijd was direct voor Ajax. Brobbey werd ingespeeld en hield de bal bij zich, waarna hij de bal klaar kon leggen voor Steven Berghuis. De linkspoot probeerde de bal in het doel te plaatsen, maar hij mikte hem langs de verkeerde kant van de paal. Een paar minuten later was het alsnog raak. Berghuis bracht de bal voor het doel, waarna Steven Bergwijn het overzicht behield en de bal met zijn hoofd klaarlegde voor Brobbey. De spits kon vervolgens van dichtbij binnenwerken. Wéér enkele minuten later moest Jorrel Hato ingrijpen aan de andere kant van het veld. Denilho Cleonise leek op Diant Ramaj af te kunnen, maar Hato etaleerde zijn snelheid en greep soeverein en op tijd in.

Toch bleef de voorsprong van Ajax niet lang op het bord staan, want na een kwartier kwam de gelijkmaker op het bord te staan. De Amsterdammers kregen de bal na een voorzet niet weg uit de doelmond en zodoende ontstond er chaos. Die chaos bleek de Ajacieden te machtig en daar profiteerde Michiel Kramer van door de bal binnen te tikken. Hierna gebeurde er even niet al te veel noemenswaardigs meer, tot aan het halfuur. RKC Waalwijk ging in de fout in de opbouw en daardoor kon Kenneth Taylor teamgenoot Berghuis in kansrijke positie aan spelen. De ervaren Ajacied echter, de schoot de bal tegen de lat.

Een nieuwe voorsprong voor Ajax liet vanaf dat moment evengoed niet lang meer op zich wachten. Het was opnieuw Brobbey die trefzeker was en dat deed hij op een wonderschone manier. Hij kreeg de bal aangespeeld met een man in zijn rug, deed alsof hij zijn opponent in zijn rug wilde houden, maar draaide vervolgens in een flits weg. Zijn afronding met links was vervolgens dik in orde en zo stond het 2-1. RKC Waalwijk werd – mede dankzij matig verdedigen van Ar’Jany Martha - vervolgens nog tweemaal gevaarlijk voor de rust, maar Ramaj en even later Kristian Hlynsson grepen goed in. Op die manier bleef het 2-1 bij rust.

Na rust kwam Bergwijn al snel weer in kansrijke positie, maar hij besloot breed te leggen op Hlynsson, die tegen een tegenstander aan schoot. Verder was het in de eerste fase na rust echter vooral RKC Waalwijk dat gevaar stichtte. Echte kansen werden er niet gecreëerd, maar de bezoekers hadden de bal meer in bezit dan voor rust. Bovendien kreeg Ajax een domper te verwerken toen basisdebutant Tristan Gooijer naar de kant moest. De rechtsback raakte op het middenveld geblesseerd aan zijn knie en moest de strijd staken. Hij werd vervangen door vleugelverdediger Anton Gaaei.

Nog net binnen het uur werd Ajax weer eens écht gevaarlijk in de Johan Cruijff ArenA. Devyne Rensch stoomde op en leek de bal succesvol terug te leggen op Bergwijn, maar daar kon nog net een speler van RKC Waalwijk tussenkomen. Hoewel het spel niet op ieder moment om over naar huis te schrijven was, vond Ajax via Hlynsson toch de weg naar de 3-1. De Amsterdammers zagen een aardige aanval stranden, waarna de IJslander net buiten de cirkel van het strafschopgebied maar eens besloot uit te halen. Hij verraste Etienne Vaessen en schoot bekeken raak. Even daarna was Brobbey alweer kansrijk, maar hij kreeg de bal niet voorbij de goalie van RKC Waalwijk.

Twintig minuten voor tijd kreeg Ajax de kans om de marge op drie te brengen. De Amsterdammers kwamen er goed door over de linkerkant, waarna Bergwijn kon uithalen. Hij zag zijn poging echter geblokkeerd worden, maar dat gebeurde onreglementair. Hands was de reden voor Bas Nijhuis om de bal uiteindelijk op de stip te leggen. Brobbey legde aan en ging voor zijn hattrick, maar zag zijn lage inzet uit de hoek worden getikt door Vaessen. Een kwartier voor tijd zette Brobbey vervolgens zijn fysieke vermogen op indrukwekkende wijze in. Hij stoomde door over rechts en leek Bergwijn te kunnen bedienen voor de 4-1, maar er zat nog net een verdediger tussen. De energie en hoop leek er evengoed wel uit bij RKC Waalwijk in die fase. Ajax werd hier en daar nog gevaarlijk, maar echte kansen ontstonden er niet.

De moegestreden Hlynsson ging ruim tien minuten voor tijd naar de kant en maakte plaats voor Carlos Forbs, waardoor Berghuis als aanvallende middenvelder kwam te spelen. Twee minuten na de wissel kreeg RKC Waalwijk een aardige kans. Gemakkelijk was het niet, maar de ruimte was er wel. De bal werd vanaf de linkerkant echter totaal verkeerd geraakt en ruim naast het doel geschoten. Hierna volgde de volgende wissel van Ajax. Brobbey was leeg en mocht het veld verlaten en Jaydon Banel mocht nog een minuut of tien meedoen. Een grote rol speelde hij niet, maar wel maakte hij ruimte voor Berghuis om de vierde Ajax-treffer van de zondag te maken. Na een goede uitbraak plaatste de linkspoot de bal achter Vaessen. Hiermee was het gedaan en zodoende won Ajax zonder echt te overtuigen met 4-1 van RKC Waalwijk.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gooijer (Gaaei 53'), Rensch, Hato, Martha; Tahirović, Taylor, Hlynsson (Forbs 79'); Berghuis, Brobbey (Banel 82'), Bergwijn.

Wissels Ajax:

Rulli, Gorter, Gaaei, Forbs, Kaplan, Salah-Eddine, Medić, Fitz-Jim, Banel, Misehouy.

Opstelling RKC Waalwijk:

Vaessen; Gaari, Lelieveld, Adewoye, Van den Buijs, Meijers; Roemeratoe, Seuntjens, Oukili; Cleonise, Kramer.

Wissels RKC Waalwijk:

Houwen, Spenkelink, Bakkali, Felida, Lokesa, Lutonda, Min, Niemeijer, Stevanović, Takidine, Vroegh.

Doelpunten:

1-0 Brian Brobbey (9')
1-1 Michiel Kramer (15')
2-1 Brian Brobbey (35')
3-1 Kristian Hlynsson (64')
4-1 Steven Berghuis (87')

Bijzonderheden:

- Ajax Showtime sprak in aanloop naar het duel met voormalig Ajacied Derk Boerrigter.

Bestel nu het Ajax-shirt met de naam van Jordan Henderson of check deze link voor meer Henderson-merchandise!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.