Ajax wint ontsierde Klassieker op schandalige avond en plaatst zich voor bekerfinale

door NielsOpdam 10579

Ajax heeft woensdagavond met 1-2 gewonnen op bezoek bij Feyenoord en is daardoor geplaatst voor de bekerfinale tegen PSV. Het duel werd ontsierd door een debiele fan op de tribunes in De Kuip. Na een uur spelen kreeg Davy Klaassen namelijk een aansteker op zijn hoofd vanuit het publiek, waardoor de wedstrijd een half uur werd stilgelegd. Het was het absolute dieptepunt op een schandalige avond in Rotterdam.

De Klassieker was nog maar 21 seconden onderweg, toen het duel al werd gestaakt. Scheidsrechter Allard Lindhout besloot vlak na de aftrap het spel stil te leggen, omdat er vanwege vuurwerk een flinke rookontwikkeling was in De Kuip. Het spel werd na een korte onderbreking weer hervat. Na vijf minuten kreeg Ajax de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Steven Bergwijn gaf een goede voorzet, maar Mohammed Kudus kon de bal niet naar beneden koppen.

Een minuut later kreeg Feyenoord ook een kans. Alireza Jahanbakhsh kwam via de rechterkant door, maar schoot vanuit een moeilijke hoek op Gerónimo Rulli. In de negende minuut kreeg de ploeg van Arne Slot opnieuw een kans. Santiago Giménez werd weggestuurd en kon schieten, maar de Ajax-doelman redde. Rulli had daarna even kort pijn, maar kon gewoon verder.

In de veertiende minuut nam Ajax de leiding in De Kuip. Een voorzet van Jorge Sánchez werd niet goed verwerkt door de Feyenoord-defensie. Hierdoor kon Dusan Tadić de 0-1 binnenschieten. Na 25 minuten kregen de Rotterdammers een enorme kans. Jahanbakhsh kon na een goede aanval scoren, maar de bal ging via Edson Álvarez en de paal naast. Daar kwam Ajax goed weg.

Er kwamen vijf minuten blessuretijd bij in de eerste helft. Ajax kreeg in de tweede minuut van de extra tijd een tegendoelpunt. Het spel werd snel hervat en de Amsterdamse defensie stond te slapen. Een voorzet vanaf rechts kon daardoor vrij ingekopt worden door Giménez. In de tweede helft kwam Ajax na 51 minuten op voorsprong. De Amsterdammers zetten druk en veroverden de bal. Bergwijn werd aan het werk gezet, maar kreeg de bal niet langs de Feyenoord-doelman. Tadic schoot ook op de keeper, maar Klaassen schoot de 1-2 daarna binnen.

Na 61 minuten spelen werd Kudus noodgedwongen vervangen door John Heitinga. De Ghanees moest er met een vermoedelijke hamstringblessure vanaf en werd vervangen door Francisco Conceição. Twee minuten later ging het helemaal mis en bereikte de avond het dieptepunt. Er ontstond een opstootje aan de kant waar geen netten hingen. Vanaf de tribune werd er iets op het hoofd van Klaassen gegooid. De Ajacied had een hoofdwond en bloedde erg. Lindhout legde het spel uiteindelijk stil en stuurde iedereen naar binnen.

De Klassieker lag een half uur stil en het was onduidelijk of de wedstrijd nog werd hervat. Ajax kon er namelijk voor kiezen om niet meer terug te keren op het veld. Toch besloot de Amsterdamse club om de wedstrijd te hervatten, ook Klaassen keerde weer terug binnen de lijnen. Vier minuten na de hervatting kon de middenvelder toch niet meer verder. Klaassen werd vervangen door Brian Brobbey.

Na de hervatting kreeg Feyenoord in de zeventigste minuut nog een grote kans. Jurriën Timber zat mis en Giménez kreeg een mogelijkheid. Hij schoot de bal vanuit de draai echter hard over het doel van Rulli. Vier minuten voor tijd kreeg de Rotterdamse ploeg een nog grotere kans. Giménez kopte een vrije trap namelijk op de paal. In de blessuretijd pakte Kenneth Taylor zijn tweede gele kaart, waardoor hij de bekerfinale tegen PSV mist. Op 30 april speelt Ajax de bekerfinale tegen PSV in De Kuip.