Ajax wint dankzij Berghuis en Brobbey op bezoek bij RKC Waalwijk

door NielsOpdam 4764

Ajax heeft zaterdagavond met 1-4 gewonnen op bezoek bij RKC Waalwijk. De Amsterdammers kwamen via Steven Berghuis op voorsprong, maar moesten in de eerste helft ook een tegengoal van Pelle Clement incasseren. Vlak na rust schoot Berghuis Ajax op schitterende wijze op voorsprong. Brian Brobbey scoorde ook twee goede doelpunten namens de Amsterdamse club.

Alfred Schreuder koos voor Davy Klaassen en Brobbey in de basisopstelling, net zoals afgelopen zondag tegen Excelsior. Daardoor begon Mohammed Kudus opnieuw op de bank. Verder begon Jorge Sánchez als rechtsachter en was Steven Bergwijn de rechtsbuiten. Dusan Tadic begon als linksbuiten.

Het duel was nog maar amper onderweg of RKC Waalwijk kreeg al een gele kaart. Juriën Gaari kreeg de kaart, nadat hij Berghuis stevig aanpakte. Verder gebeurde er weinig in de eerste tien minuten, maar na elf minuten was daar een treffer van RKC Waalwijk. Eerst ging Clement alleen richting Remko Pasveer, maar de Ajax-goalie kon knap redding brengen. Daarna schoot Michiel Kramer de 1-0 binnen namens RKC. Echter stond de spits buitenspel, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

Daarna kreeg Ajax een eerste mogelijkheid via Tadic. Calvin Bassey kopte de bal richting de Serviër, die de bal in één keer op goal schoot. Zijn poging ging echter over het doel van RKC. Na twintig minuten kreeg Klaassen de volgende kans namens Ajax. Deze keer gaf Tadic de bal voor op de middenvelder, die daarna op de keeper schoot. Als Klaassen binnenschoot, was het sowieso geen doelpunt, omdat de vlag omhoog ging voor buitenspel.

Twee minuten later was het wél raak voor Ajax. Berghuis zette de aanval zelf op en kreeg de bal – na een goede aanval - voor zijn voeten. De middenvelder schoot goed binnen, waardoor Ajax op 0-1 kwam. Kort daarna kregen de Amsterdammers een grote kans via Klaassen. Na goed drukzetten kwam de bal bij Bergwijn, die aflegde op Klaassen, maar de middenvelder stuitte op een speler van RKC.

Het elftal uit Waalwijk ging steeds beter voetballen en kwam na veertig minuten op gelijke hoogte. Oud-Ajacied Clement werkte binnen en zorgde er zo voor dat RKC Waalwijk met een gelijke stand de rust inging. Na de rust kwam Ajax met twee nieuwe spelers het veld op. Owen Wijndal was de vervanger van Daley Blind. Laatstgenoemde kreeg in de eerste helft een gele kaart wegens protesteren. Florian Grillitsch was op het middenveld de vervanger van Edson Álvarez.

Met twee verse krachten in het elftal kwam Ajax na 53 minuten op een 1-2 voorsprong. Berghuis was opnieuw de man namens de Amsterdammers. Hij nam de bal in één keer en schoot op schitterende wijze raak. Bijna tien minuten later vergrootte Brobbey de marge tot twee. Hij won zijn duel met Shawn Adewoye en liep daarna richting het doel van RKC. De Ajax-spits schoot goed binnen en maakte de 1-3.

Na het derde doelpunt van Ajax ging RKC Waalwijk aanvallender wisselen en dat resulteerde in een grote kans voor de Brabanders. Pasveer was echter belangrijk voor de Amsterdammers, de keeper zorgde ervoor dat het 1-3 bleef in Waalwijk. Drie minuten na die grote kans kwam Ajax op een 1-4 voorsprong. Brobbey scoorde zijn tweede doelpunt van de avond en ging daarna direct liggen met kramp. Het was zijn laatste actie van de avond, want Lorenzo Lucca kwam in het elftal. Daarnaast werd Bergwijn vervangen door Kudus.

Vijf minuten voor tijd kwam Francisco Conceição ook nog in het elftal als vervanger van Klaassen. De Portugees kreeg in de negentigste minuut nog een grote kans, maar zijn poging ging hoog over. Uiteindelijk wint Ajax met 1-4 in Waalwijk, waardoor de ploeg van Schreuder met drie punten terugreist naar Amsterdam. Aanstaande woensdag speelt Ajax in de eigen Johan Cruijff ArenA tegen Liverpool tijdens de vijfde groepswedstrijd in de Champions League.

Opstelling RKC Waalwijk:

Vaessen; Lelieveld (46' Bakari), Gaari, Adewoye, Van den Buijs (77' Bakkali), Lutonda; Bel Hassani (69' Lobete), Anita, Clement (69' Vroegh), Oukili (77' Kuijpers); Kramer (90+1' Jozefzoon).

Wissels RKC Waalwijk:

Pereira, Spenkelink, Augustijns, Bakari, Bakkali, Jozefzoon, Kuijpers, Lobete, Mulder, Nieuwpoort, Vroegh, Wouters

Pasveer; Sánchez, Timber, Blind (46' Wijndal), Bassey; Álvarez (46' Grillitsch), Berghuis, Klaassen (86' Conceição); Bergwijn (82' Kudus), Brobbey (82' Lucca), Tadić.

Stekelenburg, Gorter, Wijndal, Magallán, Grillitsch, Rensch, Kudus, Ocampos, Lucca, Conceição, Fitz-Jim.

0-1 Steven Berghuis (22')
1-1 Pelle Clement (40')
1-2 Steven Berghuis (53')
1-3 Brian Brobbey (62')
1-4 Brian Brobbey (81')

- Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Ahmetcan Kaplan zullen in Waalwijk nog niet bij de wedstrijdselectie zitten. Het drietal is nog altijd geblesseerd.
- Bij RKC staat oud-Ajacied Pelle Clement onder contract. Ajax Showtime sprak hem voorafgaand aan de wedstrijd. Lees het hele interview hier.
- Brian Brobbey was in de afgelopen twee Eredivisie wedstrijden trefzeker. Denk jij dat hij weer het net vindt? Bekijk hier wat het je kan opleveren!