Ajax voert actie tegen online haat en speelt met drie stippen op shirt tegen Sparta

door Timo Suur 196

Bron Ajax.nl, De Telegraaf

Ajax voert actie tegen online haat en speelt met drie stippen op shirt tegen Sparta

door Timo Suur 196

Bron Ajax.nl, De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Ajax voert dit weekend actie tegen online haat, zo meldt de Amsterdamse club via de officiële kanalen. Zowel het mannenteam als het vrouwenteam zullen dit weekend met drie witte stippen achterop het shirt spelen in plaats van de achternamen. Deze drie stippen zijn een internationaal symbool voor stilte, maar ook worden online door middel van deze drie stippen haatberichten en bijbehorende accounts gerapporteerd.

'Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op sociale media', zo valt te lezen in het statement van de Amsterdammers. De actie luidt #SilenceSocialHate en Ajax wil door deze actie het gesprek starten over de impact van haat op sociale media en hoe het bestreden kan worden.

De Amsterdamse club laat verder weten dat er door onderzoek is aangetoond dat 82% van de Nederlanders zich stoort aan het zien van haatberichten op sociale media. Echter wordt er door slechts 25% van deze mensen actie ondernomen om deze online haat te stoppen. 'Zo dragen we onbewust bij aan een omgeving waarin social hate steeds normaler gevonden wordt', schrijft de club.

Brobbey: 'Het is daarom tijd voor verandering'

Ajax-spits Brian Brobbey krijgt eveneens vaak te maken met haatberichten. 'Als spelers hebben we vrijwel dagelijks te maken met dit soort vormen van haat', zo reageert de spits tegenover De Telegraaf. Hij kan zich goed afsluiten voor de haat op sociale media, maar hij vindt het goed dat deze actie in het leven is geroepen. 'Men moet zich ervan bewust worden dat de taal die je online voorbij ziet komen niet normaal is. Het is daarom tijd voor verandering.'

Brobbey komt zaterdagavond met Ajax in actie tegen Sparta Rotterdam in de Johan Cruijff ArenA en tijdens deze wedstrijd zullen de Ajax-spelers met drie witte stippen achterop het shirt spelen in plaats van hun achternamen. Hetzelfde geldt voor de Ajax Vrouwen. Zij zullen zaterdagmiddag in actie komen tijdens een uitwedstrijd tegen de PSV Vrouwen.

Ajax telt met de Ajax Cadeaukalender af tot kerstavond 2023!

Wedden dat Ajax wint van Sparta? Krijg 50 of 100 keer je inzet terug als Ajax wint! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.